Är Hyundai ix35 en bra bil?

Hyundai ix35

Hyundai ix35 är en kompakt SUV som tillverkas av Hyundai sedan 2009. ix35 brukade vara en global modell, men Hyundai ändrade namnet på Hyundai ix35 till Hyundai Tucson för den västerländska marknaden för att ändra köparnas uppfattning mot ett mer premiumutseende. I vilket fall som helst har Hyundai ix35 funnits ett bra tag nu, men är Hyundai ix35 en bra bil?

Jag skulle säga att Hyundai ix35 är mer än bara en bra bil, även om det finns vissa skillnader mellan olika generationer. ix35 har alltid varit en mycket rymlig bil med en tillräckligt stor storlek för att få plats med fyra vuxna och en hel del saker i baksätet. Motorerna som erbjuds har alltid varit effektiva, kraftfulla och ganska sofistikerade.

Designmässigt ser tidigare ix35-modeller lite intetsägande ut eftersom Hyundais tidigare formspråk inte var något att skryta med. Men när man tar en titt på den nuvarande Hyundai ix35 i Kina ser man genast att den följer det moderna Hyundai-språket vilket gör att den nya ix35 som endast finns i Kina ser riktigt bra ut både inifrån och ut.

Tillförlitligheten är god med ix35 vilket alltid har varit fallet med ix35. Tidigare modeller är nu riktigt prisvärda och utgör ett bra värde på begagnatmarknaden. Praktiken är riktigt bra eftersom du får tillräckligt med utrymme för de flesta situationer.

Det finns en del problem med Hyundai ix35 också.

Hyundai ix35 – Drivlinan

När det gäller motorval kan du välja antingen bensin- eller dieselmodeller eftersom Hyundai hybridmodeller inte var något som fanns när ix35 fanns. Med det sagt kommer den endast kinesiska nuvarande ix35 med antingen små bensinmotorer eller en hybridmotor. Den fyrcylindriga bensinmotorn 1,6 liter med 135 hk är instegsmotorn medan den fyrcylindriga 2,0 liter-motorn är toppmodellen som ger 163 hk.

  Peugeot e-208 vs Hyundai Kona - Vilken är bäst?

Om du föredrar dieselbränsle kan du välja mellan en 1,7L 4-cylindrig motor med 116 hk eller en 2,0L 4-cylindrig motor med antingen 136 hk eller 184 hk för toppmodellerna. ix35 erbjöds med en 6-växlad manuell växellåda som standardalternativ, men du kan välja en automatlåda om du så önskar.

Framhjulsdrift är standard för alla ix35-modeller någonsin medan AWD antingen ingår i toppmodellerna med automatisk växellåda eller finns som tillval på lägre specificerade modeller med mindre motorer. MPG-mässigt är 25-35MPG intervallet för bensinmotorer medan dieselmotorer kan ge mer än 45MPG i bästa fall.

Hyundai ix35 – Design och körning

Designmässigt kan man genast se att Hyundai inte var intresserad av att göra framsteg med äldre ix35-modeller eftersom de ser lite intetsägande ut och inte är så minnesvärda. Interiören är i stort sett samma historia eftersom den inte gör något särskilt speciellt, den ser ut som ett verktyg. Nyare Hyundai-modeller, inklusive ix35 China-modellen, är mycket snyggare från alla vinklar.

Körupplevelsen med ix35 är som med alla andra kompakta SUV:ar där ute vilket innebär att den rullar lite och den känns inte lika stabil som något som en sedan eller en sportbil. Dessutom är det en ganska bekväm bil och den är lätt att köra, särskilt AWD-automatiska modeller.

Hyundai ix35 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Tillförlitligheten är en punkt där ix35 inte gör någon besviken då den lyckas förbli en ganska pålitlig bil under större delen av sin livstid. Visst, äldre modeller med högre körsträcka är mycket skörare, men det är rimligt eftersom alla bilar måste börja få problem någon gång. Hur som helst betyder det inte att ix35 är helt felfri eftersom det är oväntat för någon bil.

  Är Hyundai Ioniq 6 en bra bil?

De vanligaste problemen är förknippade med knarr i fjädringen, problem med bussningar och problem med balansspaken. Elenheten kan vara en plåga medan bältesförsträckare också är kända för att orsaka problem. Bränsleläckage var ett stort problem på modellerna 2011-2015 medan koppling och hoppande växlar var vanligt förekommande för alla äldre ix35-modeller, särskilt de med manuell låda.

Hyundai ix35 – värde och praktiska egenskaper

Numera kan du köpa en begagnad ix35 för nästan ingenting vilket gör den till ett riktigt fynd jämfört med vissa nyare bilar. Visst, ix35:an från förr kommer aldrig att kännas lika speciell som en ny SUV känns, men du kan köpa några begagnade ix35-modeller för en enda ny Hyundai Tucson.

Praktiken är också bra eftersom ix35 kan sitta fyra personer utan problem medan fem är lite trångt i baksätet. Det finns gott om lastutrymme i baksätet medan sikten också är riktigt bra. ix35 är lätt att kliva in och ut ur och det finns gott om förvaringsutrymmen över hela interiören.

FAQ avsnitt

Varför slutade Hyundai att erbjuda ix35?

Som nämnts några gånger i den här artikeln erbjuder Hyundai fortfarande ix35 för den kinesiska marknaden medan de globala modellerna har bytt namn till Hyundai Tucson. Detta innebär att ix35 egentligen inte är borta, den bär bara ett nytt namn nu. Men när vi jämför den kinesiska ix35 med den globala Tucson kan vi se en hel del skillnader mellan dem.

  Vanliga problem med Hyundai Equus

Är Hyundai Tucson bättre än den kinesiska ix35?

Många säger att ix35 i princip bara är en kinesisk version av Tucson, vilket inte riktigt stämmer eftersom Tucson är en mer avancerad bil överlag. När man tittar på både den inre och yttre designen kan man genast se att Tucson är en mycket modernare bil trots att den nuvarande ix35 avslöjades 2017 medan Tucson avslöjades 2 år senare.

Den kinesiska ix35 ligger någonstans mellan den andra och tredje generationen av Tucson och vi bör få se en ny inom det kommande året eller två.

Är Hyundai ix35 säker?

En riktigt viktig del av att köpa en äldre begagnad bil är hur säker den är eftersom Hyundai inte hade alla säkerhetslärdomar och all teknik tillbaka 2009. Trots det fick ix35 fem stjärnor i säkerhetsbetyg över hela linjen, vilket innebär att det verkligen är en riktigt säker bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts