Är Hyundai ix20 en bra bil?

Hyundai ix20

Hyundai ix20 är en liten stadsbil som bygger på den vanliga Hyundai i20, men med lite mer utrymme och praktisk funktionalitet. Hyundai gjorde detta genom att förstora ix20:s inre kabin och ge den en längre hjulbas. ix20 är också något högre än den vanliga i20 vilket ger dig bättre sikt. Så är Hyundai ix20 en bra bil?

Hyundai ix20 är en rimligt bra bil för vad den är eftersom den naglar vissa aspekter i kanten, men den är också relativt vag i andra aspekter. När det gäller motorer får ix20 effektiva och sofistikerade motorer, men de flesta kommer att hålla med om att de är övervägande svaga och saknar någon form av spänning och förarengagemang.

Designmässigt är ix20 okej, men den saknar också karaktär och identitetskänsla. Interiören får allt man kan förvänta sig av den här typen av bil, men den övergripande designen är inget att vara stolt över. Körupplevelsen är troligen den vagaste aspekten av ix20 i allmänhet, vilket innebär att den inte alls kommer i prestandaförmåga.

Tillförlitligheten är god, men de flesta Hyundai-modeller från den här eran är ännu bättre. Värdemässigt kan du få ix20 till ett riktigt uppnåeligt pris nuförtiden, och begagnatmarknaden är fylld av alternativ. Praktiken är något bättre än den vanliga i20, men det är fortfarande inte en bil avsedd för att transportera människor ofta.

Hyundai ix20 – Drivlinan

När det gäller bensinmotorer erbjuder ix20 antingen en 1,4 liters fyrcylindrig motor i rad med 90 hk och 101 lb-ft vridmoment eller en 1,6 liters fyrcylindrig motor i rad med 126 hk och 115 lb-ft vridmoment. Om du vill ha en ix20 med dieselmotor kan du också välja mellan två motorer. Dieselmotorn i instegsutförande är den fyrcylindriga 1,4L-motorn på 77 hk eller 90 hk med 177 lb-ft vridmoment.

  Vanliga problem med Hyundai Elantra

Dieselmotorn med högsta specifikation är den fyrcylindriga 1,6L-motorn med 110 hk-128 hk och ett vridmoment på 191 lb-ft. Du kan få upp till 40MPG med bensinmotorerna medan dieselvarianterna kan ge runt 60MPG i bästa fall. Alla ix20-modeller har FWD som standard och det finns inga alternativ för att uppgradera till ett AWD-system.

Bilen levereras som standard med en 6-växlad manuell växellåda, men du kan uppgradera till 6-växlad automatväxel om du så önskar. På det hela taget är dessa motorer okej för bilens storlek och användningsscenario, men många skulle uppskatta möjligheten att välja en kraftfullare N-Line-modell.

Hyundai ix20 – Design och chassi

Hyundais moderna exteriördesign är verkligen fantastisk eftersom Hyundais moderna modeller ser både futuristiska och premium ut. Tyvärr designades ix20 i en annan tid då Hyundai verkligen inte hade något intressant formspråk. Interiören är i stort sett samma historia då den inte ser särskilt speciell ut på något sätt.

Körupplevelsen är vad man kan förvänta sig av en bil av den här storleken eftersom ix20 försöker vara bekväm och lätt att använda. Detta innebär att Hyundai tänkt sig att ix20 ska vara en massproducerad bil som inte alls kommer att fånga prestandainspiratörernas hjärtan.

Hyundai ix20 – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet lyckas ix20 hålla sig riktigt bra mot de flesta av sina konkurrenter, men många Hyundai-modeller är bättre än ix20. Detta beror på att Hyundai är känt för att göra ganska pålitliga bilar som helhet, så modeller som inte ligger på samma nivå som de flesta Hyundai verkar ibland vara av sämre kvalitet, men ändå bättre än branschgenomsnittet.

  Vanliga problem med Hyundai Accent

Som sådan är de vanligaste ix20-problemen relaterade till att nyckelkniven går sönder otroligt lätt, problem med vatten och fukt som kommer in i bilen, servostyrningen, elen och ibland den manuella växellådan.

Hyundai ix20 – Värde och praktiska egenskaper

Hyundai ix20 kan numera fås för endast några tusenlappar på andrahandsmarknaden vilket gör den till en extremt prisvärd bil. Som sådan kan man verkligen inte kritisera värdeaspekten, särskilt om man ändå är ute efter den här typen av bil.

När det gäller innerutrymmet är ix20 bättre än den vanliga i20, men den är fortfarande inte utformad för att transportera flera personer ofta. Bagageutrymmet är ganska rymligt för bilens storlek medan sikten är utmärkt. ix20 har vissa familjevänliga funktioner, men den saknar den allra senaste tekniken, till exempel flera laddningsportar.

FAQ-avsnitt

Varför slutade Hyundai att tillverka ix20?

Hyundai slutade erbjuda ix20 redan 2019 eftersom bilen kom till slutet av sin livstid och eftersom den inte heller var särskilt populär. Hyundai vet att den moderna kunden är mest intresserad av crossovers och SUV:er vilket är anledningen till att Hyundai fokuserar på att göra fler SUV:er och crossovers.

ix20 hade aldrig någon egentlig skillnad från den vanliga i20 eftersom båda delar ett stort antal delar med varandra. Det är också riktigt svårt att ens se skillnaden mellan en i20 och en ix20 för någon som inte känner till Hyundai-modellerna.

  Är Hyundai Santa Fe en bra bil?

Vilken typ av bil är Hyundai ix20?

Hyundai ix20 klassas som en liten multifunktionell bil eller MPV, vilket innebär att den erbjuder ett liknande fotavtryck som bilar som Ford Fiesta, men är högre upp från marken för att kunna erbjuda mer sitt- och bagageutrymme. Dessa små MPV:er var aldrig riktigt populära någonstans vilket är anledningen till att vi inte ser dem alltför ofta.

Vissa går till och med så långt som att säga att ix20 är en ”supermini” MPV vilket i viss mån motverkar syftet med att ha en MPV. Man förväntar sig att en MPV ska vara enormt stor på insidan, men ix20 är bara något bättre än den vanliga i20.

Är Hyundai ix20 värd det?

Tja, det beror på vad du vill ha av en bil. Om du är ute efter en liten stadsbil som är billig att köpa, billig att driva, har tillräckligt med utrymme och inte kommer att orsaka alltför många problem, är ix20 definitivt värd det. Men om du inte är van vid att köra bilar som dessa är det bättre att försöka provköra en innan du köper den.

Om du dessutom är van vid dyrare bilar och bilar som känns mer rejäla bakom ratten är ix20 inte en bil för dig.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts