Audi Q5 – Allt du behöver veta

Audi Q5 är en kompakt till mellanstor lyxig familje-SUV som konkurrerar med Mercedes GLC och BMW X3. Den nuvarande bilmarknaden är galen i kompakta och mellanstora SUV:er vilket innebär att Q5 är en viktig modell för Audi och därför är den nuvarande Q5 mycket bättre än den första generationen.

Q5 finns med några olika motorer och alla Q5 får Quattro AWD-systemet från fabriken. Du har möjlighet att välja mellan mindre 2,0L-motorer eller en mer prestandainriktad V6 beroende på dina preferenser. Alla motorer är mjuka, effektiva och relativt raffinerade.

Designmässigt är Q5 understatlig, men inte lika mycket om du fått den för S-Line-paketet. Interiört ser den minimalistisk ut, men ändå otroligt stilfull och sofistikerad. Q5 erbjuder tillräckligt med utrymme även för en vuxen familj, vilket innebär att förhållandet mellan storlek och utrymme är nästan perfekt för de flesta.

Värdemässigt är Q5 hygglig eftersom den behåller sitt värde bättre än de flesta bilar där ute. Den erbjuder också tillräckligt med lastutrymme samtidigt som den är bekväm och raffinerad på vägen. Det är inte riktigt en terrängbil, men Q5 kan definitivt hävda sig utanför den upptrampade vägen.

Audi Q5 – Drivkraften

Instegsversionen av Q5 levereras med en 2,0 l fyrcylindrig turbomotor med 4 cylindrar som ger 261 hk och 273 lb-ft vridmoment. Den här motorn kan ge en kombinerad körning på cirka 25 MPG och är kopplad till en Audi-standardiserad dubbelkopplad S-Tronic 7-växlad automatlåda med sju växlar.

Audi SQ5 som är den högsta modellen har en 6-cylindrig motor med 3,0 liter kompressor som ger 350 hk och 369 lb-pft vridmoment, vilket verkligen är mer än tillräckligt för Q5. Den levereras också med en ganska smidig och sofistikerad automatisk växellåda som passar Q5:s karaktär perfekt.

  2022 Mercedes GLA vs Audi Q5

SQ5 är relativt effektiv eftersom den ska ge ungefär 22MPG kombinerad. Det är också värt att nämna att alla Audi Q5-modeller kommer med Audis ikoniska Quattro AWD-system från fabriken som både ökar prestanda och säkerhet.

Det är säkert att säga att de motorer och transmissionskombinationer som finns i Q5 verkligen är värda sitt premiumsegment eftersom de är mer eller mindre desamma i hela segmentet för kompakta lyxiga SUV:er.

Audi Q5 – Design och chassi

Den första generationen av Q5 introducerades redan 2009 och den andra generationen kom nästan ett decennium senare. Den nuvarande andra generationen av Q5 efter faceliftet ser dock ut som en 2022 SUV ska göra eftersom den erbjuder fullt adaptiva lysdioder både fram och bak som gör att Q5 ser modern och slående ut.

De flesta Audi-modeller tenderar förvisso att använda en mer dämpad och underliggande design, men knappast någon kan säga att BMW X3 eller den nuvarande GLC ser bättre ut än Q5. En mycket viktig faktor när det gäller hur Q5 ser ut är utrustningsnivån eftersom barbenta Q5:or ser dåliga ut medan välutrustade modeller faktiskt ser bättre ut än X3 eller GLC.

Interiört är Q5 minimalistisk och mycket effektiv eftersom den ser både rymdålder och stilren ut. Audi är känt för att göra några högkvalitativa och snygga interiörer och Q5 är precis så. När det gäller fjädring och chassi kör Q5 som en kompakt lyx-SUV ska göra.

  Audi Q5 vs. Porsche Cayenne

Det betyder att den inte är så dynamisk eller villig att köra fort, den är som bäst när den mumsar sig igenom motorvägsmiljoner. På det hela taget är Q5 tyst, raffinerad och bekväm.

Audi Q5 – Potentiella problem och tillförlitlighet

Den nuvarande Audi Q5 är mycket bättre än sina tidigare iterationer eftersom den inte är alls lika problematisk. Ingen bil är dock fri från potentiella fel och de vanligaste med Q5 är relaterade till elen, bränslesystemet och eventuellt till och med till motorns timingspännare.

Dessa är också kända för att förbruka mycket olja, särskilt modeller med högre körsträcka, så se till att ta hänsyn till det när det gäller underhåll.

Audi Q5 – Värde och praktiska egenskaper

Audi Q5 från 2022 börjar i segmentet mitt i 40 000 dollar, vilket innebär att den konkurrerar direkt med X3 och GLC. Det positiva är att alla tre tenderar att hålla värdet bättre än sina större mellanstora SUV:er, men fortfarande inte så bra.

Praktiskt sett är Q5 mer än kapabel att transportera 5 vuxna personer även på längre resor. Den boxformade SUV-formen garanterar mycket huvudutrymme medan den relativt breda karossen också garanterar tillräckligt med axel- och fotutrymme för tre bakre passagerare. Slutligen är lastutrymmet nästan klassledande.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Audi Q5?

Du bör definitivt överväga Q5 om du är ute efter en väl genomtänkt och relativt eftertraktad lyxig familje-SUV. Q5 är inte lika stor som den gigantiska Q7, vilket innebär att den är mycket lättare att köra och leva med. Den erbjuder bra miljövänliga motorer och den har också massor av lyxfunktioner.

  Vilken är den bästa dieselbilen från Audi?

Enligt min mening är den bättre än den nuvarande BMW X3 och Mercedes GLC, men med tanke på att den nuvarande C-klassen absolut dominerar segmentet för kompakta sedaner är det mer än troligt att den kommande GLC också kommer att vara det i segmentet för kompakta SUV:er så småningom.

Är Audi Q5 en säker bil?

Audi Q5 är en femstjärnig bil, vilket innebär att den erbjuder de allra högsta säkerhetsstandarderna. För att en bil ska vara 5-stjärnigt säker måste den utmärka sig med både mjuk- och hårdvarusäkerhetsfunktioner, och detta kan bara uppnås med moderna bilar.

Om säkerhet är din prioritet är du väl omhändertagen med antingen GLC, X3 eller Q5.

Är Audi SQ5 ett bra köp?

Audi SQ5 är lite knepigare att sälja eftersom den kostar 55 600 dollar för trimnivån Premium, 59 800 dollar för Premium Plus och 65 000 dollar för Prestigepaketet. På det hela taget ska du inte förvänta dig att SQ5 ska vara en riktig Audi Sports Performance Car eftersom den inte ligger på samma nivå som låt oss säga en Audi S5 eller S4.

SQ5 erbjuder dock en trevlig blandning mellan relativ prestanda och ett överflöd av lyx, och om det är vad du är ute efter är SQ5 verkligen ett bra köp.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts