Är Skoda Scala en bra bil?

Skoda Scala

Skoda Scala är en liten familjebil som är betydligt längre än Volkswagen Golf. Trots det har den några av VW:s senaste tekniska funktioner. Den delar också några av sina motorer med Leon och Golf. Men är Skoda Scala en bra bil?

Skoda Scala kan vara en bra bil för vissa och oönskad för andra. Allt beror på vad du letar efter. Skoda Scala är idealisk för dem som önskar en kompakt, pålitlig, rymlig, praktisk och säker familjebil. Å andra sidan kan de som söker en mycket avancerad, lyxig, snabbare och högpresterande bil tycka att den är oönskad.

Skoda Scalas historia

Denna lilla familjebil eller kompakta hatchback tillverkas av Skoda Auto. Denna bil ligger mellan Skoda Fabia och Skoda Octavia. Den har varit i produktion sedan 2019 och är en del av bilarna i C-segmentet. Innan den här bilen presenterades föreslogs flera namn, bland annat Garde, Felicia, Popular eller Spaceback. Tillverkaren bestämde sig dock för Scala.

Scala, som betyder ”trappor” eller ”stegar” på latin, offentliggjordes den 15 oktober 2018. Skoda Scala är en liten 5-dörrars hatchback med frontmotor och framhjulsdrift. Dessutom är den baserad på MQB A0-plattformen som även finns i Volkswagen Polo och SEAT Ibiza.

Funktioner hos Skoda Scala

Utseende

Skoda Scala ser inte bara elegant ut på utsidan, utan har också en rymlig och vacker interiör. Dess eleganta design gjorde att den fick ”Red Dot”-priset för produktdesign. Bilen är dynamiskt formad för att sticka ut med sitt ljus- och skuggspel.

Interiören ser också fantastisk ut med en fristående infotainmentdisplay. Dessutom ger interiören ett enormt utrymme, vilket gör att användarna kan sitta bekvämt, ännu mer i baksätet. Generellt sett är detta en snygg och modern bil med många användbara funktioner.

  Är Skoda Octavia en bra bil?

Prestanda

Skoda Scala är kanske inte den bäst presterande bilen i sin klass, men den presterar ganska bra. Tillverkaren erbjuder både bensin- och dieselmotorer. Basmotorn är 1,0 TSI I3-motorn som levererar upp till 94 hk och 129 lb-ft vridmoment. Den mest kraftfulla motorn är däremot 1,5 TSI I4-motorn med maximalt 148 hk och 184 lb-ft vridmoment.

Dessutom erbjuder tillverkaren endast ett dieselalternativ, nämligen 1,6 TDI 115 I4-motorn som levererar upp till 113 hk och 184 lb-ft vridmoment. Observera att den mest effektiva motorn, som är 1,5 TSI, kommer med en maxhastighet på upp till 136 mph och den kan accelerera från 0 till 62 mph på bara 8,2 sekunder.

Komfort och lastutrymme

Med fem passagerarsäten är Skoda Scala en underbar familjebil. Den har en rymlig kupé med rymliga baksäten. Dessutom är den utrustad med ett stort lastutrymme som rymmer flera ryggsäckar eller bagage.

Säkerhet

Alla Skoda Scala-modeller har dubbla front- och sidokrockkuddar samt gardinkrockkuddar. Dessutom har den även filhållningsassistans, automatisk nödbromsning och en hastighetsbegränsare. Men om du vill ha ytterligare säkerhetsfunktioner erbjuder tillverkaren dem. Du kan få lane keep assistance, adaptiv farthållare och övervakning av döda vinklar.

Bränsleeffektivitet

När det gäller bränsleeffektivitet är Skoda Scala ganska effektiv med ett genomsnitt på 40 mpg för sin 1,0-liters TSI-motor. Detta är mycket bättre än en 1,0-liters Kia Ceed-modell. Därför kan användaren förvänta sig att spendera mindre när det gäller bränsleförbrukning.

  Vanliga problem med Skoda Favorit

Pris

Skoda Scala har ett fördelaktigt pris. Basmodellen går för cirka 22 400 dollar, medan högre trims går för cirka 25 000 dollar. När du jämför den med sina rivaler som Volkswagen Polo och SEAT Ibiza kommer du att upptäcka att den är betydligt billigare.

FAQ

Är Skoda Scala värd att köpa?

Det beror på vad du letar efter i en bil. Om du vill ha en praktisk, rymlig, pålitlig, effektiv och säker hatchback är Skoda Scala en idealisk bil för dig. Men om du är ute efter fart, lyx och teknik är detta inte bilen för dig. På det hela taget är det fortfarande en enastående bil med utmärkta prestanda för sitt pris.

Vilka är de vanligaste problemen med Skoda Scala?

Innan du investerar i Skoda Scala är det viktigt att känna till några av de vanligaste problemen som du kommer att möta på vägen. Vanliga problem med Skoda Scala är att den skakar när den accelererar, felaktig programvara, kuggade bränsleinsprutare, defekta sätesöverdrag och ojämnt slitage på bakdäcken. Dessutom kan du också drabbas av turbofel, överdriven oljeförbrukning och fel på styrkedjan.

Hur snabb är Skoda Scala?

Skoda Scala är inte en särskilt snabb bil. Så om du letar efter hastighet kanske denna hatchback inte är särskilt tilltalande för dig. Icke desto mindre är den här bilen ganska snabb. Den bäst presterande motorn i dess sortiment är 1,5 TSI EVO som levererar maximalt 148 hk och 184 lb-ft vridmoment.

Denna motor ger också en topphastighet på upp till 136 mph och den kan accelerera från 0 till 62 mph på bara 8,2 sekunder.

  Är Skoda Superb en bra bil?

Är Skoda Scala en bra daglig förare?

Ja, Skoda Scala är en underbar daglig förare. Detta beror på att den är bränsleeffektiv. Med ett genomsnitt på 40 mpg kostar Skoda Scala dig inte mycket för att vara på vägen. Dessutom är den här bilen ganska pålitlig, vilket innebär att du inte kommer att tillbringa mycket tid i garaget. Dessutom är det en liten bil, vilket innebär att det inte kommer att vara något problem att parkera den eller manövrera den på offentliga parkeringsplatser.

Vilka bilar liknar Skoda Scala?

Skoda Scala är en fantastisk liten familjebil från C-segmentet. Den är rymlig, praktisk, pålitlig och presterar bra. Ändå får den här bilen också hård konkurrens från sina konkurrenter som inkluderar Volkswagen Polo Mk6, Skoda Kamiq, SEAT Ibiza Mk5, Volkswagen T-Cross, SEAT Arona, Skoda Fabia Mk4 och Volkswagen Virtus.

Sammanfattning

Skoda Scala är en elegant och effektiv bil. Den är också praktisk, rymlig och säker. Men de som söker en lyxig, snabbare och högpresterande bil kanske inte älskar den. Dessutom är den här bilen billig att underhålla jämfört med de flesta av sina konkurrenter som Volkswagen, SEAT och Audi.

På det hela taget är detta en prisvärd, hållbar och säker bil. Den kan också hålla längre om den underhålls och körs väl.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts