Fiat 2.4 MultiAir TigerShark motorproblem

Jeep Compass Problem

Fiat 2.4 multiair-motor är en hydrauliskt aktiverad motorteknik med variabel ventiltid och variabelt ventillyft. Det är en av de bästa Fiat-motorerna och Fiat Chrysler Automobiles introducerade den 2013. Men som de flesta motorer kommer den också med flera problem. Så vilka är problemen med Fiat 2.4 multiair-motorn?

Några av de vanligaste problemen med Fiat 2.4 multiair TigerShark-motorn är hög oljeförbrukning och oljeläckage. Trots flera problem är denna motor mycket hållbar och har en effektiv prestanda. Dessutom kan dessa problem undvikas med rätt skötsel och underhåll.

Vilka är de vanligaste problemen med Fiat 2.4 multiair-motorn?

Hög oljeförbrukning

Detta är det största problemet med Fiat 2.4 multiair Tigershark-motor. Många användare av denna motor har klagat på att de spenderar mycket pengar på olja. Om du gör en snabb Google-sökning av problem med oljeförbrukning på 2,4-liters multiair-motorn kommer du att bombarderas med många resultat. Detta visar bara hur denna motor förbrukar överdriven olja.

Dessutom finns det en grupptalan som flyter runt om överdriven oljeanvändning på 2.4 multiair-motorn. De flesta har upprepade gånger sagt att deras motor använder över 1 liter olja var 1000:e mil. Detta är löjligt eftersom det rekommenderade genomsnittet bör vara 1 liter olja eller mindre var 1000:e mil.

Efter en grundlig genomgång av problemet har de flesta mekaniker konstaterat att den överdrivna oljeförbrukningen beror på kolvar eller kolvringar. Det sägs att för mycket olja passerar genom ringarna, kommer in i förbränningskammaren och bränns bort. Även om en för hög oljenivå inte påverkar motorns hållbarhet eller tillförlitlighet, kan en för låg oljenivå orsaka allvarliga problem.

  Är Jeep Grand Cherokee en bra bil?

Några av effekterna av låga oljenivåer är knackande, malande och klonkande ljud. Andra effekter är dålig prestanda, överhettning av motorn, lukt av bränd olja, att bilen stannar och dålig bränsleekonomi. Observera att motorvarningslampan sällan tänds när oljenivån är låg. Så du måste kontrollera och se till att du har rätt oljenivå innan det är för sent.

Vi rekommenderar att du fyller på olja var 1000:e mil. Detta kan vara dyrt men det är bättre än att spendera mycket pengar på att fixa eller byta ut vissa delar på grund av låga oljenivåer. Eftersom problemet har att göra med kolvarna är det dessutom viktigt att använda tjockare olja eftersom det hjälper till att minimera oljeanvändningen på grund av konstruktionsfelet.

Oljeläckage

Ett annat problem som användare av Fiat 2,4-liters multiair Tigershark-motor har rapporterat om är oljeläckage. Detta problem är inte bara vanligt i Fiat 2.4 multiair-motorn, utan i alla Fiat-motorer. Det upplevs vanligtvis på äldre motorer. Dessutom finns det flera packningar och andra delar av motorn som blir sköra med ålder, värmecykler och körsträcka.

Några av de delar som blir defekta och leder till oljeläckage är oljetrågspackningar, ventilkåpspackningar och huvudtätningar. Men i Fiat 2.4 multiair Tigershark-motorn är det främst ventilkåpspackningarna som är felaktiga. Observera att ventilkåpspackningen sitter högst upp på motorn och att den utsätts för mycket våld under årens lopp.

Ventilkåpans packning, som är en gummiliknande sektion, är dock benägen att försämras med ålder och körsträcka. Några av tecknen på oljeläckage är synliga läckor, lätt rök, lukt av bränd olja och låg motoroljenivå. Läckaget börjar dock i liten skala när ventilkåpans packningar börjar brytas ned och spricka.

  Bilar som liknar Fiat Argo

För att åtgärda detta problem måste du reparera eller byta ut de skadade eller felaktiga delarna. Även om det är billigt att byta ventilkåpspackning, kan det vara tidskrävande och arbetskostnaderna kan vara ganska höga.

FAQ

Är Fiat 2.4 multiair-motorn tillförlitlig?

Ja, Fiat 2.4 multiair Tigershark-motorn är ganska tillförlitlig. Till skillnad från de flesta Fiat-motorer har den här motorn några problem. Det största problemet är hög oljeförbrukning och oljeläckage. Bortsett från dessa två är andra problem mindre och kan undvikas med korrekt skötsel och underhåll av bilen.

Å andra sidan kan reparationskostnaden vara hög eftersom priset på reservdelar också är avsevärt högt.

Är Fiat 2.4 multiair-motorn bra?

Ja, det är en av de finaste motorerna på marknaden. Detta beror på att den levereras med ett multiair-system som är mycket effektivt i prestanda. Detta system möjliggör optimal timing av insugningsventilens funktion. Multiair-tekniken ökar också effekten med upp till 10 % och vridmomentet med upp till 15 %. Dessutom är denna motor också mycket hållbar.

Hur länge håller Fiat 2.4 multiair-motorn?

Som de flesta Fiat-motorer håller Fiat 2.4 multiair-motorn mer än 200 000 mil om motorn underhålls väl. För att detta ska ske måste användaren ta väl hand om bilen och även följa tillverkarens rekommenderade schemalagda underhållsservice.

Hur mycket olja innehåller Fiat 2.4 multiair-motorn?

Som tidigare nämnts förbrukar Fiat 2,4-liters multiair Tigershark-motor mycket olja. I genomsnitt bör denna motor använda minst 6 liter helsyntetisk tysk RAVENOL ECS 0w20 motorolja. Inte nog med att den förbrukar mycket olja, oljan är också mycket dyr eftersom det är en helsyntetisk olja.

  Bästa Fiat Ducato motor

Vilka Fiat-modeller är utrustade med Fiat 2.4 multiair-motor?

Fiat 2.4 multiair-motorn levererar mellan 178 hk och 184 hk. Bortsett från det är denna motor monterad i mer än en Fiat-modell. Den finns i 2016 till nuvarande Fiat 500X och 2017 till nuvarande Fiat Toro. Förutom i Fiat finns motorn även i Dodge Dart, Jeep Compass, Jeep Cherokee, Ram ProMaster City och Chrysler 200.

Bilar med Fiat 2.4 TigerShark multiair-motor

Fiat 2.4 Tigershark Multiair-motor används främst av Fiat Chrysler Automobiles (FCA) -gruppen, som inkluderar märken som Fiat, Chrysler, Dodge och Jeep. Här är några fordon från dessa märken som har varit kända för att erbjuda 2.4 Tigershark Multiair-motorn:

  1. Fiat Freemont (även känd som Dodge Journey på vissa marknader)
  2. Chrysler 200
  3. Dodge Dart
  4. Jeep Cherokee (modellår 2014-2018)
  5. Jeep Renegade (Limited och Trailhawk trimmer)
  6. Jeep Compass (modellår 2017-2020)
  7. Dodge Avenger (utgår efter modellår 2014)
  8. Dodge Journey (utvalda versioner, beroende på marknad)
  9. Dodge Caliber (utgår efter modellår 2012)

Slutsats

Fiat 2.4 multiair Tigershark-motor har utvecklats för att ge mer kraft och vridmoment och samtidigt minska utsläppen. Den är också mycket effektiv och hållbar. Men den har också flera problem som kan undvikas om ägaren tar väl hand om bilen. Med rätt skötsel och underhåll kan Fiats 2,4-liters multiair-motor köras över 200 000 mil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts