Behöver Mercedes AMG EQS olja?

Elbilar kan vid en första anblick tyckas likna vanliga bilar med elektrisk drivning, men i verkligheten är de en helt annan värld under huden. Hela elbilsägandet är enormt annorlunda eftersom det kräver att du laddar bilen regelbundet och gör alla sorters elbilsspecifikt underhåll.

Elbilar använder inte motorolja eftersom en elmotor har färre rörliga delar så det finns inget behov av extra smörjning och värmehantering. Som sådan behöver en Mercedes EQS AMG ingen olja och det är samma historia för alla äkta elbilar där ute.

Eftersom de flesta elbilar inte är beroende av en traditionell växellåda behöver de inte heller växellådsolja. Vissa viktiga vätskor som bromsvätska, vindrutetvättvätska och kylvätska behövs dock i både elbilar och ICE-bilar.

Om du vill ta reda på skillnaderna mellan ICE-bilar och elbilar när det gäller regelbundet underhåll, se till att läsa den här artikeln. Information som denna kan bli användbar i framtiden om du någon gång bestämmer dig för att övergå till en helt elektrisk bil.

Elbilar – Underhåll och övergripande skötselrutiner

Den uppenbara skillnaden mellan en elbil och en ICE-bil är det faktum att du måste ladda din elbil konstant. Detta innebär att du måste investera i antingen en väggladdare eller ha tillförlitlig och konstant tillgång till en välutvecklad laddningsinfrastruktur.

Du behöver inte byta motorolja eftersom en elbil inte har någon traditionell motor. Samma sak gäller för växellådan i de flesta fall. Allt som är förknippat med drivmedelsaspekten är annorlunda, vilket innebär att du måste utbilda dig i tid om alla detaljer kring elbilsägande.

  Vilka Mercedes har dieselmotor?

Elbilsbatterier behöver inte nödvändigtvis vara upp till temperatur för att ge maximal effekt, vilket är fallet med en ICE-bil. Det är dock alltid bäst att förvärma batterierna om du vill ladda dem säkert och snabbt.

Elbilar behöver inte underhåll av bromsar lika ofta som en ICE-bil eftersom elbilar drar nytta av regenerativ bromsning. Det innebär att du inte alltid förlitar dig på själva bromsarna för att stoppa dig utan snarare på själva elsystemet.

Förbränningsbilar – Underhåll och allmän skötselrutin

Vi är alla ganska medvetna om vad som krävs för att underhålla en gas- eller dieselbil så det är egentligen ingen hemlighet. Det är dock alltid fördelaktigt för dig och din bil att gå igenom några underhållsrelaterade artiklar och annan information för att se till att din bil fungerar optimalt.

Som tidigare nämnts behöver ICE-bilar ett regelbundet byte av motorolja enligt tillverkarens rekommendationer. Vissa motorer är i behov av mer regelbundna oljebyten och andra inte, så lita aldrig på något annat än tillverkarens rekommendationer.

ICE-bilar behöver nå en optimal temperatur innan du börjar köra på dem, annars kan du orsaka problem med både motor och växellåda. Vissa bilar begränsar till och med ditt varvtal innan bilen når en viss temperatur för att bevara viktiga komponenter i drivlinan.

ICE-bilar behöver inte byta däck lika ofta som elbilar eftersom de tenderar att vara lättare, men detta kan variera beroende på hur du kör och vilken typ av däck du använder.

  Är Mercedes bekväma?

Service – elbilar vs ICE-bilar

Service är också ett område där dessa två biltyper skiljer sig väsentligt åt eftersom ICE-bilar kräver service mycket tidigare, men elbilar är faktiskt svårare att reparera i de flesta fall. Allt detta innebär att ICE-bilar ändå borde vara en smula lättare att leva med eftersom alla servicekanaler är verkstäder är bekanta med alla potentiella problem som kan uppstå.

Elbilar är fortfarande ganska nya vilket innebär att det inte finns så många utbildade och erfarna mekaniker som ens kan arbeta med de senaste elbilsmodellerna. Naturligtvis kan du alltid ta din bil till bilhandlaren och få det gjort, men det är fortfarande ingen garanti för att de som arbetar där ens har någon anständig erfarenhet.

Elbilar har faktiskt färre rörliga delar, vilket innebär att det totala slitaget på komponenterna minskar kraftigt. Trots detta kommer du sannolikt att kunna reparera en elbil snabbare och bekvämare om något går fel eftersom du kan nå en erfaren mekaniker mycket tidigare.

FAQ-avsnittet

Är Mercedes EQS värd pengarna?

Om du är på marknaden för den lyxigaste, mest bekväma och ståtliga elbilen och inte är intresserad av rekordtider på 0-60 km/h, ja, då är EQS definitivt värd pengarna. Det beror på att EQS är lika lyxig, om inte till och med lyxigare än flaggskeppet Mercedes S-klass i topputförande, och om du inte vill bli chauferad.

  Passar Mercedes-hjul till Lexus?

Det finns bokstavligen ingen elbil där ute som kan matcha EQS när det gäller direkt interiörutrymme, komfort, teknik och lyx. Nya Lucid Air Dream är inte långt ifrån, men man kan lugnt säga att förfiningsnivåerna är världar ifrån varandra.

Varför ska jag köpa en elbil?

Om du har möjlighet att köpa en elbil ska du köpa en om du är säker på att du kan utnyttja elbilsplattformen till sin fulla potential. Detta innebär att du måste kunna ladda bilen regelbundet och att du kan förlita dig på elbilsspecifika funktioner som regenerativ bromsning.

Om du tror att du varken vill eller kan koppla in bilen och planera dina långdistansresor i förväg är det bättre att hoppa över att köpa en elbil för tillfället.

Är elbilar bättre än hybrider?

Hybrider är språngbrädan mellan traditionella bilar med förbränningsmotor och elbilar eftersom de erbjuder båda. Detta innebär att en plug-in hybrid kan köras i rent elbilsläge och med förbränningsmotorn igång. Som sådan är hybrider bättre om du inte kan utnyttja elmotorn fullt ut och om du vill ha en förbränningsmotor som hela tiden vakar över dig.

Om du däremot vill rena dina utsläpp och sänka dina totala driftskostnader är en elbil ett bättre alternativ. elbilar verkar verkligen vara framtiden, men bara om laddningsinfrastrukturen utvecklas i enlighet med detta och om elbilspriserna inte fortsätter att stiga.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts