De bästa sportvagnarna att köpa 2023

De bästa sportvagnarna att köpa 2023

En snabb kombi är ett begrepp som många människor tycker om och därför erbjuder allt fler biltillverkare numera kombibilar med bra prestanda eller ”sportvagnar”. Om det är något som intresserar dig har du kommit till rätt ställe eftersom vi kommer att lista de allra bästa sportvagnarna att köpa år 2023.

Den bästa sportvagnen har alltid varit Audi RS6 vilket är anledningen till att den toppar även denna lista. Den senaste C8 RS6 är nu äntligen tillgänglig i USA eftersom den tidigare C7 RS6 inte var det. Den näst bästa sportvagnen du kan köpa är Mercedes E63 AMG Wagon som följer en liknande filosofi som RS6 men som helt enkelt inte är lika åtråvärd eller cool.

Porsche Panamera Turbo S e-Hybrid Sport Turismo och Jaguar XFR-S finns också med på den här listan av goda skäl. Om du vill ha en eldriven sportvagn är Porsche Taycan Cross Turismo den du ska ha eftersom den är den snabbast accelererande vagnen av alla bilar på den här listan.

På det hela taget är en snabb kombi/stationvagn något du kan använda varje dag. Det är en bil som kan klara av alla dagliga pendlingsresor, matbutiker och skolresor samtidigt som den kan demolera de flesta bilar på gatan i ett kvartsmeterslopp.

1. 2023 Audi RS6 Avant

Den mest ikoniska och eftertraktade prestandavagnen i dag är sannolikt Audi RS6 Avant. Den första snabba Audi-kombi avslöjades redan i mitten av 90-talet och kallades Audi RS2. Audi har sedan dess fortsatt att göra snabba vagnar outtröttligt medan de flesta andra märken, som Mercedes, anslöt sig till spelet långt senare.

  Kan man ladda en elbil hemma?

RS6 från 2023 har en V8-motor med dubbelturboaggregat med 600 hk och 590 lb-ft vridmoment. Tillsammans med en ZF-transmission är RS6 både snabb och bekväm. 0-60mph görs på cirka 3,5 sekunder och RS6 kommer med alla toppmoderna kreativa bekvämligheter och lyxfunktioner som du någonsin skulle vilja ha.

2. 2023 Mercedes Benz E63 AMG Wagon

Den främsta konkurrenten till 2023 Audi RS6 är 2023 E63 AMG från Mercedes. E63 AMG Wagon kommer med en BiTurbo 4.0L V8 som erbjuder 602hp och 627lb-ft vridmoment vilket gör den något kraftfullare än RS6. 0-60mph är väldigt mycket samma som i RS6 vilket innebär att dessa två bilar verkligen är likadana prestandamässigt.

E63 AMG skiljer sig från RS6 eftersom den gör det möjligt att frikoppla framdiffen och göra bilen helt bakhjulsdriven. Om du kombinerar det med driftläget kan du glida runt med E63 som en driftbil. Förutom det är den också otroligt praktisk och rymlig med alla lyxfunktioner som finns.

3. 2023 Porsche Panamera Turbo S e-Hybrid Sport Turismo

Om du tycker att Audi- och Mercedes-märket inte är tillräckligt speciellt kan du också välja Porsche Panamera Turbo S e-Hybrid Sport Turismo. Den här bilen har samma motor som finns i RS6, men med tillsatta elmotorer som höjer effekten till 700 hk och 642lb-ft vridmoment vilket gör den till den mest kraftfulla bilen här.

3,2 sekunder från 0-60mph är också en bedrift som man förväntar sig av avancerade 911-modeller, inte av en familjekombi. Materialkvaliteten är bättre än hos alla andra bilar här, men Panamera är den tyngsta och mest ”gubbiga” biltypen här.

  Kan feta människor köra sportbilar?

4. 2023 Jaguar XFR-S Sportbrake

Om du vill ha den galnaste bilen du kan köpa är Jaguar XFR-S Sportbrake den du ska ha. Den här Jaguaren är bakhjulsdriven medan alla bilar här är fyrhjulsdrivna. Detta gör XFR-S till den roligaste att köra om du gillar bilar med en lös bakdel. Motorn som erbjuds är en dundrande ljudlig 5,0L V8 med 550 hk och 502 lb-ft vridmoment.

0-60mph tar 4,5 sekunder vilket är mycket sämre än alla andra bilar från den här listan, men det är att förvänta sig av en RWD-bil. XFR-S kan inte heller mäta sig med andra bilar här när det gäller praktiska egenskaper och teknik.

5. 2023 Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo

Om alla dessa sportvagnar är lite för gamla för dig och du vill ha eldrift är Porsche Taycan Turbo S Sport Turismo i stort sett ditt enda val. Taycan får dubbla elmotorer som kan erbjuda upp till 750 hk i ett överstyrningsläge, vilket räcker för att klara 0-60 mph på bara 2,6 sekunder, vilket lämnar alla andra bilar här i dammet.
Räckvidden är cirka 200-227 mil beroende på modell medan lyxen och materialkvaliteten är oöverträffad.

FAQ-avsnitt

Är en prestandavagn bättre än en prestanda-SUV?

En prestandavagn är en bil som behåller alla praktiska fördelar och alla prestandafördelar eftersom det är en bil med en betydligt lägre tyngdpunkt. Detta innebär att en sportvagn verkligen kan vara smidig och hantera riktigt bra medan en prestanda-SUV alltid kommer att vara en SUV.

  Vad är det snabbaste sättet att skydda bilen mot hagel?

Detta innebär en högre tyngdpunkt, vilket gör att bilen är mer benägen att luta sig in i kurvorna, vilket hämmar smidigheten. Dessutom är prestanda-SUV:er också tyngre än prestanda-vagnar, vilket gör dem ännu långsammare.

Är en sedan bättre än en vagn?

De flesta människor föredrar numera en sedan framför en vagn, särskilt inom prestandasegmentet eftersom valmöjligheterna för en prestandavagn är minst sagt begränsade. BMW är ett av de märken som är kända för att göra de bästa prestandasedanerna på marknaden, men har övergivit tillverkningen av prestandavagnar för ett tag sedan.

Verkligheten är att en prestandasedan vanligtvis är snyggare och mer spännande medan en prestandavagn är mer praktisk och familjevänlig. Som sådan bör du bestämma dig beroende på vad du värdesätter mest.

Finns Audi RS6 som sedan?

Audi RS6 fanns tidigare som både sedan och kombi, men sedanversionen lades ner när Audi kom med RS7 som nu fungerar som den främsta Audi Sport-sedanen. Audi anser att det inte är värt att ha två sportlimousiner med exakt samma motor och växellåda.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts