Audi Q7 – Allt du behöver veta

Audi Q7

Audi Q7 är den största familje-SUV:n från Audi som har plats för upp till sju personer samtidigt. Det innebär att Q7 i första hand är inriktad på familjeanvändning. Q7 är dock inte lika stor som BMW X7 eller Mercedes GLS, Q7 är mer lik GLE och X5, men med möjligheten att gå till en sjupersoners konfiguration.

Q7 finns tillgänglig med några olika motorval som även inkluderar några hybrider. Alla Q7-modeller har Audis Quattro AWD-system, den 8-stegade Tiptronic-växellådan och massor av standardutrustning. Q7 är verkligen en av de bästa Audi SUV:erna du kan köpa och den enda Audi SUV som kan konkurrera med Q7 är Q8.

Designmässigt ser första generationens Q7 snygg ut medan den första generationens Q7 efter faceliftet utan tvekan är den snyggaste Audi Q7 hittills. Den nya Audi Q7 är inte direkt vacker, men den andra generationens post-facelift-modell gör att denna lyxpråm ser snyggare ut. Inredningsmässigt är 1:a generationens Q7 nu gammal medan den nuvarande också börjar visa sin ålder lite grann.

Q7 är en hyfsat pålitlig bil, särskilt den nuvarande generationen Q7 som verkar överträffa de flesta av sina rivaler när det gäller tillförlitlighet. Praktiskt sett är Q7 så bra som bilar kan bli med sju sittplatser och massor av lastutrymme utan att det hindrar den goda sikten runtomkring.

Audi Q7 – Drivlinan

Första generationens Q7 finns med några olika motorer som börjar med den 6-cylindriga 3.0L TFSI-motorn med 272 hk eller med 333 hk. På vissa marknader finns även 3,6L Q7 med 280 hk medan den enda 8-cylindriga modellen är 4,2L V8 med 350 hk. Första generationens Q7 finns också med ett otal dieselmotorer och V12 6.0L-dieseln med 500 hk är den galnaste Audi-motorn genom tiderna.

  2022 Mercedes GLA vs Audi Q3

Den nya Audi Q7-serien börjar också med 3,0L V6, men med 333 hk som standard. Modellen efter faceliftet höjer den effekten till 340 hk, medan toppmodellen SQ7 använder en 4,0L twin-turbo V8 med 507 hk. Den nuvarande Q7 finns också med några dieselmotorer och med två 3,0L V6-hybridmotorer.

Som nämndes i början använder den första generationen av Q7 en 8-växlad Tiptronic-växellåda medan de nyare också använder en 8-växlad Tiptronic, men en som är både bättre och mer sofistikerad. Alla Q7-modeller har Audi Quattro AWD och alla kan köra i terräng.

När det gäller effektivitet är Q7 en stor SUV vilket innebär att den inte är den mest effektiva. Den minst effektiva Q7:an är 4.2L V8:an medan den nyare 3.0L hybridbilen är den mest effektiva med en maximal MPG på upp till 84MPG.

Audi Q7 – Design och chassi

Den allra första generationen Q7 är nu en ganska gammal bil vilket innebär att det märks. Den första generationens Q7 efter faceliftet med de viktiga LED-lamporna är dock enligt min åsikt den snyggaste Audi SUV:n hittills. Den andra generationen av Q7 debuterade med en mycket mer kantig design som inte klarade sig så bra, medan den nu post-faceliftade andra generationen av Q7 är mycket snyggare.

Interiört sett ser alla Q7-modeller av första generationen nu daterade ut eftersom interiördesignen är baserad på C6 Audi A6. Andra generationens Audi Q7 ser snygg ut, särskilt om den är utrustad i hög grad. Men Q7 efter faceliftet ser definitivt mest futuristisk och bäst ut.

  2022 Audi Q5 vs Jaguar F Pace

När det gäller chassi- och fjädringsinställningen strävar Q7 efter en tydlig betoning på komfort och subtilitet. Det är en stor SUV och det är ganska uppenbart bakom ratten, oavsett om du väljer SQ7 eller inte.

Audi Q7 tillförlitlighet och vanliga problem

Första generationen av Q7 är inte den mest pålitliga bilen som finns, särskilt eftersom den kostar en massa pengar att underhålla. De tidiga modellerna av andra generationen klarade sig inte heller särskilt bra, men Audi Q7 efter faceliftet (nuvarande) är mycket bättre. Så mycket att den slår de flesta av sina rivaler när det gäller tillförlitlighet.

De vanligaste problemen med Q7 är förknippade med bränsletankens trycksättning, knackningssensorn, tändspolar och tändstift, problem med styrkedjan och slitna CV-stövlar. De flesta av dessa är förvisso mekaniska, men de är inte så vanliga med den nuvarande Q7 som de en gång var.

Audi Q7 värde och praktiska egenskaper

Audi Q7 brukar kosta mellan 15 000 och 90 000 dollar beroende på modell, skick och körsträcka. Q7 erbjuder en hel del funktioner och är en riktig lyxig SUV. Praktiskt sett är Q7 så bra som bilar kan bli eftersom den både är rymlig inuti och erbjuder ett enormt lastutrymme.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Audi Q7?

Det beror på vad du behöver och vad du vill ha av en bil. Om du gillar att unna dig det övre skiktet av bilar och inte har något emot att spendera extra pengar är den nuvarande generationen Q7 en av de bästa mellanstora till stora lyxiga SUV:erna du kan köpa just nu.

  Bästa oljan för Audi A4 B7 och B8

Om du bara vill ha utrymme och komfort utan att spendera enorma summor pengar är en begagnad Q7 också en bra idé. Du måste dock komma ihåg att bilar som dessa tenderar att värderas snabbt samtidigt som de kostar mycket pengar att underhålla.

Är Audi Q7 säker?

Audi Q7 får ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg av alla trovärdiga organisationer, vilket innebär att den verkligen är säker. Det är värt att nämna att du måste spendera extra på olika alternativ om du vill ha den högsta säkerhetsnivån.

Det betyder att Q7 inte kommer som standard med alla säkerhetsbitar och att dessa också kostar en hel del pengar.

Är Audi Q7 bra i terräng?

Audi Q7 är positionerad som en lyxig familje-SUV vilket innebär att den inte är en Jeep Wrangler. Det betyder inte att Q7 inte kan ta sig an utmanande terräng, utan snarare att du har bättre alternativ i den här prisklassen.

Om du helt enkelt vill ha en bil som kan göra allt på vägen samtidigt som den kan ta sig an lätt till måttlig terrängkörning är Q7 verkligen ett bra val.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts