Är Mercedes GLB 250 en bra bil?

Mercedes GLB 250

År 2020 kom Mercedes med GLB SUV:n som ingen såg komma eftersom den lovade att vara en 7-sitsig familje-SUV och samtidigt dela plattformen som används för den kompakta GLA SUV:n. Men GLB erbjuder faktiskt mycket mer utrymme och övergripande komfort än GLA, även om det inte är en ”riktig” sjusitsig SUV. Så är Mercedes GLB 250 en bra bil?

Mercedes Benz GLB-klass är verkligen en riktigt bra bil eftersom den erbjuder en riktigt praktisk upplevelse för en bil av sin storlek. GLB delar de flesta av sina delar med GLA samtidigt som den erbjuder mycket mer utrymme. GLB har egentligen ingen skarp konkurrens från tyskarna eftersom den mer eller mindre är den första i sitt slag.

GLB 250 kommer med samma motor som i GLA 250 som kan fås med Mercedes egenutvecklade 4MATIC AWD-system. GLB:s design är mer lik GLE än GLA eftersom den ser ut som en boxig SUV medan GLA ser ut som en strömlinjeformad modern crossover-SUV.

Tillförlitlighetsmässigt är GLB hygglig, men vi får vänta och se hur bilen beter sig efter några år på vägen. Värdet av GLB250 är starkt eftersom den kostar lite mer än GLA250, men erbjuder ändå ganska mycket mer i gengäld när det gäller praktiska egenskaper.

Mercedes Benz GLB 250 – Drivlinan

Mercedes Benz GLB 250 kommer med en 2,0 l fyrcylindrig turbomotor i linje med 224 hästkrafter och 258 lb-fts vridmoment, vilket räcker för att GLB 250 ska kunna sprinta från 0 till 60 mph på cirka 6,6 sekunder. Denna motor är kopplad till Mercedes pålitliga 8-växlade dubbelkopplingsautomat som passar bilens karaktär perfekt.

  Vanliga problem med Mercedes E270 CDI

Transmissionen är smidig och den växlar sömlöst, så mycket att det är något svårt att märka att bilen överhuvudtaget bytt växel. GLB 250 börjar som en FWD-bil, men du har möjlighet att betala ytterligare 2 000-2 500 dollar eller så om du vill ha 4MATIC AWD-systemet.

Effektiviteten är också stark med den här motorn eftersom GLB 250 kan ge upp till 35MPG om du är lätt på gaspedalen. På det hela taget är drivlinan i GLB 250 riktigt bra, särskilt om du väljer 4MATIC AWD-systemet.

Mercedes Benz GLB 250 – Design och chassi

Mercedes Benz GLB 250 ser ut och känns som en mindre GLE snarare än en större GLA även om GLA och GLB är samma bilar underifrån. Anledningen är att GLB använder en boxigare klassisk SUV-form medan GLA är mer av en crossover än en SUV. Interiören i GLB är fantastisk, vilket är fallet med alla Mercedes SUV:er nuförtiden.

När det gäller körupplevelsen är GLB 250 en lättsam familje-SUV, vilket innebär att den är bekväm, avslappnad och inte alls dynamisk. Mercedes har gjort GLB:n så att den ska vara bekväm och lätt att köra och det märks så fort du sätter dig bakom ratten.

Mercedes Benz GLB 250 – Tillförlitlighet och vanliga problem

GLB 250 är fortfarande ny i spelet, men det verkar som om den håller hyfsat bra fram till nu. Det är svårt att säga om bilen är pålitlig eller inte eftersom den bara började säljas för mindre än två år sedan. Hur som helst är de vanligaste GLB 250-problemen förknippade med fjädring och styrning, krockkuddar, elektriska komponenter och bränslesystemet.

  Kommer Mercedes SLK att bli en klassiker?

En sak är säker, alla Mercedes-modeller kräver ett lägligt och grundligt underhåll om du vill att de ska hålla länge. GLB skiljer sig inte från GLA eller någon annan Mercedes SUV. De är relativt dyra i drift när garantin löper ut.

Mercedes Benz GLB 250 – Värde och praktiska egenskaper

Du kan räkna med att betala ungefär ett par tusen dollar mer för GLB 250 jämfört med GLA 250. De här två är så nära varandra i pris att 4MATIC GLA 250 är nästan lika dyr som en instegsmodell GLB 250. Det är mycket vettigt att uppgradera till GLB, särskilt om du tenderar att köra personer i baksätet ofta.

Praktiskt sett är GLB 250 klassledande eftersom ingen annan bil i sitt segment kan transportera upp till sju personer samtidigt. Det är lätt att kliva in och ut ur bilen, sikten är bra och det finns många familjevänliga funktioner i hela bilens kupé.

FAQ-avsnitt

Ska jag köpa Mercedes GLB 250?

Om du är ute efter en modern praktisk familje-SUV med ett premiummärke kan GLB vara den perfekta lösningen. Vi är alla medvetna om att GLA säljer som en galning nuförtiden eftersom den är ligor över den gamla GLA som var inget annat än oförtjänt av sitt märke.

Därför är det helt logiskt att satsa på den nuvarande GLB eftersom den verkligen erbjuder mycket värde för pengarna. Om du vill ha en mer spännande GLB kan du också gå via AMG-avdelningen.

  Vilken är bäst, Mercedes eller Audi?

Får Mercedes GLB plats med sju personer?

GLB kan lätt rymma sju passagerare om dessa passagerare har lite eller inget bagage och om de som sitter på tredje raden inte är särskilt långa. GLB är en kompakt bil och det råder ingen tvekan om det, men den ger dig möjlighet att välja mellan tredje sätesraden eller ett hyfsat bagageutrymme.

GLB är ett bra val om du inte ofta transporterar sju personer, om du gör det ibland är det bra att ha möjligheten. Tro dock inte att GLB kan matcha GLE eller GLS i fråga om utrymme, för det kan den inte, inte ens i närheten.

Är Mercedes GLB en terrängbil?

Mercedes GLB-klassen kan klassas som en SUV, men den är inte en terrängbil. GLB har dock en högre markfrigång jämfört med en vanlig bil, vilket innebär att den kan ta sig an lättare terrängkörning om du utrustar den med rätt paket och däck.

GLB kan dock inte mäta sig med riktiga terrängbilar och verkligheten är att ingen kommer att köpa GLB och förvänta sig att den ska vara en riktig terrängbil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts