Behöver Mercedes en speciell olja?

Behöver Mercedes en speciell olja?

Behöver din Mercedes-Benz ett oljebyte? Är du osäker på om du ska använda specialolja eller vanlig motorolja?
Mercedes-Benz kräver specialolja för att fungera. Det trestjärniga märket behöver syntetisk motorolja i stället för vanlig olja. Mercedes och de flesta tyska fordon använder hållbar helsyntetisk motorolja som motsvarar europeiska ACEA-standarder. Dessutom rekommenderar Mercedes sina användare att använda MB-godkända 229.51 flerklassiga motoroljor.
Den MB-godkända 229.51-oljan är dyrare än vanlig olja. Den har dock också många fördelar jämfört med vanlig motorolja. Därför rekommenderar Mercedes den till sina kunder. Oljan i din Mercedes bör bytas var 10 000:e mil eller en gång om året.

Syntetisk olja vs. vanlig olja

Syntetisk motorolja skiljer sig från vanlig motorolja på många sätt. Syntetisk olja består av basolja, pulvertillsatser och en bärarolja som gör att tillsatserna kan fördelas jämnt.
Båda typerna av olja tillverkas av råoljor. Den största skillnaden mellan vanlig och syntetisk olja är dock nivån på den raffinering som ingår. Observera att syntetisk olja raffineras, destilleras, renas och sedan bryts ner på molekylnivå. Därför har den många fördelar jämfört med vanlig olja.

Vad är syntetisk olja?

Syntetisk-blandad olja skiljer sig från syntetisk olja. Det beror på att den kombinerar de bästa egenskaperna hos både helsyntetisk och traditionell motorolja. Vissa människor kallar den för delsyntetisk eller halvsyntetisk. Trots att den har den syntetiska oljans egenskaper är den något billigare än helt syntetisk olja. Den är dock fortfarande dyrare än vanlig olja.

Fördelar med syntetisk olja

Att använda syntetisk olja har många fördelar, bland annat:

  • Exceptionell prestanda i extrema klimat.
  • Den har mindre friktion på grund av liknande molekylstorlekar.
  • Slutprodukten har färre föroreningar.
  • Den har mindre avlagringar.
  • Den ger renare motordrift på grund av tillsatser.
  Kan man byta grill på en Mercedes?

Syntetiska motoroljor för Mercedes-fordon

Blad 229.1:
Mobil 1 Tri-Synthetic Formula 0w-40
Mobil 1 Tri-Synthetic Formula 15w-50
Castrol Syntec 5w-50
Castrol Syntec 10W-50
Valvoline Synpower Full Synthetic Motor Oil 5w-40
76 Pure Synthetic Motor Oil 5w-40
Quaker State Full Synthetic European Formula 5w-40
Pennzoil Synthetic European 5w-40
Blad 229.3:
Castrol TXT Softec Plus 5w-30
Shell Helix Ultra 5w-30
Shell Helix Ultra 5w-40

Vad ingår i Mercedes oljeservice?

Förutom att göra ett oljebyte utför en Mercedes-återförsäljare dessa tjänster som en del av ett regelbundet oljebyte:
Utför ett utbyte av syntetisk motorolja för modellår 2009 och senare som en del av Mercedes Service A eller Service B.
Utföra ett Mercedes-oljebyte för årsmodell 2008 och äldre.
Utför byte av oljefilter med hjälp av originaldelar.
Återvinn det gamla filtret.

Vanliga frågor om Mercedes oljebyte

Kan jag använda vanlig olja i min Mercedes?

Nej, det kan du inte. Mercedes-Benz kräver en speciell typ av olja. Mercedes-Benz fordon använder långlivad helsyntetisk motorolja som motsvarar europeiska ACEA-standarder. Dessutom ska den typ av olja som används uppfylla en ACEA-klassificering av A3/B3 eller A3/B4. Mercedes rekommenderar starkt att man använder 229.51 flerklassiga motoroljor.

Varför är ett Mercedes-oljebyte så dyrt?

Det beror på att Mercedes-Benz använder syntetisk motorolja med euro-specifikation. Dessutom tillverkas Mercedes-Benz med större bränsletankar, vilket innebär att de behöver mer olja för att fylla tanken. Processen att byta olja i en Mercedes-Benz är också ganska besvärlig, och det är därför du får betala mer.
En annan anledning till att ett Mercedes-oljebyte är så dyrt är att det handlar om mer än att bara byta motorolja. Andra tjänster som mekanikern tillhandahåller är att inspektera oljefiltret, bränslefiltret och kabinluftfiltret. Dessutom är Mercedes-återförsäljare som är auktoriserade att utföra underhåll och reparationer på Mercedes-fordon ganska dyra.

  Vilken Mercedes har de bästa och mest bekväma sätena?

När ska jag byta olja i min Mercedes?

Till skillnad från andra bilmärken som behöver ett oljebyte efter var 3 000 till 5 000 mil kräver Mercedes inget oljebyte förrän efter 10 000 mil. Detta tack vare dess stora bränsletank som rymmer mer olja än andra bilmärken.
Dessutom innebär detta färre resor till återförsäljaren eller mekanikern för ett oljebyte. Om du till exempel äger en Toyota kan du behöva göra ett oljebyte minst 3-4 gånger per år. Men för Mercedes behöver du bara göra ett oljebyte en gång.
Även om oljebyte i Mercedes-Benz är dyrt behöver du bara göra det en gång om året. Om du har ett annat märke som måste bytas tre gånger om året kommer du att spendera mer pengar och tid än vad du skulle göra med en Mercedes.

Kommer min Mercedes att tala om för mig när jag behöver ett oljebyte?

Ja, det gör den. En av de saker som gör Mercedes speciell är dess högteknologiska funktioner. Mercedes-Benz är utrustad med extremt exakta sensorer som varnar dig om din bil har ett problem eller om något behöver bytas ut. Så om din Mercedes behöver ett oljebyte kommer sensorn att varna dig på bilens instrumentpanel.

Kan jag byta olja i min Mercedes själv?

Ja, det kan du. Du behöver dock specialverktyg och följa en strikt procedur som är något utmanande. Därför rekommenderas det att du får ett oljebyte av en auktoriserad Mercedes-återförsäljare. Även om Mercedes-återförsäljare är dyra är de oftast värda varje krona.
Till skillnad från i en vanlig bil där du bara tömmer oljan, byter ut oljefiltret och fyller på motorn med ny olja är Mercedes oljebyten helt annorlunda och besvärliga. Processen är ganska utmanande och kräver specialverktyg för att göra det.
Oljebyte i en Mercedes-Benz innebär att man suger eller dammsuger ut oljan. Du måste använda ett dyrt och specialiserat vakuumverktyg, som vanligtvis finns i en Mercedes-verkstad. Om du inte vill besöka en Mercedes-återförsäljare, se till att verkstaden du besöker har denna specialutrustning.

  Kräver Mercedes mycket underhåll?

Byte av Mercedes-olja

Om kontrollampan på din Mercedes säger att du ska byta olja, se till att du använder den typ av olja som Mercedes rekommenderar. Mercedesbilar kräver en helsyntetisk motorolja som uppfyller europeiska ACEA-standarder. För att vara mer specifik rekommenderar de att du använder MB-godkänd 229.51 syntetisk olja.
Till skillnad från vanlig olja är MB-Approved 229.51 motorolja ganska dyr. Den här oljan har dock många fördelar jämfört med vanlig olja, t.ex. mindre avlagringar, färre föroreningar och mindre friktion. Du måste också besöka en Mercedes-återförsäljare för ett korrekt oljebyte.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts