Är Renault Modus en bra bil?

Renault Modus

Renault Modus är en kompakt MPV (multi-purpose vehicle) som först introducerades för modellåret 2004 och därefter upphörde produktionen i slutet av 2012. Under sin relativt korta tid på marknaden visade sig Modus vara en ganska populär familjebil, men är Renault Modus en bra bil?

För vad den är och vad den kostar idag är Renault Modus en riktigt bra bil. Den försöker inte vara påkostad, sportig eller lyxig, utan gör snarare allt det grundläggande riktigt bra. Den erbjuder ett trevligt urval av bensin- och dieselmotorer, en relativt modern design både in- och utvändigt och en säker och följsam körupplevelse.

Modus tillförlitlighet kan vara bra om du tar hand om den ordentligt och om du bara väljer ett begagnat exemplar med relativt kort körsträcka. Det finns några vanliga problem som vi borde diskutera, så se till att stanna kvar för att ta reda på vilka.

Priset är riktigt attraktivt eftersom Modus förlorade det mesta av sitt värde under åren och fortfarande minskar snabbt. Praktiska egenskaper är utmärkta för storleken eftersom Modus enkelt kan transportera fyra vuxna med gott om utrymme för dina ben och ditt huvud. Bagageutrymmet är också riktigt stort medan sikten och att ta sig in och ut ur bilen också är riktigt bra.

Drivlinan

Som nämnts i inledningen har Modus en hel del drivlinealternativ att välja mellan. Dessa börjar med den mindre 1.2L 4-cylindern med antingen 65hp, 75hp eller 101hp. Du kan också välja en 1.4L 4-cylinder med 98 hk eller den största 1.6L 4-cylindern med 112 hk.

  Vanliga problem med Renault Talisman

Dieselmotorerna är alla baserade på samma 1.5L 4-cylindriga block med tre olika steg av tuning, 65hp, 82hp, eller 106hp. Alla Modus-modeller är exklusivt framhjulsdrivna. När det gäller växellådan får instegsmodellerna den 5-växlade manuella standardlådan medan de högre modellerna även finns tillgängliga med en 5-växlad automatlåda.

Förbrukningsmässigt kan du förvänta dig att få upp till 35MPG med bensinmotorer och upp till 50MPG med de mest effektiva dieselvarianterna. Sammantaget är Modus en ganska effektiv bil med hyfsat sofistikerade motorer som kommer att vara mer än tillräckligt för de flesta.

Design och körupplevelse

När det gäller design kan du enkelt säga att Renault Modus inte kommer att vända huvuden när som helst snart, särskilt på insidan där den ser intetsägande och ganska daterad ut. Det som är bra är att det finns några ganska funky interiörfärger att välja mellan och att de övergripande materialen kan kännas riktigt bra om du går för en högre modell.

Körupplevelsen är så ordinär som man kan bli eftersom Modus bara är en liten MPV, inte en sportbil, inte en lyxbil. Det betyder att den lutar sig in i kurvorna en hel del och att den inte föredrar att köras hårt. Om du vill ha en avslappnad familjecruiser är Modus tillräckligt bra, något mer än så kommer inte att hända.

Tillförlitlighet och vanliga problem

Tillförlitlighet är en blandad kompott med Modus eftersom det är svårt att säga hur tillförlitlig den är i sig själv. Vi kan säga att välskötta modeller tenderar att klara sig bra medan lätt missbrukade modeller tenderar att gå sönder mycket tidigare. Med detta sagt, om du väljer en underhållen modell med anständig servicehistorik kommer du att bli nöjd med Modus.

  Vanliga problem med Renault Fluence

De vanligaste problemen med Modus är vatteninträngning, elproblem, problem med motorn, problem med växellådan och potentiella problem med karossen och utrustningen.

Prissättning och praktiska egenskaper

Prismässigt är Renault Modus nu en ganska billig bil, vilket innebär att man kan få en för bara några tusen euro. Men om du vill ha en som har underhållits ordentligt och med inte alltför många mil på klockan, kommer du lätt att behöva betala det dubbla beloppet, vilket är att förvänta.

Praktiska egenskaper är utmärkta för bilens storlek och segment eftersom Modus enkelt rymmer fyra vuxna med ett stort bagageutrymme och bra sikt runtom. Modus är verkligen lätt att ta sig in och ut ur och den levereras med massor av familjevänliga funktioner från fabriken.

Vanliga frågor

Hur säker är Renault Modus?

Modus designades med säkerhet i åtanke och är utrustad med funktioner som flera krockkuddar, låsningsfria bromsar och stabilitetskontroll. De exakta säkerhetsfunktionerna och betygen kan dock variera beroende på årsmodell och modell av Modus.

När det gäller krocktester fick Renault Modus fyra stjärnor av fem i Euro NCAP-tester för skydd av vuxna passagerare och tre stjärnor för skydd av barnpassagerare. Dessa betyg anses vara bra för en bil av denna storlek och klass.

Ska jag köpa Renault Modus?

Om du är intresserad av en prisvärd, rymlig, relativt säker och lätt att leva med kompakt MPV, är Renault Modus ett bra val. Den kanske inte har tillräckligt med utrymme som sin större motsvarighet Renault Espace, men du kommer knappast att känna dig trång i Modus eftersom Renault gjort sitt bästa för att maximera utrymmet i det ganska lilla fotavtrycket.

  Vanliga problem med Renault Espace

Å andra sidan, om du är van att köra lyxbilar och bilar i full storlek, kommer Renault Modus inte att känna sig i nivå med någon av dem. Så den bästa idén skulle vara att hitta en och provköra den innan du bestämmer dig, eftersom du aldrig riktigt kan säga om du gillar bilen eller inte innan du kliver bakom ratten.

Kommer Renault att återlämna Modus till marknaden?

Ända sedan dess upphörande har Renault inte gjort några officiella uttalanden om Modus-varumärket och om det någonsin kommer att återvända. Vi kan lätt dra slutsatsen att namnet Modus inte är så populärt i Renaults modellvärld och därför är det svårt att tro att den kompakta MPV-modellen Modus någonsin kommer att komma tillbaka.

Å andra sidan är Renault kända för att återlämna några av sina äldre märkesnamn, men om det någonsin händer kommer det troligen att bli en crossover eller en liten SUV.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts