Är Porsche värd pengarna

Om du är ute efter en lyxig bil med en sportig prägel är en Porsche troligen värd pengarna. Porsche är ett extremt välrenommerat varumärke och nästan alla Porsche-modeller är klassledande inom ett visst segment.

Om du vill ha en lyxig sedan är Porsche Panamera ett utmärkt val. Panamera kan utrustas med många olika motoralternativ, trimnivåer och anpassningsalternativ som är inställda på att tillfredsställa alla dina behov.

Om du vill ha en SUV kan du genom att välja en Cayenne uppleva vad en sportig lyx-SUV ska vara. Motoralternativ med över 600 hästkrafter, plyschigt läder, modern teknik samt överlägsen säkerhet och tillförlitlighet är bara några av fördelarna med både Porsche och Macan SUV-plattformen.

Om du vill ha en sportbil bör en 911 eller en Cayman/Boxster-modell finnas på din radar. 911 är en av de mest ikoniska sportbilarna genom tiderna, och de mellandrivna Cayman/Boxster-modellerna ligger inte långt efter.

Porsche Panamera

Porsche Panamera är en lyxsedan som är Porsches flaggskepp, och instegsmodellen Panamera säljs för 87 000 dollar. Till och med basmodellen Panamera erbjuder en 325 hk stark 6-cylindrig motor med dubbelturbo, en 0-60mph-tid på 5,3 sekunder och en välutrustad, läderpackad interiör.

Om du betalar 4 000 dollar mer kan du få Panamera 4 med fyrhjulsdrift, eller 7 000 dollar mer för en Executive-modell med lång hjulbas. Nästa modell i sortimentet är Panamera 4S-modellen för 105 000 dollar med en sexcylindrig bil med dubbelturbo som ger 443 hästkrafter och en 0-100 km/h-tid på 4,1 sekunder.

Du kan också välja mellan ett par hybridmodeller, en sportigare GTS-modell eller de allra högsta trimmade Turbo-modellerna. Panamera erbjuds som en sedan, eller en stationvagnsversion Gran Turismo om du vill ha ännu mer praktisk utrustning.

  Ska jag rostskydda min Porsche?

Tillvalen är dyra, men det har alltid varit fallet med en Porsche. Tillförlitligheten hos Panamera är verkligen klassledande, det finns gott om motoralternativ att välja mellan, och de säkerhets- och lyxfaciliteter som Panamera erbjuder ligger också i toppen av branschen.

Porsche SUV:er

Porsche Cayenne SUV är ganska populär och Porsche lyckas sälja massor av Cayenne-modeller under året. Om du vill ha en mindre SUV kan du också välja modellen Macan. Både Cayenne och Macan är alternativ som är värda att överväga, och de är definitivt värda det om du har råd med dem.

Porsche Cayenne i instegsmodell säljs för 67 000 dollar, och det finns många olika motoralternativ att välja mellan, och de är ganska jämförbara med den tidigare nämnda Panamera-sedanen. Du kan också välja mellan en Cayenne SUV eller en Cayenne Coupe SUV-form.

Macan å andra sidan är lite mer återhållsam och är det billigaste sättet att komma in i en Porsche. Men det betyder inte att Macan inte är en riktig Porsche, för designspråket, tillförlitligheten och prestandastatistiken gör den verkligen till en Porsche.

Ingångsversionen av Porsche Macan säljs för 52 000 dollar, och den erbjuder en turboladdad fyrcylindrig bil med 248 hk och en 0-60 mph-tid på 6,3 sekunder. Toppmodellen Macan Turbo kostar 84 000 dollar och erbjuder en dubbel turboladdad 6-cylindrig motor, 434 hk och en 0-60-tid på 4,3 sekunder.

  Porsche vs Jaguar tillförlitlighet - vilken är bäst?

Porsche 911/Cayman/Boxster

Men de bästa Porsche-modellerna är varken sedans eller SUV:er utan snarare sportbilar. Och både 911- och Cayman/Boxster-modellerna erbjuder mycket värde för pengarna. 911 är en ikon, den slår alltid över sin vikt när det gäller prestanda, och Cayman/Boxster-modellerna är omöjliga att konkurrera med.

Instegsmodellen 992 911 Carrera kostar 101 000 dollar, och priserna kan gå ända upp till 220 000 dollar för de dyraste 911 Turbo-modellerna. Alla 911-alternativ är snabba och responsiva, och alla erbjuder en bakmonterad 6-cylindrig motor. Det är värt att nämna att alla 992 911-modeller är certifierade 0-60 mph på mindre än 4 sekunder.

Plattformen 718 Cayman/Boxster för över 60 000 dollar erbjuder en mittmonterad 4/6-cylindrig motor, ett alternativ till en dubbelkopplad PDK-växellåda eller en manuell växellåda, ett litet smidigt chassi, en otroligt responsiv styrning och en sofistikerad design. Och det finns knappast några konkurrenter som verkligen kan konkurrera med Boxster/Cayman-plattformen.

När det gäller sportbilar är Porsche definitivt värt det, för det finns inga verkliga konkurrenter till vad en 911 eller en Boxster/Cayman representerar. Prestandamässigt gör en 911 med 500 hästkrafter lika mycket som någon annan bil med 700 hästkrafter, och samma sak gäller för Cayman/Boxster-plattformen.

FAQ-avsnitt

Är Porsche Taycan värd pengarna?

Eftersom världen fortsätter att vända sig mot en elektrisk framtid har även Porsche nyligen anslutit sig till festen med Taycan. En instegsmodell av Taycan säljs för 80 000 dollar, och priserna kan fördubblas för toppmodellen Turbo Cross Turismo.

Taycan är oöverträffad när det gäller fyrdörrars elektriska sportbilar. Även om Tesla Model S erbjuder mer i vissa avseenden, när det gäller körupplevelsen tar Taycan över. Porsche Taycan är verkligen en Porsche, och försäljningslistorna för Taycan bekräftar ytterligare det faktum att Taycan med all säkerhet är värd pengarna.

  Bästa cykelstället för en Porsche Boxster

Hur mycket värdeminskning får Porsche-modellerna?

Tyska lyxbilar är dyra, men en del av dem förlorar också massor av värde efter 3-5 års ägande. Porsche så deprecierar, särskilt Panamera, Macan, Cayenne-modellerna, men deprecieringen är ändå inte lika överdriven som hos vissa andra tyska märken med jämförbart pris.

Porsche 911-modellerna å andra sidan kan till och med värderas efter 3-5 år eller hålla ett stabilt värde. Om du väljer en 911 i begränsad upplaga är det troligt att du kan sälja bilen några år efteråt utan att förlora mycket pengar. Cayman/Boxster-modellerna är också ganska stabila, och modellerna i begränsad upplaga är värdemässigt jämförbara med begränsade 911-modeller.

Finns det något Porsche erbjuder som andra märken helt enkelt inte gör?

En stor differentieringsfaktor är tillförlitlighet eftersom Porsche erbjuder överlägsen tillförlitlighet jämfört med alla andra tyska lyxbilsmärken. Porsche är också mycket mer sällsynta och vanligtvis snabbare och mer spännande och eftertraktade.

Porsche är ett otroligt starkt varumärke med en självsäker identitet, kombinera det med klassledande teknik, fantastiska motorer och tillförlitlighet, det är svårt att argumentera mot att köpa en Porsche om du har råd att göra det.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts