Är Hyundai Veloster en bra bil?

Hyundai Veloster

Hyundai Veloster är en 2-dörrars sportig hatchback som först avslöjades 2011 och som tillverkades kontinuerligt fram till 2022. Veloster har ersatts av modeller som Hyundai Kona N och Hyundai Elantra N. Hyundai lyckades sälja några hundratusen Veloster-modeller fram till 2021 vilket verkligen är en bra siffra för en bil med bara 2 dörrar. Så är Hyundai Veloster en bra bil?

Hyundai Veloster är verkligen en bra bil om du är ute efter en 2-dörrars hatchback. Det här segmentet var aldrig riktigt så populärt hos de flesta människor vilket är anledningen till att Veloster inte är en särskilt framgångsrik Hyundai-modell. Hur som helst får Veloster ganska intressanta och fruktiga motoralternativ, som alla kan trimmas så att de ger mycket mer hästkrafter.

Designmässigt kännetecknas Veloster av sin kilformade taklinje som omedelbart skiljer den från liknande bilar i detta segment. Interiören är hyfsat inredd, men den är sannerligen inte något speciellt. Tillförlitlighetsmässigt är Veloster också riktigt bra då de flesta ägare betygsatt bilen med minst 4 av 5 stjärnor.

Värdemässigt är Veloster också riktigt bra eftersom du nu kan köpa dessa för bara några tusenlappar begagnade. Praktiken är lite begränsad eftersom Veloster bara får två dörrar och en relativt trång interiör, särskilt för längre passagerare.

Hyundai Veloster – Drivlinan

Hyundai Veloster kommer med en 4-cylindrig 1,6L sugmotor med 140 hk och 123lb-ft vridmoment. Detta är den svagaste modellen av dem alla, men många anser att det räcker, särskilt eftersom det är en sugmotor som gillar att varva ut. Du kan också välja samma motor med en turboladdad fyrcylinder som ger fruktiga 186 hk och 195 lb-ft vridmoment.

  Är Hyundai Kona en bra bil?

Om du vill ha en seriös prestandamodell måste du välja modellen Veloster Turbo med 1,6 liter 4-cylindrig motor med 4 cylindrar som ger 201 hk och 196 lb-ft vridmoment. I den allra högsta änden står Veloster N med sina 275 hk och ett lika imponerande vridmoment på 260 lb-ft. Alla modeller har FWD som standard medan N-modellen även får en speciell differential framtill.

Du kan också välja mellan en god gammal kortväxlad manuell växel eller en snabb 6-växlad DCT-automatik. Effektiviteten sträcker sig från 24MPG upp till 40MPG för de mest effektiva modellerna. Allt som allt kommer Veloster med intressanta drivmedelsalternativ, särskilt Turbo- och N-modellen.

Hyundai Veloster – Design och chassi

Hyundai Veloster kännetecknas av en kilformad taklinje och breda bakben baktill. Detta gör att bilen ser tillräckligt sportig ut även om fronten inte ser ut som något speciellt. Interiören är välutrustad, men den får inga riktiga lyxfunktioner som man kan förvänta sig av en bil på ekonominivå.

Chassi- och fjädringsinställningen är enbart anpassad för dynamik, men bilen är inte alls straffande. Som sådan kan du köra Veloster dagligen utan problem, men du kan också ha kul i kurvorna.

Hyundai Veloster – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet verkar Veloster vara en riktigt pålitlig bil eftersom de flesta tillförlitlighetstabeller och undersökningar ger den minst 4 av 5 stjärnor. Den goda nyheten är att Veloster inte är en dyr bil att underhålla. Detta är också anledningen till att många yngre förare tenderar att välja Veloster eftersom den är pålitlig och billig att köra.

  Är Hyundai Sonata en bra bil?

De vanligaste Hyundai Veloster-problemen är relaterade till motorn, närmare bestämt motorns kopplingsstänger som kan gå sönder om de utsätts för stress under en längre tid. Bilen kan också drabbas av plötslig effektförlust, knackande ljud, olika problem med bilens elektriska system och utrustning.

Hyundai Veloster – värde och praktiska egenskaper

Om du vill satsa på en relativt nyare och låg körsträcka, 2-4 år gammal Veloster-modell, kommer du sannolikt att betala någonstans mellan 14 000 och 30 000 dollar beroende på modell och motor. Det är i den här prisklassen som de bästa Veloster-modellerna återfinns.

Praktiskhet är inte Velosters starka sida eftersom den bara får två dörrar, en trång interiör och i bästa fall ett adekvat bagageutrymme. Sikten är inte heller perfekt eftersom det kilformade taket inte ger alltför mycket visuellt utrymme baktill.

FAQ avsnitt

Hur länge kan Hyundai Veloster hålla?

Hyundai Veloster bör kunna hålla minst 200 000 mil utan att behöva några större översyner om du har tur och om du gör allt du måste göra för att möjliggöra det. Det är extremt svårt att bedöma hur länge en bil kan hålla eftersom det finns många variabler som spelar in, men 200 000 mil är en rimlig bedömning för Veloster.

Om du är en av de förare som gillar att driva din bil till gränsen kommer du sannolikt att drabbas av problem med kopplingsstängerna som till och med kan förstöra hela motorn. Detta kommer också att öka din totala oljeförbrukning och därmed göra bilen mer benägen att drabbas av problem genomgående.

  Är Hyundai Santa Fe en bra bil?

Varför slutade Hyundai att tillverka Veloster?

Veloster var ute på marknaden i ungefär ett decennium vilket är mer än tillräckligt för en enda modell. De flesta av oss förväntade oss att Hyundai bara skulle komma ut med en helt omdesignad Veloster, men de valde att inte göra det för att kunna fokusera på Kona och Elantra.

Hyundai erbjuder ganska många mindre hatchback-modeller vilket gör att Veloster blev lite för mycket. Om man kombinerar det med att SUV:er och crossovers nu dominerar marknaden är det helt logiskt att släppa Veloster ur ekonomisk synvinkel.

Är Hyundai Veloster en sportbil?

Hyundai Veloster är inte baserad på en genomgående sportbilsplattform, vilket innebär att den verkligen inte är en fullfjädrad sportbil. Veloster N-modellen är dock mycket mer seriös tack vare sin kraftfulla motor, styva fjädring och responsiva styrning. Som sådan kan N-modellen och Turbomodellen betraktas som sportcoupémodeller medan vanliga Veloster-modeller helt enkelt är 2-dörrars hatchbacks.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts