Bästa BMW för en bilresa

Bästa BMW för en bilresa

För en lång bilresa behöver du gott om plats för familjen, en bekväm och säker bilresa och tillräckligt med hästkrafter för att hela tiden vara medveten och njuta av resan. BMW X5 xDrive är den perfekta kandidaten för jobbet med tillräckligt med ben- och huvudutrymme, bagageutrymme och mer än tillräckligt med kraft.

BMW X5 xDrive

Den första BMW X5 luftade sin debut i början av 1999 och blev senare ett riktmärke för lyxiga mellanstora SUV:er. Hittills har det funnits fyra generationer där den nuvarande leds av G05 BMW X5. Det finns också tre nya X5 M-modeller som kommer i serien.
BMW X5 2021 är en kombination av stil, status, komfort och kraft. Om du ska ut på en lång bilresa behöver du definitivt tillräckligt med utrymme för alla familjemedlemmar, om du inte åker ensam. BMW X5 är den näst största SUV som BMW erbjuder sin fanbase.
I 2021 års version har man offrat några av dess terrängegenskaper till förmån för bättre hantering och mer komfort på vägen. Dessutom är interiören överlägsen tidigare modeller och det känns ganska avkopplande att åka i X5.

BMW X5 motorkapacitet

Eftersom BMW X5 SUV är ett relativt stort fordon erbjuder den många motoralternativ, både bensin och diesel. Samtliga kommer i en 8-växlad automatisk ZF 8HP-växellåda. Det finns också möjlighet att para ihop en bensinmotor med en bränslecellsdriven elmotor.
Alternativ för bensinmotorer:
● X5 xDrive40i: B58B30M1 3.0 L l6 turbo, 330 hästkrafter.
● X5 xDrive50i: N63B44M3 4.4 L V8 twin turbo, 456 hästkrafter.
● X5 xDrive45e, en kombination av B58B30M1 3.0 L l6 turbo och en synkron elektrisk motor, 389 hästkrafter.
● X5 M, S63 4.4 L V8 med dubbelturbo, 591 hästkrafter.
● X5 M Competition, S63 4.4 L V8 twin-turbo, 617 hästkrafter.
Dieselmotoralternativ:
● X5 xDrive25d: Dieselmotorer: ● X5 xDrive25d: X5 xDrive25d: B47B20 2.0 L l4 turbo, 231 hästkrafter
● X5 xDrive30d: B57D30 3.0 L l6 turbo, 261 hästkrafter
● X5 xDrive40d: B57D30A 3.0 L l6 turbo, 335 hästkrafter
● X5 M50d: B57D30C 3.0 L l6 quad-turbo, 394 hästkrafter
BMW X5 M Competition har det snabbaste motoralternativet och når från 0 till 62 miles per timme på bara 3,7 sekunder. Även om detta sinne låter vansinnigt snabbt för en SUV är de andra ”långsammare” motoralternativen också mycket snabba, med en genomsnittlig tid på 5 sekunder.
Ingångsmotorn är xDrive 30d, som klarar jobbet på 6,1 sekunder och som känns fantastisk, trots att den är den långsammaste motorn. Våra toppalternativ när det gäller motoralternativ är X5 xDrive30d och X5 xDrive40i. Men oavsett vad du väljer accelererar alla dessa mycket snabbt och skulle göra det möjligt för dig att passera andra fordon på ett säkert sätt.

  Har BMW:s blinkers?

BMW X5 G05 – Fjädring, hantering och körning

Alla BMW X5-modeller, bortsett från M50i, har luftfjädring som standard. Körningen är mycket jämn och imponerande. Du kommer att märka de flesta gropar eller skarpa kanter på vägen, med enda undantaget BMW X5 xDrive 45e, eftersom den har ett något fastare grepp om vägen, kanske på grund av sina 21-tums hjul.
När det gäller styrningen är den mycket stabil under hela körningen. Vridna vägar, raka linjer, regn eller snö stör inte BMW X5 xDrive.

Motorljud, interiör och funktioner

Du kan tydligt höra motorns varv, även med dieselalternativen, vilket är en trevlig överraskning. En rolig liten detalj är att om du väljer körläget Sport kommer högtalarna faktiskt att förstärka ljudet från motorn och artificiellt spela upp racingljud för dig. Detta kan tilltala vissa, men definitivt inte alla.
Förarplatsen är imponerande bekväm. Med den typiska elektriska sätesjusteringen för BMW och ryggstödets vinkel samt en utdragbar kudde med ländstöd kan BMW:s säte glädja alla, oavsett hur bortskämda de är.
Infotainmentsystemet har som standard en 12,3-tumsskärm med de finaste funktionerna som BMW har att erbjuda. Navigeringen är mycket tillförlitlig och enkel att använda. Både Apple CarPlay och Android Auto finns tillgängliga för att ansluta till din smartphone, liksom USB och Bluetooth.
Sätets förhöjda position ger föraren en riklig synvinkel och en kommenderande plats på vägen. Infotainmentkontrollerna är enkla och intuitiva men ändå mycket effektiva. BMW-lädret är av hög kvalitet och instrumentpanelen är fantastiskt lyxig.
Å andra sidan är sikten bakifrån inte lika riklig som framifrån. Därför har BMW implementerat en hel del parkeringskameror och sensorer för att hjälpa dig när du parkerar. Sidofönstren är nästan vertikala, vilket ger bonuspoäng för sikten på sidorna. Backkameran kan också spela en stor roll när det gäller att hjälpa dig att köra baklänges. En vy uppifrån och ner är också tillgänglig för att vägleda dig.

  Vilken BMW har en V8-motor?

Dina frågor om BMW X5 besvarade

Hur mycket kostar BMW X5 i instegsutförande?

Beroende på funktioner och motoralternativ varierar priset på 2021 års BMW X5 kraftigt. Den lägsta kostnaden för en helt ny SUV av modellen är cirka 60 000 kronor för en sDrive40i. Fordonet har strålande recensioner och bra betyg. Trots att det är en X5 på instegsnivå ger den bra prestanda, komfort och stil.

Är BMW X5 dyr att underhålla och serva?

Ägare av BMW X5 har rapporterat att de genomsnittliga reparationerna varierar mellan 150 och 400 dollar per service varje 10 000 mil. Större reparationer av komponenter i drivlinan kan kosta mellan 1 000 och 3 500 dollar eller ännu mer i större fall. Det årliga underhållet uppskattas till i genomsnitt 1 400 dollar eller i vissa fall så mycket som 1 800 dollar.

Är en begagnad BMW X5 pålitlig?

När man köper en begagnad BMW spelar många faktorer in. Har fordonet servats och underhållits regelbundet och korrekt? Har det körts aggressivt? Generellt sett är X5:or hållbara maskiner och de nyare X5:orna hamnar på andra plats när det gäller tillförlitlighet i kategorin mellanstora lyxiga SUV:er, till och med före Volvo XC90 och Range Rover Sport.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts