Gör de bilar med manuell växellåda längre?

Den goda nyheten är att ja, de gör fortfarande manuella växellådor i 2021. Den dåliga nyheten är att endast några dussin bilar fortfarande erbjuds med manuell växellåda, och det verkar som om manuella växellådor till och med kan försvinna helt från den vanliga bilmarknaden under de kommande åren.

Anledningen till detta är enkel eftersom dubbelkopplade växellådor blir allt effektivare och smidigare, och efterfrågan på vanliga manuella bilar i USA minskar kontinuerligt. År 2021 finns det fortfarande 27 bilar nya bilar med manuell växellåda, men dessa är mestadels entusiastbilar och endast en handfull av dem är ”vanliga” bilar.

BMW M-bilar erbjuds fortfarande med manuell växel, men det verkar som om DCT är det mer populära alternativet. Chevy Camaro, Ford Mustang och Dodge Challenger är de enda tre återstående ponnybilarna med manuell växellåda. Vanliga manuella bilar är Corolla, Nissan Versa, Mitsubishi Mirage, Mini Cooper och Mazda 3.

Några få sedans som Kia Forte GT, Genesis G70 och Hyundai Accent finns också fortfarande tillgängliga med manuell växellåda. Bland de manuella sportbilarna finns Aston Martin Vanquish, Porsche 911, Toyota GT86, Mazda MX-5 Miata, Porsche GT4 och Lotus Evora.

#SaveTheManuals – Varför sparas de inte?

Vi bilentusiaster älskar en spännande körupplevelse, och för vissa bilar kan ingenting ersätta en manuell växellåda. Även om en 911 GT3 PDK är ett stort steg över alla andra dubbelkopplade växellådor som finns, är och kommer en manuell 911 GT3 alltid att vara originalreceptet för en äkta spårfokuserad 911 GT-variant.

Det är dock omöjligt att förneka den bekvämlighet som följer med dagens automatiska växellådor. Långt borta är den tid då automatiska växellådor var mindre bränslesnåla och mer benägna att fungera dåligt, eftersom moderna DCT-växlar är så avancerade att du inte ens känner att växlingarna sker.

  Bästa hybridbilar för unga förare

Detta är särskilt viktigt när det gäller stadskörning eftersom du inte behöver hantera tre pedaler och ett växelvred vilket gör hela upplevelsen mycket enklare. Även om bilentusiaster älskar en bra manuell växel föredrar de flesta fortfarande DCT-bilar för att det är vettigare för vardagspendling.

Bästa manuella bilar till salu idag – Njut av dem medan du fortfarande kan.

Som vi nämnde i det inledande stycket är manuella bilar inte döda ännu, vilket innebär att du fortfarande kan köpa och njuta av en manuell bil år 2021. Om du vill ha en bekväm vardagsförare som fortfarande erbjuder mycket ”umph” för både banan och den slingrande vägen bör du välja någon manuell bil från BMW M-katalogen.

M2 är den bästa och mest dynamiska M-bilen som finns till salu idag, men BMW M3 är den mest praktiska och mest användbara manuella bilen som BMW för närvarande erbjuder. Bästa vardagliga manuella bilar är Mazda 3, Genesis G70 och Toyota Corolla.

Om du vill ha en riktig sportbil är den manuella Porsche 911 GT3 Touring den bästa manuella sportbilen för vägen som för närvarande finns till salu. Cayman GT4 ligger inte långt efter, och samma sak gäller för den käftsmällt vackra Aston Martin Vanquish.

Fördelar med en manuell växellåda – varför de bör sparas

Som tidigare nämnts är anledningen till att manuella växellådor är döende att efterfrågan på dem är lägre och lägre, särskilt om man tänker på vissa segment som SUV:er eller stora sedans som övervägande inte finns tillgängliga med manuell växellåda på ett tag nu.

  Vilka SUV:er har parkeringshjälp

Manuella växellådor har dock färre rörliga delar vilket innebär att de är lättare att reparera om något går fel. Dessutom ger manuella växellådor dig en helt ny nivå av kontroll över bilens hastighet och varvtal, vilket innebär att du är mer engagerad i körupplevelsen.

Den främsta fördelen med en manuell växellåda är dock kostnaden eftersom manuella växellådor nästan alltid kostar mindre pengar att köpa eller underhålla. Ändå blir efterfrågan på manuella växellådor allt lägre eftersom de sedan länge har nått sin platå medan automatväxlar ständigt förbättras ytterligare.

FAQ-avsnitt

Använder en manuell växellåda olja?

En manuell växellåda använder olja, och du bör byta ut oljan till din manuella växellåda ungefär var 30-50 000 kilometer, beroende på tillverkarens rekommendationer. Automatiska växellådor kräver också ett oljebyte, men de är kända för att hålla mellan 60-100 000 mil, vilket är en avsevärd förbättring.

Att hoppa över regelbundet underhåll är ett stort nej när det gäller växellådor eftersom de är benägna att drabbas av allvarliga problem om de inte underhålls på rätt sätt. Även om många människor tror att automatiska växellådor fortfarande inte är lika tillförlitliga som en bra manuell växellåda är, har de fel eftersom en manuell växellåda vanligtvis körs av en mer erfaren förare.

Hur ser jag om min manuella växellåda har för lite vätska?

Det enklaste sättet att se att den manuella växellådan behöver fyllas på med vätska är när man upplever att växellådan gnisslar. En väloljad manuell växellåda ska växla smidigt och sömlöst, medan en dåligt smord växellåda vanligtvis känns forcerad och överdrivet mekanisk.

  Vilken bil är Bumblebee?

Det bästa du kan göra är dock att följa de regelbundna serviceintervallen, som nästan alltid omfattar kontroll av växellådan och utbyte av växellådan. Detta är oerhört viktigt även för växellådans livslängd, så se till att göra detta noggrant.

Vilken typ av biltransmission är bäst?

Det finns många olika typer av biltransmissioner. En manuell växellåda kan vara en vanlig manuell växellåda, men det kan också vara en hundbenig manuell växellåda eller en manuell växellåda med en datorstyrd koppling som kallas för en synkroniserad manuell växellåda. Mellan dessa tre är en vanlig manuell växellåda det bästa alternativet eftersom den håller längst och är lättast att använda och underhålla.

Automatiska växellådor kan vara enkelkopplade, dubbelkopplade eller till och med multikopplade. Även om en MCT- eller DCT-växellåda är den snabbaste och mest sömlösa att köra dagligen, kan de ofta bli ryckiga vid lägre hastigheter om de inte är korrekt kalibrerade. En momentomvandlare med enkelkoppling är vanligtvis smidigare men reagerar också långsammare jämfört med en högklassig DCT-växellåda.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts