Är ventilerade framsäten värda det?

Ventilerade säten har blivit något av ett måste för många lyxbilar i dag, men det betyder inte nödvändigtvis att de är värda sitt pris. Du måste komma ihåg att för att ens kunna kryssa i alternativet ventilerade säten måste du spendera mycket pengar på ett paket med högre trim från början.

Ventilerade säten är utformade för att kyla ner dig under varma sommarmånader genom att blåsa antingen normal eller kyld luft på din rygg genom små fläktar som är placerade i sätena. De flesta bilar som erbjuder ventilerade säten brukar kombinera det med perforerade lädersäten som har små hål i sätena.

Anledningen till att man bör välja ventilerade säten är att de gör körupplevelsen mycket roligare under sommaren. Oavsett var du parkerar din bil under sommaren bör du kunna kyla ner sätena på nolltid.

Ventilerade säten är dock långt ifrån perfekta eftersom de kräver att du betalar mycket pengar för inte så mycket luft. Alla ventilerade sätessystem är inte gjorda på samma sätt eftersom vissa av dem kyler luften medan andra inte gör det, och det är viktigt om du vill ha en riktig kylning.

Vad är ventilerade säten och hur fungerar de?

Ett ventilerat sätesventilationssystem består av små fläktar i sätena som blåser luft på den person som sitter i sätena för att kyla ner personen. Dessa system finns vanligtvis med några olika ventilationsnivåer och de gör det möjligt för dig att välja den nivå som du känner dig bekväm med.

  Är en svart bil varmare än en vit bil?

För att aktivera de ventilerade sätena måste du leta efter de utsedda knapparna för sätesventilation som finns på antingen sätena eller dörrpanelen. Vissa nyare bilar har också dessa system i infotainmentmenyn, vilket inte är perfekt om du inte är bekant med hur infotainmentsystemet fungerar.

Det finns två huvudtyper av sätesventilation. Den ena är utformad för att suga in kabinluften genom små slangar som sedan skickar luften genom fläktarna på din rygg utan att förkyla luften. Andra, mer sofistikerade system kyler luften i processen, vilket gör systemet mycket behagligare.

Fördelar med ventilerade säten: Varför du bör skaffa dem

Anledningen till att du bör välja ventilerade säten är att de gör körupplevelsen bekväm oavsett vilken tid på året det är. Även om du parkerar din bil exponerat för solen bör ett system som detta hjälpa dig att svalka dig mycket snabbare, särskilt om systemet använder sig av kyld luft.

En annan anledning till varför du bör välja ventilerade säten är att alternativ som dessa inte precis är så dyra om du redan har valt säten med högre trim. Hur som helst kan ingen förneka att det är bättre att ha det här systemet under sommaren.

De flesta bilar som erbjuder ventilerade säten kommer med både ventilerade framsäten, men de mest lyxiga bilarna på marknaden erbjuder även sätesventilation i baksätet. Dina passagerare kommer att vara tacksamma om du väljer ventilerade säten och din bil kommer troligen att ha ett bättre återförsäljningsvärde om den är utrustad med ventilerade säten.

  Kan ventilerade säten läggas till i en bil?

Nackdelar med ventilerade säten: Varför du inte bör skaffa dem

Som tidigare nämnts finns det ett par anledningar till varför du bör hoppa över ventilerade säten helt och hållet. Den främsta anledningen är priset eftersom du vanligtvis måste uppgradera till en mellanstadieutförande minst för att ens kunna köpa alternativet med ventilerade säten.

Dessutom kan sådana system också vara ganska bullriga, särskilt om du kör en ganska lyxig bil. Eftersom dessa system skiljer sig åt från en bil till en annan är du aldrig 100 procent säker på om den bil du är intresserad av faktiskt använder kyld luft eller inte.

En annan sak att tänka på är att de flesta ventilerade sätessystem kräver att du väljer en viss typ av säte, vilket innebär att du troligen inte ens kommer att kunna ange sätesventilation med tygsäten eller hellädersäten.

Slutligen är det många som anser att det ventilerade sätesalternativet ändå är en gimmick eftersom det inte lever upp till sin hype. Detta gäller främst de system som inte kyler luften innan de skickar den genom fläktarna, eller med andra ord majoriteten av de system som finns där ute.

FAQ-avsnittet

Hur mycket kostar det att skaffa ventilerade säten?

Det beror på bilen i fråga, men du kommer troligen att behöva betala runt 1 000 dollar minst. Vissa bilar som Mercedes Benz GLC gör det möjligt för dig att välja ventilerade säten om du är villig att betala cirka 1 900 dollar för det uppgraderade läderpaketet, andra kommer att debitera dig för många andra alternativ redan innan du ens är berättigad att kryssa för alternativet ventilerade säten.

  Bästa kupéer för långa personer

Dessutom tenderar premiummärken att ta ut mer pengar för sällsynta tillval, och det är ofta fallet med ventilerade säten. Det är mycket billigare att välja alternativet ventilerade säten i en japansk ekonomibil än i en tysk Executive-sedan, trots att systemet i fråga är detsamma.

Är uppvärmda säten värda det?

Uppvärmda säten är ett överlägset mer användbart alternativ än ventilerade säten eftersom de är mycket effektivare på det de gör. Med det sagt ingår uppvärmda säten också ofta i instegsbilar, vilket inte är fallet med ventilerade säten.

För att sammanfatta det hela är det värt att välja uppvärmda säten, särskilt om du bor i kallare klimatregioner. Sätesvärmare är betydligt effektivare på vad de gör jämfört med sätesventilation och de är billigare.

Är massagesäten värda det?

Massagesäten är ganska lika ventilerade säten eftersom de ibland kan vara extremt undermåliga. Vissa bilar utrustar sina bilar med tjusiga namn och funktioner för massage, men i verkligheten är de aldrig vad du förväntar dig att de ska vara.

Det är inte lätt att utforma ett bilsäte som kan vara säkert, bekvämt, praktiskt, snyggt, uppvärmt, kylt och masserande på samma gång. På det hela taget är massagesäten nästan alltid inte värda det, det är mycket bättre att lägga pengarna på några legitima massagesessioner.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts