Är Hyundai Getz en bra bil?

Hyundai Getz

Hyundai Getz är en subkompakt stadsbil som introducerades 2002 och tillverkades kontinuerligt fram till 2011 då den ersattes av Hyundai i20 2012. Getz är känd under många namn som Hyundai Click, Hyundai Getz Prime, Hyundai TB och Inokom Getz. Är Hyundai Getz en bra bil?

Hyundai Getz är en riktigt prisvärd liten stadsbil med hyfsad tillförlitlighet. Den drivs av några bensin- och en dieselmotor, som alla är ganska svaga, men tillräckliga för en sådan liten bil. Designen på Getz är så intetsägande som man kan designa en bil, men det var vad Hyundai ansåg vara bäst när bilen kom ut.

Interiören är i stort sett samma historia, men den är otroligt lätt att förstå eftersom allting är exakt där du förväntar dig att det ska vara. Körupplevelsen är precis vad man kan förvänta sig av en så liten bil, den är kylig och ganska bekväm, men inte på ett dynamiskt sätt.

Tillförlitligheten verkar vara okej för det mesta, men det finns några problem som är värda att prata om. Värdena på dessa har sjunkit en hel del under de senaste 10 åren vilket gör dem till fynd i dessa dagar. Praktiken är inte bra eftersom bilen inte har plats för långa personer och bagageutrymmet är minst sagt begränsat.

Hyundai Getz – Drivlinan

Till Hyundai Getz får du välja mellan ett par bensinmotorer. Vi börjar med instegsmodellen 1.1L inline 4-cylinder som ger 62 hk eller 65 hk för den faceliftade modellen. Nästa i raden är 1.3L inline 4-cylindern som ger 82 hk och 1.4L 4-cylindern med 97 hk som vanligtvis är den som de flesta brukar välja. Den 1,6 liters fyrcylindriga med 106 hk är dock den bästa eftersom den erbjuder en perfekt mängd kraft.

  Allt om 2023 Hyundai Palisade

Alla modeller är utrustade med en 5-växlad manuell växellåda och kraften skickas endast till framhjulen. När det gäller dieselmotorer kan du bara köpa den 1,5L 4-cylindriga CRDI-motorn med 4-cylindrig cylinder med antingen 82 hk eller 88 hk. Dieselmotorer är också de mest ekonomiska av alla eftersom de kan ge över 50MPG US medan de mest ekonomiska bensinmotorerna ligger närmare 40MPG.

På det hela taget är Getz verkligen inte något speciellt på drivmedelsavdelningen, vilket är logiskt eftersom Hyundai aldrig hade tänkt sig att den skulle vara det. Drivlinan är tillräcklig för en liten stadsbil, men de som älskar heta hatchbacks kommer att tycka att Getz är för långsam.

Hyundai Getz – Design och körning

Hyundais formspråk från början av 2000-talet är känt för att göra oförglömliga bilar och Getz är ingen skillnad. Det är svårt att tro att Hyundai gör några av de snyggaste bilarna på 2020-talet och att de samtidigt gjorde några av de sämsta bilarna på 2000-talet. Exteriören är intetsägande och det finns inget intressant överhuvudtaget.

Interiören är lika intetsägande, men den känns relativt välgjord och allt finns där man förväntar sig att det ska finnas. Körupplevelsen är också ganska följsam och inte spännande, men det är ett vanligt drag för de flesta bilar ur det här segmentet, särskilt i början av 2000-talet när heta subkompaktbilar inte riktigt var en grej.

  Bilar som liknar Hyundai Sonata

Hyundai Getz – Tillförlitlighet och vanliga problem

Hyundai Getz är inte alls lika pålitlig som dagens Hyundai-modeller är, men den är inte heller opålitlig alls. Med det sagt är det en relativt solid bil som borde kunna hålla i många år framöver. Vi måste dock nämna några av de mer vanliga problemen som Getz tenderar att drabbas av.

Dessa inkluderar problem med fjädringen, elen, att bilen tappar kraft, att bilen stannar och med bromsarna som var ett stort problem 2003 när Hyundai återkallade Getz på grund av att ABS helt försvann. Hur som helst har de flesta Getz-modeller nuförtiden reparerats och det finns många mekaniker som lätt kan arbeta med Getz.

Hyundai Getz – värde och praktiska egenskaper

En begagnad Hyundai Getz kan fås för nästan ingenting år 2022 eftersom avskrivningskurvan har nått botten. Getz var inte en särskilt dyr bil till att börja med, men nu, 15 år senare, är det mer prisvärt att köpa några begagnade Getz-modeller än att äta en fin middag.

Praktiskt är inte den här bilens starkaste sida, vilket är rimligt eftersom det trots allt är en subkompakt bil. Många ägare klagade på bristen på sittplatsutrymme både fram och bak vilket innebär att långa personer inte kommer att vara så förtjusta i Getz.

FAQ-sektionen

Varför upphörde Hyundai med Getz?

Anledningen till att Hyundai upphörde med Getz är på grund av dåliga försäljningssiffror. För att få en liten överblick såldes mer än 3 000 bilar varje månad i Indien 2003, medan 6 500 bilar såldes under alla 12 månader 2009.

  Vanliga problem med Hyundai Veloster

Den misslyckades helt enkelt med att leverera vid den tidpunkten eftersom andra tillverkare verkligen ökade sina insatser. Getz kritiserades också för sin brist på utrymme när den kom ut. Alla dessa problem började bli alldeles för allvarliga för att Getz skulle hålla sig kvar.

Gör Hyundai bra kompaktbilar?

År 2022 är Hyundais katalog så stor som den kan vara eftersom du kan köpa alla typer av bilar som finns. Det börjar med de kompakta i10 och i20 och går hela vägen upp till den enorma Hyundai Palisade. Men när det gäller kompaktbilar gör Hyundai ett riktigt bra jobb, särskilt med de allra senaste modellerna.

Är kompakta stadsbilar vettiga?

Det beror på ditt användningsscenario. Om du är den typ av person som tillbringar större delen av din körtid i staden och pendlar från och till jobbet är en kompakt stadsbil faktiskt den bästa biltypen du kan välja. Körning på motorväg, komfort, sittplats, lastutrymme och bekvämligheter är dock något som du inte kommer att kunna hitta i kompakta stadsbilar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts