Är Teslas fyrhjulsdrift värt det?

Är Teslas fyrhjulsdrift värt det?

Om du ska köpa en Tesla-modell med standard RWD-system eller uppgradera den till ett AWD-system beror på var du bor. Det kan vara värt att skaffa en Tesla med fyrhjulsdriftssystem om klimatet och körförhållandena kräver det.
Om du bor i en stad där förhållandena är perfekta och saker som snöiga vägar är sällsynta, behöver du inte AWD-systemet. Men om du bor på landet eller i ett område där snö är ett problem eller vägarna blir leriga, då behöver du Teslas fyrhjulsdriftssystem.
Om du reser mycket eller ägnar dig åt racing ger fyrhjulsdriftssystemet dig också extra acceleration. Det extra fyrhjulsdriftssystemet på Tesla är dock inte gratis, så fundera på om du verkligen behöver det till din bil innan du lägger pengar på det.

Vilka Tesla-modeller är utrustade med AWD-systemet?

Tesla Model Y

Om du letar efter en modern och effektiv elektrisk crossover är Tesla Model Y det perfekta valet. Den här bilen erbjuder en enastående elektrisk räckvidd och presterar på en hög nivå. Till skillnad från konventionella AWD-system använder Model Y AWD-systemet en dubbelmotoruppsättning som skickar dragkraft till alla hjul.
Det finns två varianter av Telsa Model Y att välja mellan. Den första är Long Range trim som kostar runt 50 000 dollar med en räckvidd på 326 miles och en hastighet på 0 till 60 mph på 4,8 sekunder. Den andra varianten är Performance trim som kostar cirka 60 000 dollar med en räckvidd på 303 miles och en hastighet från 0 till 60 på 3,5 sekunder.

Tesla Model X

Om Model Y inte riktigt räcker till för dig kan du också välja Model X med ett AWD-system. Den här bilen rankas högt på listan över lyxiga elektriska SUV:er på marknaden. Tack vare funktioner som en rymlig kupé, snabb acceleration, utmärkt hantering och enastående räckvidd för helt elektrisk körning.
Utöver det har denna effektiva elektriska fyrhjulsdrivna SUV en sittplatskapacitet på 5 personer. Model X är utrustad med ett 100 kWh-batteri och två elmotorer – en som driver framhjulen och en som driver bakhjulen. Med ett grundpris på cirka 80 000 dollar kan det vara en bra investering.

  Vilka är nackdelarna med en Tesla?

Tesla Model 3

En av de mest säljande punkterna i Tesla Model3 är dess fyrhjulsdriftssystem med dubbla motorer som omedelbart kontrollerar dragkraft och vridmoment. Den har också 20-tums Uberturbine-fälgar, sänkt fjädring och prestandabromsar som hjälper till i ogynnsamma vädersituationer.
Med ett utgångspris på 38 000 dollar för standardutbudet är detta en mer prisvärd bil. Men om du vill njuta av AWD-systemet med dubbla motorer måste du uppgradera till antingen långutrustningen som kostar 47 000 dollar eller Performance-utrustningen som kostar 55 000 dollar. Den här bilen har en snabb acceleration på 0-60mph på 3,1 sekunder.

Tesla Model S

Sist men inte minst har Tesla Model S också möjlighet att välja mellan ett AWD- eller RWD-system. Även om RWD-systemet gör bra ifrån sig har det elektriska AWD-systemet fortfarande en fördel, mer om du tänker köra i snöiga eller hala områden.
Om du vill njuta av AWD-systemet måste du skaffa en Tesla Model S Long Range Plus, som börjar på 80 000 dollar eller Performance-trimmen med ett startpris på 100 000 dollar. Model S kan accelerera från 0 till 60 mph på 3,1 sekunder och har en räckvidd på 412 miles.

Saker att veta om Tesla AWD

Vad skiljer Teslas fyrhjulsdrift från andra AWD-system?

Teslas fyrhjulsdriftssystem har två oberoende motorer för bättre redundans, var och en med endast en rörlig del för minimalt underhåll och maximal hållbarhet. Det som dock skiljer Teslas fyrhjulsdriftssystem från traditionella fyrhjulsdriftssystem är att de digitalt styr vridmomentet till fram- och bakhjulen för exceptionell dragkraft och hanteringskontroll.

  Är Tesla-bilar bra för bilresor?

Är Teslas AWD-system bra på snö?

Ja, Tesla AWD är bra på snö tack vare sin utmärkta acceleration, hantering och dragkraft. Men eftersom Tesla-bilar levereras med sporthjul som standard måste du byta till vinterdäck för att förbättra dragkraften och undvika att halka på isiga ytor. Alternativt kan du använda däckkedjor, beroende på området.

Vilka är fördelarna med att ha ett AWD-system?

Ett fyrhjulsdrivningssystem är perfekt för knepiga underlag, som snö, is och våta områden. Det beror på att det skickar vridmoment till alla fyra hjulen, vilket ger bättre dragkraft och grepp. Därför får alla hjul kraft i stället för bara ett eller två fram- eller bakhjul.
Förutom att ge bra dragkraft i hala förhållanden ser ett fyrhjulsdrivningssystem också till att du accelererar bättre och att däcken inte glider. Det är dock inte alla Tesla-modeller som har det här systemet, men det erbjuds som tillägg till vissa modeller.

Kopplar alla fyra hjulen i ett AWD-system från Tesla in sig samtidigt?

Ja, det gör de. Hjulen med fyrhjulsdrift kopplas in vid start och vid en konstant hastighet återgår de automatiskt till två hjul för att spara batteri. Eftersom elmotorer har fem gånger större rotationskraft än ICE är accelerationen så mycket som fem gånger ICE för samma vikt, vilket leder till extra slitage på hjul av låg kvalitet.
Därför är Teslas trick att i de fyrhjulsdrivna modellerna är drivförhållandena för framhjulen och bakhjulen helt olika. Därför beter sig bilen som om den har en rad växlar genom att selektivt skicka mer kraft till bak- eller framhjulen, eller till och med köra dem lika mycket.

  Ska jag köpa en elbil nu eller vänta?

Vad är skillnaden mellan ett fyrhjulsdrivet och ett fyrhjulsdrivet system?

Många människor förväxlar ofta fyrhjulsdriftssystem och fyrhjulsdriftssystem. Ett fyrhjulsdrivningssystem fungerar genom att driva både fram- och bakhjulet hela tiden. Å andra sidan fungerar fyrhjulsdrivna system genom att ge vridmoment genom en rad differentialer, överföringslådor och kopplingar fram, bak och i mitten.
Båda dessa system gör det möjligt för bilen att smidigt köra med maximal dragkraft under olika förhållanden. Personer som bor i snöiga förhållanden föredrar ett fyrhjulsdrivet system, medan ett fyrhjulsdrivet system är utmärkt för terrängaktiviteter.

Värt om du bor i ett snörikt område

Kort sagt är Teslas fyrhjulsdriftssystem värt det för personer som bor i snöiga områden, tävlingsåkare och de som önskar extra acceleration. Men om du bor i ett område där det är torrt större delen av året är det slöseri med pengar att skaffa en Tesla med fyrhjulsdriftssystem.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts