Audi vs Ford – vilken är bättre?

Audi är ett tyskt premiummärke med fokus på att designa och tillverka lyxbilar som kan passa nästan alla dina dagliga behov. Audi tillverkar sedans, hatchbacks, kombibilar, kupéer, sportbilar, stora lyxbilar, SUV:er, crossovers och till och med superbilar.

Det betyder att du definitivt kan hitta en Audi som passar dina behov perfekt. Audis tenderar att vara dyra, lyxiga och extremt teknikdrivna. Detta innebär också att de är intrikata maskiner som behöver konstant och exakt underhåll för att hålla länge.

Ford å andra sidan är ett märke på mer konsumentnivå, vilket innebär att Ford-modellerna inte är lika högklassiga som Audi-modellerna. Detta innebär också att de inte är lika komplexa eller teknikdrivna, men de är inte heller de mest tillförlitliga bilarna på marknaden.

Sammantaget bör du underhålla en Audi ordentligt, annars är den benägen att drabbas av alla möjliga problem. Ford-modeller är inte lika dyra som Audi-modeller är att underhålla och det verkar som om de flesta Fords tenderar att vara mer pålitliga som helhet eftersom det är färre saker som kan gå fel med en Ford.

Audi tillförlitlighet – Medelmåttig och mycket beroende av rätt underhåll.

Enligt majoriteten av tillförlitlighetsundersökningar och diagram som gjorts av Consumer Reports, What Car och J.D. Power tenderar de flesta Audi-modeller att ligga i segmentet medelmåttig tillförlitlighet. Nyare Audi-modeller är mycket bättre jämfört med Audi-modeller från ett eller två decennier sedan.

Audi A4 är den mest tillförlitliga Audi-modellen för närvarande eftersom den bygger på en ganska gammal plattform som kontinuerligt har uppgraderats under hela A4:s livstid. Äldre Audi A8- och Q7-modeller är de minst tillförlitliga Audi-modellerna och de kostar dessutom mycket pengar att underhålla.

  Ford F150 Raptor Tillförlitlighet

Den främsta anledningen till att Audi-modeller tenderar att vara relativt opålitliga är att de flesta människor inte är medvetna om att de behöver ett korrekt och konstant underhåll. Dessa bilar är komplexa och de erbjuder alla sorters bekvämlighet, säkerhet och praktiska prylar som ibland kan verka övermäktiga.

Det finns helt enkelt för många komponenter som kan gå fel och det enda sättet för en Audi att hålla länge är om den underhålls ordentligt.

Ford – Något över genomsnittet, men inte lika konsekvent.

Ford är ett märke på ekonomisk nivå som tillverkar SUV:er, crossovers, lastbilar, sportbilar och hatchbacks. De tenderar att inte vara lika avancerade som de flesta Audi-modeller är, vilket innebär att de fortfarande använder sugmotorer och manuella växellådor medan dessa är obefintliga på dagens Audi-produkter.

Detta innebär att en del av dessa är relativt pålitliga, såsom Ford Mustang GT som är den mest pålitliga Ford-modellen i sin helhet. Anledningen är att Ford Mustang GT använder samma recept i årtionden och Ford har lyckats förbättra det kontinuerligt.

Ford Escape och Ford Explorer är de två minst tillförlitliga Ford-modellerna för närvarande. Consumer Reports, WhatCar och J.D. Power bedömer Ford som medioker, men vissa Ford-modeller är mer tillförlitliga än de mest tillförlitliga Audi-modellerna.

Fords är inte lika ömtåliga som Audis vilket innebär att rätt underhåll är viktigt, men inte lika mycket som i fallet med en Audi.

  Vilken är säkrare, Volvo eller Audi?

Slutsats – Ford är något mer tillförlitlig

Ford tillverkar enklare, billigare och mindre raffinerade bilar som tenderar att erbjuda färre tekniker och funktioner jämfört med Audis. Audi är ett märke som är villigt att offra tillförlitlighet för att få en mer plyschig och lyxig upplevelse och verkligheten är att de flesta Audi-kunder inte har något emot det.

Å andra sidan är Fords inte lyxbilar, vilket innebär att de måste tillfredsställa en vanlig Ford-kund på ett annat sätt. Det gör de genom att vara roliga att köra, ekonomiska, billiga att driva och relativt pålitliga i de flesta fall.

Mindre komplexitet är alltså lika med färre potentiella problem och det är därför Ford tar hem priset som det något mer tillförlitliga märket som helhet. Slutligen är underhåll en avgörande aspekt när det gäller långsiktig tillförlitlighet, och man kan lugnt säga att de flesta Ford-modeller inte är alls lika känsliga som de flesta Audi-modeller är.

Dessa resultat tenderar att variera på individuell basis så basera inte dina köpbeslut enbart på dessa uppgifter. Många onlinekällor säger att Audi är det mer pålitliga märket som helhet eftersom dessa bara skiljer sig marginellt åt.

FAQ avsnitt

Varför kostar en Audi mer i underhåll än en Ford?

Därför att en Audi är mycket känsligare och mer komplex. Det innebär att de flesta Audi-modeller på vägen är packade med alla möjliga tekniker från 2000-talet för att skilja dem från mer prisvärda och grundläggande märken.

Lyxmärken tenderar att göra tyngre, mer komplexa bilar som vanligtvis är lite mer ömtåliga jämfört med ett prisvärt märke. Ju fler funktioner en bil har, desto mer tid och pengar krävs det för att underhålla dessa funktioner.

  Audi RS5 Sportback Tillförlitlighet

Är europeiska bilar mer tillförlitliga än amerikanska bilar?

Om du underhåller en europeisk lyxbil enligt tillverkarens rekommendationer är de mer tillförlitliga. De flesta bilentusiaster brukar hålla med om att europeiska bilar är bättre som helhet eftersom de känns mer raffinerade, är lyxigare och tenderar att hantera bättre jämfört med amerikanska bilar.

Vissa europeiska märken som Porsche är mer tillförlitliga än 99 % av de amerikanska bilmärkena, men de flesta amerikanska bilmärken är mer tillförlitliga än vissa europeiska märken som Jaguar eller Alfa Romeo. Naturligtvis fortsätter alla dessa märken att förbättras med tiden, men man kan lugnt säga att både amerikanska och europeiska bilar håller länge om de tas om hand på rätt sätt.

Är diagram och undersökningar om bilars tillförlitlighet meningsfulla?

Inte så mycket eftersom de aldrig kan vara tillräckligt grundliga för att inkludera äldre modeller, nyare modeller och korrekt underhåll. Vissa knappt utrustade modeller kommer sannolikt att vara mer tillförlitliga jämfört med fullt utrustade modeller.

Ett bra exempel på detta är Mercedes AIRMATIC-luftfjädringssystem som är känt för att vara ganska felaktigt, särskilt på äldre Mercedes-modeller. En äldre Mercedes S-klass utan AIRMATIC-system kommer sannolikt att vara mer tillförlitlig i längden jämfört med en AIRMATIC S-klass. På det hela taget finns det alldeles för många variabler som påverkar märkets tillförlitlighet, och de flesta diagram och undersökningar kan inte bedöma alla dessa variabler grundligt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts