Citroën Berlingo Problem med automatisk växellåda

Citroën Berlingo problem & fel

Citroen Berlingo introducerades första gången 1996 som en serie multifunktionsfordon som inkluderade passagerarvarianter, skåpbilar och kommersiella fordon. Sedan lanseringen har Berlingo omdesignats två gånger och den senaste omdesignen kom 2018. De två första generationerna av Berlingo förlitar sig enbart på en manuell låda medan den tredje generationen av Berlingo också är tillgänglig med en automatlåda.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på de vanligaste problemen med Citroen Berlingos automatiska växellåda, vilket innebär att vi endast kommer att prata om den 3:e generationen av Berlingo. Den 3: e generationen av Berlingo använder en 8-växlad EAT8 automatisk växellåda som också kan ses i olika andra biltillverkare.

Dessa problem inkluderar slirande växlar, hårda/fördröjda växlingar, misslyckande med att lägga i en växel helt, vätskeläckage och en bullrig transmission. På det hela taget klarar denna låda av mer allvarliga problem, vilket innebär att den bör kunna tjäna dig under många år framöver.

Hur som helst, i den här artikeln kommer vi att gå igenom alla orsaker, symtom och lösningar på dessa problem. Så om du äger en Berlingo och vill veta vad du kan förvänta dig eller om du planerar att köpa en, var noga med att läsa den här artikeln!

Växeln slirar

Citroën Berlingo är känd för att ibland uppleva växelslipning, ett problem där växellådan ofrivilligt faller ur växeln. Symptomen inkluderar plötsliga hastighetsförändringar, höga varvtal och en fördröjning i accelerationen. Orsakerna är vanligtvis utslitna kopplingar, felaktiga solenoider och försämrad transmissionsvätska.

För att lösa problemet bör du regelbundet kontrollera och byta ut transmissionsvätskan om det behövs, se till att kopplingarna och solenoiderna är i optimalt skick och följa de rekommenderade underhållsscheman. Det är också en bra idé att lämna in bilen så fort du känner att den börjar slira för att undvika allvarligare skador längre fram.

  Allt om de nya elektriska Citroëner

Hårda/fördröjda växlingar

Citroën Berlingo-ägare kan också få problem med hårda eller fördröjda växlingar. Detta problem kännetecknas av en märkbar fördröjning eller stöt när bilen växlar. Orsakerna tenderar att variera från felaktiga transmissionsstyrmoduler, förorenad eller låg transmissionsvätska till ett problem med solenoiderna.

Lösningar kan vara regelbundna underhållskontroller och att hålla rätt nivå på transmissionsvätskan. Det är också en bra idé att kontakta en fackman för att vara säker på att problemet inte är förknippat med något mer allvarligt.

Underlåtenhet att koppla in en växel

Detta specifika problem yttrar sig som att fordonet inte kan växla till önskad växel, vilket påverkar fordonets körbarhet, säkerhet och komfort. De vanligaste orsakerna är problem med växelsolenoiden, en felaktig transmissionsstyrmodul eller allvarliga interna mekaniska fel i växellådan.

Lösningarna inkluderar professionell diagnostik för att identifiera grundorsaken, följt av nödvändiga reparationer eller utbyten. Det är värt att nämna att detta problem kan bli mycket allvarligt eftersom det ibland kan leda till en fullständig ombyggnad av växellådan.

Vätskeläckage

Citroen Berlingo vätskeläckage indikeras av pölar eller fläckar av röd eller brun vätska under fordonet. Orsakerna inkluderar ofta skadade tätningar, packningar eller transmissionsledningar, vilket potentiellt kan leda till låga vätskenivåer och överhettning av transmissionen.

För att åtgärda vätskeläckage måste man leta efter läckage, se till att täta läckagekällorna, byta ut skadade komponenter och fylla på med transmissionsvätska. Snabbt ingripande och regelbundet underhåll är absolut nödvändigt för att mildra eventuella allvarliga konsekvenser.

  Vanliga problem med Citroën ë-C4

Bullrig växellåda

Det sista problemet vi ska prata om idag är en bullrig transmission, ett problem som kan identifieras som gnällande, klonkande, slipande eller brummande ljud när fordonet är i växelläge. Dessa problem kan orsakas av slitna lager, skadade kuggar eller otillräcklig smörjning på grund av för lite eller förorenad transmissionsvätska.
Om du stöter på något av dessa problem är det bäst att lämna in bilen för professionell diagnostik eftersom det kommer att hjälpa dig att hitta orsaken. Det finns många anledningar till att detta kan hända och det är mycket viktigt att känna till den verkliga boven. Hur som helst, se till att vara försiktig med växellådan eftersom dessa problem ofta kan bero på att du är alltför muskulös när du växlar själv eller lägger i backväxeln medan bilen fortfarande är i framåtrörelse.

FAQ-avsnitt

Är den 8-växlade EAT8-transmissionen bra?

EAT8 (Efficient Automatic Transmission 8-Speed) är ett samarbete mellan Peugeot, Citroën och den japanska tillverkaren Aisin. Generellt sett har den fått positiva recensioner och är känd för att ge smidiga och effektiva växlingar, förbättrad bränsleeffektivitet och minskade CO2-utsläpp jämfört med sina föregångare. Den ger en responsiv och avslappnad körupplevelse, särskilt i fordon som är utrustade med växelpaddlar, vilket möjliggör manuell kontroll av växelvalet.

Även om den har sin beskärda del av problem är det en transmission som kontinuerligt kan göra sitt jobb utan några större problem. Om du underhåller den korrekt och tar hand om den på rätt sätt bör den enkelt kunna hålla så länge du vill ha den.

  Intressanta fakta om Citroën Ë-C4 X

Är en Citroen Berlingo manuell bättre än en automatisk?

Om man föredrar en manuell eller automatisk växellåda i en Citroën Berlingo beror till stor del på individuella körpreferenser, behov och de förhållanden under vilka fordonet huvudsakligen används. En manuell växellåda ger dig större kontroll över hur din bil fungerar, men den ger också en mer engagerande upplevelse, och det kan ses som både bra och dåligt.

Manuella bilar är billigare att köpa, men de håller inte sitt värde lika bra som automatiska exempel gör. Sammantaget är ingen av dem objektivt bättre, de har båda sina för- och nackdelar. Det är dock att förvänta sig att de flesta människor kommer att föredra automatiska modeller.

Ska jag köpa en Citroen Berlingo?

Om du är företagare, familjefar eller någon som bara vill ha en MPV är Berlingo verkligen ett bra val. Den ger dig i stort sett allt du kan förvänta dig av en bil, men den erbjuder dig inte mycket mer än så.
Den är inte lyxig på något sätt, den kommer inte att väcka uppmärksamhet och den är inte spännande att köra. Men som ett fordon från punkt A till punkt B gör den sitt jobb mycket bra.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts