Det bästa kylmedlet för BMW

Det bästa kylmedlet för BMW

Det finns många olika typer av kylmedel för bilmotorer som kommer i olika färger och är tillverkade av olika ämnen. De varierar beroende på vilka material din bilmotor är tillverkad av. BMW:er behöver vanligtvis kylmedel som är anpassade för att fungera med stål, aluminiumlegeringar, koppar, grått gjutjärn, mässing och plast.
Några av de bästa kylvätskorna för BMW:s är bland annat:

  • BMW Antifreeze/ kylvätska 81 22 9 407 454 Blue Concentrate
  • BMW Antifreeze/ Coolant 82 14 2 209 769 – Genuine Blue
  • BMW Antifreeze/ Coolant 82 14 1 467 704 – Grått
  • Zerex G-05
  • Glysantin G48

Hur man väljer rätt BMW-kylvätska

De flesta forum, recensioner och inbitna BMW-fans säger alltid att om du använder en kylvätska som inte är från BMW på din BMW kommer fordonet att dö. Men är detta sant?
BMW-fordon behöver en kylvätska som fungerar utmärkt med både plast och aluminium eftersom båda dessa material finns i din typiska BMW-motor. De flesta andra kylvätskor fungerar till exempel bättre med järn-, koppar- och mässingsbaserade motordelar.
En bra kylvätska som fungerar utmärkt med aluminium och plast är Glysantin G48, eller Zerex G-05.
Många skiljer kylvätskor åt efter färg, men färgen säger inte allt om den heliga vätskan som håller våra fordon i ordning. Både gröna och ”europeisk blå” typer av kylvätskor är dock okej för en genomsnittlig BMW. Om du undrar vad skillnaden är så kommer färgförändringen från den teknik som används för att forma dessa vätskor.

Vad bör en bra BMW-kylvätska vara?

De flesta äldre BMW-bilar har ett kylsystem som kräver att de fylls med kylvätskor av välrenommerade märken som är baserade på etylenglykol. Generellt sett bör du, oavsett vilket tillverkningsår ditt fordon har, undvika kylvätskor med nitrid eller fosfat i, eftersom de är de viktigaste korrosionskatalysatorerna för metallerna i din bils motor.

  Vad är BMW Premium-paketet?

Bra BMW-kylmedel måste kunna:
● Skydda de olika metallerna i motorn från korrosion – stål, aluminiumlegeringar, grått gjutjärn, lod, mässing och koppar.
● Garantera tillräckliga nivåer av kylning till motorn.
● Förhindra att för mycket kiselgel bildas i systemet, vilket kan leda till att det till slut täpps till.
● Se till att systemet fungerar ordentligt under de kallare vintermånaderna. (Frostskyddsmedel)

Vad betyder kylvätskans färg?

Kylvätskor som framställs med hjälp av additivteknik (IAT) är oftast gröna i färgen, medan de orangefärgade kommer från antingen additivteknik eller organisk syrateknik (OAT). Gula kylvätskor kommer från Hybrid Organic Acid Technology och rosa från Phosphated Hybrid Organic Acid Technology, vilket också kan ge dig en blå kylvätska i slutändan.
De olika färgerna kan vara förvirrande, men de bästa valen för en BMW är att blanda den nya blå kylvätskan med äldre grön kylvätska. Fördelarna med blå kylvätska är att den skyddar metallerna i din bils system från korrosion och ger skydd åt dina aluminiumdelar från de höga temperaturer som uppnås av motorns prestanda.
Viktig anmärkning: Välj inte kylvätska enbart efter färg. Kontrollera med en mekaniker eller begränsa dina inköpsalternativ till kylmedel som rekommenderas av din bilhandlare eller tillverkare. De kylvätskor de använder måste på ett adekvat sätt uppfylla de specifika kraven för din bilmotor, som bestäms av de material som används vid tillverkningen.

Topp 3 bästa märken för kylvätskor för BMW:er

BMW är en enorm biltillverkare som har släppt omkring 2,5 miljoner fordon per år under de senaste åren. Detta innebär att service av enbart BMW:s kan vara en separat verksamhet för företagare. Många har utvecklat specifika kylvätskor som är utformade speciellt för BMW:s. Vissa av dessa är godkända av BMW att använda. Se till att alltid köpa en godkänd kyl- och frysvätska.

  Vilken fyrhjulsdrift är bäst - BMW eller Mercedes-Benz?

BMW Antifreeze/ kylvätska 81 22 9 407 454 – Blått koncentrat

Detta är ett frostskydd för alla årstider som är både fosfatfritt och monoetenglykol- och aminbaserat, vilket gör att det passar perfekt för nästan alla BMW. Trots att den är tillverkad specifikt för BMW:s behov är denna kylvätska ett förstaval för Porsche, Hondas, Land Rovers, Jaguars och Fords likaså.
Den ger ett mycket högt rostskydd och detta är en av de främsta anledningarna till att de flesta tillverkare rekommenderar den. Den är utmärkt för användning i järn- och aluminiummotorer och är kompatibel med bilradiatorer.

BMW Antifreeze/ Coolant 82 14 2 209 769 – Genuine Blue

Toppvalet av många recensenter är detta kylarskyddsmedel som kommer i en enlitersflaska. Det hävdar att det passar för alla BMW-modeller, men se till att kontrollera specifikationerna för ditt fordons motor innan du går till val på det. Tillverkaren av kylvätskan rekommenderar att du späder ut den med 50/50 destillerat vatten innan du fyller bilens system med den.

BMW Antifreeze/ kylvätska 82 14 1 467 704 – Grått

Detta är en alltid bästsäljande kylvätska med frostskydd som passar till de flesta BMW:er. Den smörjer i hög grad din bils vattenpump och skyddar din motor från korrosion. Den passar särskilt bra för kallare klimat och gör riktigt bra ifrån sig när det gäller att frysa motorn i ditt fordon.
Det är en typisk blå BMW-kylvätska som fungerar för de flesta BMW:er och produceras av varumärket självt. Den används bäst när den blandas i ett 50/50-förhållande med destillerat vatten.

  Vilka är de vanligaste problemen med BMW 335i?

Vanliga frågor om kylmedel

Är det okej att använda en vanlig kylvätska som inte är från BMW på din BMW?

BMW är kända för att ha mycket känsliga kylvätskesystem. Olika kylvätskor tillverkas för att serva olika typer av material i ett visst fordons motor. Generellt sett kan du använda vilket kylmedel som helst som uppfyller de krav som ställs på din bils motor och som anges i din bils bruksanvisning. Det är dock säkrare att hålla sig till en BMW-godkänd kylvätska i stället för att ta några risker med din bils motor.

Kan jag använda Zerex G-48 Formula Full Strength som kylvätska till min BMW?

Ja, Zerex G-48 är ett av de bästa kylmedlen för BMW-bilar. Den är utformad för både bensin- och dieselmotorer och innehåller mycket låga silikater och en bra pH-nivå. Den är utvecklad med en antifosfatteknik som gör att den skyddar alla metaller som används vid tillverkningen av en typisk BMW-motor.

Hur ofta ska du byta kylvätska i din BMW?

I allmänhet föreslår experter att du byter kylvätska i din BMW vartannat till vart tredje år, beroende på om du kör bilen mycket eller inte. Se till att välja den bästa och mest lämpliga produkten för din bils behov.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts