Är Mercedes bättre än Rolls-Royce?

För de flesta människor är Mercedes den absoluta toppen av lyx i bilbranschen. Knappast någon skulle hävda att det finns ett behov av något ännu lyxigare än en Maybach S-klass. En Maybach S-klass erbjuder lyx och komfort som liknar en yacht för flera miljoner dollar, men det finns nivåer på lyxbilsmarknaden.

På toppen av lyxbilsindustrin står en framstående tillverkare från Goodwood i England som heter Rolls-Royce. De har tillverkat de finaste lyxbilarna under en lång tid nu, och man kan ganska säkert säga att det inte finns något där ute som verkligen kan konkurrera med en Rolls-Royce.

Produktsortiment

Mercedes är en vanlig biltillverkare som erbjuder ett brett spektrum av nyttofordon, halvkombi- och limousinbilar, SUV:er och sportbilar, och till och med hyperbilar. Om man skulle jämföra Mercedes produktutbud med Rolls-Royce skulle man kunna tro att Mercedes med ett så stort antal fordon skulle överträffa Rolls på alla tänkbara sätt.

Och det är sant, i viss mån. Mercedes erbjuder faktiskt bättre bilar för flera olika användningsscenarier. Rolls erbjuder bara fem modeller för en liten andel kunder med en riktigt specifik smak. Och den smaken handlar om lyx, massor av oöverträffad lyx.

Rolls-Royce Ghost anses vara en Rolls på ”instegsnivå” och kostar en liten bit över 330 000 dollar. Det kan tyckas löjligt att tänka sig att en Rolls-Royce ”baby” kostar mer än nästan tre S-klasser på instegsnivå. Men för vissa är det en självklarhet. För att förstå Rolls-Royces attraktionskraft måste man glömma vad ”lyx” i vanliga fall handlar om.

Det har funnits en enorm trend inom bilindustrin där premiumtillverkare kommer ut med sina versioner av ”den bästa SUV:n”. Lamborghini har den eldsprutande Urus, Bentley har Benteyga, Aston Martin har just släppt DBX och till och med Ferrari kommer snart att släppa Purosangue. Rolls-Royce har Cullinan.

Cullinan kostar också mer än 330 000 dollar. För en grundligt specificerad Cullinan kan man kanske till och med köpa några G-klasser. Det är helt orättvist att andra tillverkare jämförs med Rolls-Royce. Rolls är i en egen liga, och om lyxavdelningen är ämnet för jämförelsen bleknar helt enkelt alla andra biltillverkare i jämförelse.

  Gör Mercedes en kombi?

Det bästa från Rolls-Royce vs. det bästa från Mercedes

Om vi skulle ta fram de stora kanonerna skulle den rena omfattningen av detaljer och uppmärksamhet som ingår i en Rolls-Royce överskugga allt som en Mercedes har att erbjuda. Den bästa, mest kungliga och lyxigaste bilen som Rolls-Royce tillverkar är Phantom.

Ingångspriset för en RR Phantom är långt över 450 000 dollar, men det är bara utgångspriset. En Phantom är nästan alltid specialtillverkad med en enda kund i åtanke. Rolls är stolta över att annonsera att de kommer att göra absolut allt du vill med din Phantom, så länge du är beredd att betala för det.

Om du vill ha en färg som är specifik för ett visst objekt, målar Rolls Phantom i samma färg. Om du vill ha specialsydda sömmar som mer liknar en Gucci-tröja, så får du det. Om du tycker att märket på din Rolls inte är tillräckligt flashigt kan du välja att göra det i massivt guld.

Det finns praktiskt taget inga gränser när det gäller att specificera en Rolls-Royce, och det gäller för alla modeller de tillverkar, och särskilt för Phantom. Och det är den största skillnaden mellan Mercedes Maybach S-klass och Phantom: Exklusivitet och uppmärksamhet på detaljer.

Nästan varje komponent i en Rolls-Royce är minutiöst tillverkad av de finaste materialen. Allt som ser ut som metall är verkligen metall. Det finns inga nedskärningar för att spara en dollar här och där, det finns inget av det. En Rolls är tillverkad med ett enda syfte i åtanke, och det är att vara lyxigare än allt annat som finns där ute.

  Vilken är den bästa Mercedes när det gäller bränsleekonomi?

AMG vs Black Badge Line

De modeller som nämns ovan är vanligt förekommande för att bli chaufför i. Men vad händer om du vill köra bilarna själv?
Mercedes AMG är Mercedes prestationsinriktade avdelning och erbjuder fordon som är gjorda för att flyga på den tyska autobahn och till och med skrämma en Porsche eller två på banan. Mercedes S63 AMG erbjuder till exempel nästan 600 hästkrafter, fyrhjulsdrift och en uppsättning klibbiga spårfärdiga däck.

I Rolls-Royce-hörnet finns Black Badge Line. Black Badge Rolls-Royce-modellerna är främst utformade med en yngre kundkrets i åtanke. BB Rollses erbjuder en lite mer sportig körupplevelse med en mer engagerande mappning på V12 twin-turbo-motorerna.

Om du vill ha en bil som känns sportig och du föredrar styvheten i ett chassi framför en vällingbil bör du överväga Mercedes. Men om du vill ha komfort, med en krydda av sportighet bara för att blanda upp det lite, kan en BB Rolls vara ett bättre val. Naturligtvis handlar det förmodligen om vad du har råd med.

Rolls-Royce FAQ

Hur är värdeminskningen på en Rolls-Royce?

Man skulle kunna tro att en Rolls-Royce Phantom, som vanligtvis kostar mer än en halv miljon dollar, skulle sjunka i värde efter ett par år, och de värdeminskar inte så mycket som man kan förvänta sig. Man räknar med att en Phantom förlorar upp till 30 % av sitt värde under de första fem åren.
Detta kan tyckas illa, men i jämförelse skulle en S-klass förlora mer än dubbelt så mycket i procent. Naturligtvis måste du också ta hänsyn till prisskillnaden i första hand.
Rolls kommer inte ut med nya modeller så ofta. Tio till femton år brukar gå innan Rolls kommer ut med en ny modell, och det fungerar gynnsamt när det gäller värdeminskning. Det finns inte många av dem, och varumärket Rolls-Royce är så starkt att RR-modellerna även efter att 20 år har gått fortfarande betraktas som lyxiga.

  Är Mercedes bättre än Cadillac?

Varför är Rolls-Royce så högt värderad inom bilindustrin?

Absolut ingenting körs som en Rolls gör. Varje del av en Rolls är noggrant genomtänkt. Varje detalj är handgjord och handinspekterad. Varje lackering görs i huset av en enda person. Varje stygn, varje läderstycke monteras noggrant av en vaksam och erfaren hantverksmästare.

Andra jämförbara tillverkare som Bentley och Aston Martin bygger också lyxiga bilar, men med en sportig prägel. Men inte Rolls, lyx är den enda anledningen till att Rolls byggs. Lyx har varit högsta prioritet sedan företagets födelse, och det kommer förmodligen att fortsätta att vara högsta prioritet i många år framöver.

Borde du överväga att köpa en begagnad Rolls?

Rolls-Royce-bilar är olidligt dyra. Det kan vara svårt att motivera att köpa en, oavsett hur bra bilarna faktiskt är. Det kan därför vara bättre att titta på en begagnad Rolls. De uppdaterar inte sina modeller regelbundet så det finns en chans att du även efter fem år fortfarande får den ”nyaste” modellen.
Rolls handlar om den gränslösa anpassningen. Att köpa en Rolls är en händelse, men att bygga en Rolls är en process där du som kund faktiskt har obegränsad tillgång till att välja allt om din nya glänsande vagn. Så en del av denna aspekt skulle gå förlorad när man köper en begagnad.
Men om du vill ha den bästa och lyxigaste bilen på marknaden, och om du inte bryr dig så mycket om de skräddarsydda specifikationerna, är en begagnad Rolls mycket vettigare. Du kan få den direkt, och oavsett vad som händer kommer den att vara full av bra specifikationer och den prestige som följer med Rolls-Royce-namnet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts