Är Mercedes GLA större än A-klass?

Mercedes Benz GLA är baserad på plattformen för A-Klass, vilket innebär att de två bilarna är identiska när det gäller nyckelfaktorer som motorer, teknik, inredning, effektivitet och tillförlitlighet. Men GLA är faktiskt större än A-Klass på fler sätt än ett.

GLA erbjuder en upphöjd körställning och den känns mer rejäl bakom ratten jämfört med A-Klass. GLA erbjuder också mer sittutrymme både bakom ratten och i alla andra säten. Lastutrymmet är långt ifrån klassledande för båda dessa, men GLA erbjuder lite mer.

GLA är också några hundra kilo tyngre än A-Klass och det kommer du definitivt att märka bakom ratten, särskilt vid kurvtagning. Både A-Klass och GLA är klassade för liknande bränsleekonomiska resultat, men A-Klass bör vara något mer sparsam i verkligheten.

Som nämnts är de här två verkligen lika varandra. Så mycket att de på pappret nästan känns som samma bil. I verkligheten är de väldigt olika, så se till att läsa den här artikeln för att ta reda på vilken av dessa två lyxiga Mercedes-bilar i premiumklassen som är den du ska skaffa.

Mercedes Benz GLA – Mer om Mercedes

Den tidigare generationen av GLA var inte så väl mottagen eftersom den inte var en riktig SUV-version av A-klassen. Den nya GLA tenderar dock att samla mycket mer intresse och de flesta anser att den är en helt annan bil än A-klassen.

Vid en första anblick kanske man inte ens tror att dessa två verkligen är baserade på samma plattform eftersom den ena är en SUV och den andra finns antingen som hatchback eller sedan. GLA erbjuder mer utrymme runtomkring, den erbjuder också bättre sikt, en mer dominerande körställning, mildare terrängkörningsmöjligheter och är mer åtråvärd.

  Är Mercedes GLA en bra bil?

GLA börjar vid 36 400 dollar och finns med samma motorer som A-Klass. GLA är en bättre familjebil eftersom den erbjuder enklare in- och utstigning och den upphöjda positionen gör det lättare för dig att placera bilen genom trånga stadsgator och smala parkeringsplatser.

GLA var aldrig avsedd för seriös terrängkörning, men den är mer kapabel än A-Klass som sannolikt aldrig kommer att se lera eller smuts. GLA kryssar i fler rutor jämfört med A-Klass och det är därför som GLA säljer mycket bättre än A-Klass.

Mercedes Benz A – Mercedes inbördes nivå

A-klassen börjar vid 33 950 dollar vilket är en betydande rabatt jämfört med GLA. För prisskillnaden kan du utrusta A-klassen med alla nödvändiga tillval vilket innebär att en välspecificerad A-klass kostar mer eller mindre lika mycket som en instegs-GLA, så varför är det fler som köper GLA?

Det beror på att GLA är en crossover/subkompakt SUV och att det segmentet brinner just nu. Trots det är det fortfarande svårt att välja GLA framför A-Klass, särskilt eftersom A-Klass ser bättre ut, är mer dynamisk och finns i två olika karossformer.

Visserligen får du i USA bara sedanversionen medan både sedan och hatchback finns på andra marknader. A-Klassen är tystare, bättre för långväga resor och potentiellt effektivare.

I själva verket får du mer valuta för pengarna med A-klassen, men folk kommer ändå att föredra GLA, både för att den erbjuder en upphöjd körställning och för att den erbjuder mer utrymme och praktiska egenskaper.

  Varför är äldre Mercedes så billiga?

Mercedes Benz-bilar på instegsnivå

Det finns fyra olika Mercedes-bilar på instegsnivå som för närvarande säljs i USA: A-Klass sedan, CLA Coupe, GLA crossover SUV och GLB, Mercedes minsta familje-SUV. Den nyaste av dem, GLB, kostar 38 600 dollar medan den mest eleganta CLA kostar 38 200 dollar.

Alla fyra är baserade på samma plattform vilket innebär att de är placerade under Mercedes Benz C-klass och Mercedes Benz GLC-klass. En Mercedes i instegsnivå var praktiskt taget ett skämt innan den senaste A-Klass-modellen kom eftersom äldre A-Klass-, GLA- och CLA-modeller var ovärdiga Mercedes-märket.

Den här generationen erbjuder ett betydande steg uppåt både i lyx och kvalitet vilket gör att de ligger i linje med resten av Mercedes sortiment. Alla fyra erbjuder substans och är riktigt åtråvärda, så mycket att de är de mest sålda Mercedes-modellerna.

FAQ-avdelning

Är GLA säkrare än A-klass?

Både A-klassen och GLA är lika säkra eftersom de är byggda på samma plattform och båda drar nytta av samma aktiva säkerhetsfunktioner som pre-sense, automatisk bromsning, lane keep assist, övervakning av döda vinklar och adaptiv farthållare.

Alla branschledande krocktestorganisationer har tilldelat båda dessa med ett stjärnigt 5-stjärnigt säkerhetsbetyg, vilket innebär att säkerheten inte bör vara ett problem om du väljer ut bilarna på rätt sätt.

Är GLB större än GLA?

GLB är faktiskt större än GLA, men skillnaderna är inte enorma. GLB använder en mer klassisk boxig SUV-form, och Mercedes säger att GLB är en riktig familje-SUV. Som tidigare nämnts är dock storleksskillnaderna mellan dessa två relativt marginella.

  Är Mercedes E-klass bättre än C-klass?

GLB erbjuder 40,7 tum huvudutrymme framtill medan GLA erbjuder 39 tum. GLB erbjuder också 0,4 tum mer benutrymme för de främre passagerarna. GLB har också ett större bagageutrymme och kan till och med fås med en tredje sätesrad som endast är reserverad för små barn.

Är CLA mer sportig att köra än A-klassen?

CLA är verkligen positionerad som det mer förarfokuserade alternativet i gänget, särskilt i AMG-utförande. A-Klassen finns inte ens med det heltäckande AMG 35/45-paketet eftersom det paketet är reserverat för CLA. På det hela taget är CLA mycket mer dynamisk och dessutom snyggare.

CLA är också lägre till marken och har en något lägre taklinje. Det är ganska uppenbart att Mercedes har positionerat CLA som den mest dynamiskt kännande Mercedes coupé-sedan i instegsnivå medan A-klassen är mer av en vanlig sedan.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts