Är Volkswagen Polo en bra bil?

Är Volkswagen Polo en bra bil?

Volkswagen Polo är en av de äldsta modellerna i VW:s katalog, vilket innebär att VW kontinuerligt har förbättrat Polo för att den ska bli den modell den är idag. Efter 6 generationer av VW Polo är den nu lika bra som VW Golf vilket innebär att dessa två modeller nu erbjuder riktigt likartade paket.

Så är Volkswagen Polo en bra bil? Det finns två svar på denna fråga, ett kort och ett långt. Det korta svaret är att Polo är en bra bil eftersom den kontinuerligt erbjuder en av de bästa upplevelserna med en liten hatchback under en stor del av nästan ett halvt sekel. Det långa svaret kommer att läggas fram i följande punkter.

De motorer som Polo erbjuder är effektiva, sofistikerade och tillräckligt kraftfulla för bilens storlek och vikt. Designen är inget spektakulärt, men den senaste VW Polo är verkligen en riktigt snygg bil i rätt trim. Polo körs mjukt och utan större ansträngning eftersom fjädringen och chassit är inriktade på komfort och användarvänlighet.

Polo är också en pålitlig bil, men det finns några problem som är värda att nämna. Polo kan fås för ett riktigt lågt pris, men den är inte den bästa när det gäller värdebevarande från ny. Praktiken är hyfsad, men det inre utrymmet är inte i nivå med större halvkombiers.

VW Polo – Drivlinan

VW Polos motoruppsättning består av 3-cylindriga och 4-cylindriga motorer. Ingångsmodellerna av Polo har en liten 3-cylindrig 1,0 liters motor som ger så lite som 75 hk. De fyrcylindriga motorerna har en cylindervolym på 1,2 liter, 1,4 liter, 1,6 liter, 1,8 liter och 2,0 liter med en effekt på upp till 210 hästkrafter för den högsta modellen Polo GTI.

  Vanliga problem med Volkswagen Up

Polo finns också med en uppsjö av dugliga dieselmotorer, men den bästa dieselmotorn av dem alla är 1,6L TDI med 100 hk eftersom den balanserar effektivitet och effekt bäst. Polo levereras vanligtvis med en 5-växlad manuell växellåda, men du har också möjlighet att välja VW:s egen DSG-växellåda med dubbelkoppling.

En tydlig fördel med en bil med låg vikt och liten cylindervolym är att den är överlägset effektiv. Det är därför VW Polo kan ge upp till 50MPG medan dieselmodeller kan ge ännu mer än så. Polo är också en bil med enbart fyrhjulsdrift och det finns inga 4MOTION-modeller av Polo.

VW Polo – Design och chassi

Sedan VW Polos tillkomst har modellen följt i VW Golfs fotspår vilket innebär att de delar många delar med varandra. Polo är en mer kompakt bil vilket innebär att den ser ut som en stadsbil ska se ut. Endast toppmodellerna GTI och R-Line sticker ut lite ur mängden.

På insidan ser den nya Polo 6 ganska exklusiv ut tack vare de två stora bredbildsskärmarna och de futuristiska kontrollerna. Vissa människor föredrar mycket mer att ha knappar än stora pekskärmar, men det är vad VW beslutat sig för att göra med sina nyaste generationer av bilar. På det hela taget har Polo några högkvalitativa material, men ingen kan kalla den för en premiumbil.

När det gäller chassit och fjädringsinställningen är de lägre Polo-modellerna enbart inriktade på komfort, manövrerbarhet och användarvänlighet. Den högsta modellen Polo GTI är dock en certifierad fickraket, vilket innebär att den är en dynamisk och rolig bil att köra tack vare sin fruktiga motor och mycket responsiva styrning.

  Är Volkswagen Up en bra bil?

VW Polo – Tillförlitlighet och vanliga problem

VW Polo är verkligen en pålitlig bil i sin helhet, men äldre modeller klarar sig inte så bra nuförtiden. Detta beror på att de flesta människor inte är så angelägna om att underhålla dessa eftersom de ändå är gamla och billiga. De vanligaste problemen med VW Polo är förknippade med styrsystemet, fjädringen, elektroniken, motorn och bromsarna.

Den goda nyheten är att de flesta av dessa kan lösas ganska enkelt, men den dåliga nyheten är att inte många gör det. Det är därför det finns många begagnade VW Polo-modeller med extremt låga priser eftersom en Polo är en arbetsbil för en stadsmiljö som tar ut sin rätt på en bil efter ett tag.

VW Polo – Värde och praktiska egenskaper

VW Polo kan fås för småpengar, även de nyare modellerna. Detta beror på att Polo är en bil på ekonominivå som drabbas av en allvarlig värdeminskning i samma ögonblick som den lämnar utställningslokalen. Det är verkligheten för sådana bilar och du ska inte förvänta dig att en Polo behåller sitt värde så bra.

Praktiskt sett är Polo en subkompakt hatchback, vilket innebär att den saknar utrymme i nästan alla kategorier. Visst, om du inte ofta reser med mer än en passagerare räcker Polo sannolikt till.

FAQ-avsnittet

Hur länge kan en VW Polo hålla?

VW Polo bör kunna hålla mer än 100 000 – 200 000 mil om du tar hand om den på rätt sätt. Alla tyska bilar tillverkas med exakta underhållsscheman, vilket innebär att tillförlitligheten bara är så bra som underhållet är.

  Vanliga problem med Volkswagen T-Cross

Det är inte många som är sugna på att äga en Polo i decennier och det är därför många av dessa byter ägare innan de når 100 000 mil. Hur som helst bör Polo kunna hålla ett hyggligt tag med rätt underhåll.

Är VW Polo en Audi A1?

Audi A1 och VW Polo är baserade på samma chassi vilket innebär att de också delar många delar av drivlinan och drivlinan mellan varandra. De använder liknande motorer, de är båda FWD och båda finns tillgängliga med en automatisk växellåda med dubbelkoppling.

Det finns vissa skillnader när det gäller nivåerna av förfining, teknik och önskvärdhet, men de är mer eller mindre samma bil underifrån.

Ska jag köpa en VW Polo?

Om du är på marknaden för en stadspendlare, en daglig förare som kan ta sig till platser där stora bilar inte kan ta sig, och en bil som kommer att vara snäll mot din plånbok, är Polo säkert ett bra val. Du kommer att göra vissa praktiska och lyxiga kompromisser med Polo, men om du vill ha en A till B-bil är Polo perfekt.

På det hela taget bör du försöka välja en mer anständigt utrustad modell, eftersom Poloexemplar med barebone-utrustning bokstavligen inte kommer med någonting.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts