Bästa lilla Mercedes SUV

SUV:er har blivit de mest populära bilarna som man kan köpa för pengar nuförtiden, vilket innebär att ett så framstående märke som Mercedes måste erbjuda SUV:er av högsta klass för den aktuella marknaden för att motivera de höga inträdespriserna.

Mercedes erbjuder för närvarande tre kompakta SUV:er som börjar med den minsta, GLA, GLB och den största kompakta SUV:n, GLC. Mellan dessa tre verkar GLA vara den bästa att köpa om du inte är ute efter en familje-SUV, om du är det är du bättre med GLB.

GLC borde vara ett betydande steg över både GLA och GLB, men den nuvarande GLC börjar bli lite äldre och är på väg att bytas ut helt under det kommande året. Tills dess bör du rikta din uppmärksamhet främst mot GLA och GLB om du vill ha den bästa kompakta SUV:n från Mercedes.

Även om alla dessa tre är långt ifrån att vara Mercedes SUV-benchmarks är de alla tre en Mercedes eftersom de erbjuder mer eller mindre samma funktioner som du får på de största Mercedes SUV:erna.

Mercedes GLA – Den minsta, men ändå den mest lovande

Nya Mercedes GLA är positionerad som SUV-versionen av Mercedes A-klass, vilket innebär att den ska balansera lyx, praktiska egenskaper och relativ överkomlighet. Mercedes Benz GLA 2022 kostar 37 450 dollar utan tillval för instegsmodellen GLA 250 som kommer med en 2,0 l turboladdad 4-cylindrig motor med turbo som gör 221 hk.

Detta gör att instegsbilen GLA är en riktigt rolig bil att köra, särskilt om du väljer premiumutrustningen AMG. GLA ser modern och lyxig ut både på insidan och utsidan som tack vare en myriad av futuristiskt utseende designdetaljer.

  Bästa lilla SUV för äldre förare

GLA faller till föga för den relativa bristen på utrymme för de bakre passagerarna vilket innebär att det inte är den bästa kompakta Mercedes SUV för familjen som du kan köpa. Den saknar också lastutrymme jämfört med GLB även om den erbjuder en mer spännande körupplevelse.

Mercedes GLB – Den bästa kompakta Mercedes SUV för familjen

Som tidigare nämnts är GLB positionerad som den verkliga familje-SUV:n från Mercedes på ingångsnivå. Tack vare sin ganska boxform erbjuder GLB mycket utrymme för både bagage och passagerare. GLB är paketerad så bra att den till och med erbjuder plats för upp till sju passagerare, vilket är oväntat i segmentet för kompakta SUV:er.

Den tredje sätesraden är dock ganska trång och passar inte för en stor vuxen. Förutom utrymmet är GLB mer eller mindre likadan när det gäller lyx och funktioner. Ingångsbilen GLB250 kostar 38 600 dollar och har också en 2,0 liters fyrcylindrig motor med 221 hk.

Det finns gott om tillval att välja mellan om du vill få din GLB att kännas mer lyxig och välkomnande. Hur som helst kan en välutrustad version av GLB lätt klättra över 50 000 dollar, och det är lite dyrt med tanke på marknadspositionen.

Mercedes GLC – Ska snart ersättas

Mercedes GLC ansågs ofta vara den bästa övergripande Mercedes SUV:n eftersom den balanserar utrymme, storlek och värde bättre än alla andra Mercedes SUV:er. Den nuvarande generationen av GLC har dock funnits i några år nu, vilket innebär att den inte kan konkurrera med den nyare generationens GLA- och GLB-varianter.

  Ska jag köpa en SUV eller en sedan?

Instegsbilen GLC250 kostar 43 850 dollar vilket är ett rejält steg upp från GLA, särskilt när man betänker att GLA erbjuder överlägsen teknik i nästan alla avseenden. Hur som helst är GLC fortfarande en konkurrenskraftig kompakt SUV, men den faller till föga på grund av sin ålder.

Utrymmesmässigt är GLC bättre än både GLA och GLB eftersom den erbjuder en mer dominerande körställning och en mycket mer eftertraktad marknadsposition. Mercedes kommer snart att avslöja den nya generationen GLC som bör se bekant ut som den nya Mercedes C-klass både inuti och utanför.

Som sådan är det ingen dålig idé att vänta på lanseringen av den nya GLC eftersom den nästan helt säkert kommer att erbjuda mycket mer än GLA och GLB även med en betydande prishöjning.

FAQ-avsnitt

Varför älskar folk SUV:er så mycket?

SUV:er är numera tveklöst de mest eftertraktade bilarna på marknaden eftersom de erbjuder en mer dominerande körställning, mer utrymme och en överlag mer kapabel bil. Som sådan driver de nuvarande trenderna för SUV:er också biltillverkarna att ägna större uppmärksamhet åt sina nya SUV- och crossover-modeller.

Mercedes erbjuder för närvarande åtta olika SUV:er, från den minsta GLA till den gigantiska GLS, en fullstor, sjusitsig familje-SUV med sju säten. Mercedes Benz G-klass är fortfarande den mest eftertraktade SUV som Mercedes tillverkar och det kommer sannolikt inte att förändras inom kort.

  Vilken är den bästa SUV:n för en kort person?

Gör BMW och Audi bättre SUV:er än Mercedes?

Den uråldriga kampen mellan dessa tre tyska premiumbiltillverkare med verkställande funktion är lika våldsam som någonsin, särskilt när man tar en titt på SUV-segmentet. Sedan BMW först banade väg för ”Coupe”-suv:n med X6 följde Mercedes snart efter med GLE Coupe och Audi följde kort därefter med Q8.

I nästan alla möjliga SUV-segment konkurrerar dessa tre om mer eller mindre samma typ av köpare. Mercedes har G-klassen som utan tvekan är utan konkurrens eftersom den erbjuder något som de andra två inte kan matcha. På det hela taget tillverkar alla tre dessa biltillverkare enorma SUV:er som kan ge varandra lika mycket stryk.

Vilken är den bästa Mercedes elektriska SUV:n?

Mercedes har bara släppt EQA, EQB EQC SUV:erna som båda är baserade på sina befintliga ICE motsvarigheter, GLA, GLB och GLC. Dessa tre följer mer eller mindre samma bana som sina ICE-motsvarigheter vilket innebär att EQA och EQB verkligen är bättre än EQC.

Mercedes planerar dock att släppa en eldriven SUV på ett fristående EV-chassi som lätt borde kunna slå dessa tre befintliga EQ SUV:er i nästan alla avseenden. Du behöver bara ta en titt på Mercedes Benz EQS om du vill se hur överlägsen en äkta elektrisk Mercedes är jämfört med sina konkurrenter.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts