Är Hyundai Creta en bra bil?

Hyundai Creta

Hyundai Creta (även känd som Hyundai ix25 på den kinesiska marknaden) är en subkompakt crossover SUV som introducerades för första gången på BRICS-marknaden 2014. Den första modellen var i produktion fram till 2019 då den ersattes av den nuvarande modellen. Sammantaget lyckades Creta bli en stor framgång för Hyundai eftersom försäljningssiffrorna bevisar det stort. Så är Hyundai Creta en bra bil?

Hyundai Creta är verkligen en riktigt bra bil för vad den är, men den är inte perfekt. Syftet med dagens artikel är att berätta vad du behöver veta om Creta och avgöra om bilen verkligen är bra för dig. Creta finns med några motorer, de flesta drivs av bensin med en dieselmotor också.

Designen är i linje med Hyundais nuvarande formspråk vilket gör att Creta ser modern och ganska attraktiv ut överlag. Interiören skulle kunna göra med material av högre kvalitet, men på det hela taget är det en hyfsat snygg bil. Tillförlitligheten är okej om man ser till nuläget medan den långsiktiga tillförlitligheten fortfarande är ett mysterium.

Värdemässigt verkar Creta klara sig bra eftersom den inte är överdrivet dyr från ny, men ändå kan behålla sitt värde riktigt bra på andrahandsmarknaden. Praktiken är riktigt bra för en bil i det här segmentet, vilket främst är tack vare dess boxiga formspråk.

Hyundai Creta – Drivlinan

Hyundai Creta finns med några olika motorer, varav de flesta är bensinmotorer. Bensinutbudet börjar med den mindre 3-cylindriga 1,0L-motorn som ger 120 hk och levereras med en 6-växlad manuell motor. Nästa i raden är den fyrcylindriga 1.4L turbo 4-cylindriga motorn med 140 hk som kan fås med antingen en 6-växlad manuell eller en 7-växlad DCT-växellåda.

  Hyundai Veracruz Tillförlitlighet

Den 4-cylindriga 1,5L turboenheten med 4 cylindrar ger 115 hk och kommer med en CVT-växellåda eller en 6-växlad manuell växellåda. Den 4-cylindriga 2.0L-motorn är den mest kraftfulla toppspecifika motorn och den ger 170 hk och kan endast fås med en 6-växlad automatlåda. Alla modeller av Creta är FWD vilket är synd för många eftersom avsaknaden av AWD ofta är en dealbreaker för många SUV-ägare.

Som nämnts kan du också välja en enda dieselmotor, en 1,5 liters turboladdad 4-cylindrig motor med 115 hk. Denna kan också fås med antingen 6-växlad manuell eller automatisk växellåda. Creta kan ge mellan 26MPG och 36MPG i genomsnitt, vilket är ett hyggligt resultat för en kompakt SUV.

Hyundai Creta – Design och körning

När det gäller den yttre designen ser Creta ut i linje med alla andra Hyundai-modeller vilket innebär att den ser futuristisk och ganska snygg ut. Strålkastarna är delade och ser verkligen ut som de som finns på den mycket större Santa Fe SUV:n. Interiören är trevligt utformad, men kvaliteten är lite av en nedgradering jämfört med globala Hyundai-modeller.

Körupplevelsen är i nivå med alla andra bilar i det här segmentet vilket innebär att Creta körs på ett ganska kyligt sätt utan några speciella karaktärsdrag. Det är en bekväm och lättkörd subkompakt SUV för familjen, det är ingen prestandabil och den försöker inte heller vara det på något sätt.

  Hyundai Elantra GT Tillförlitlighet

Hyundai Creta – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet lyckas Creta hålla sig relativt felfri för det mesta. De flesta ägare är nöjda med hur Creta presterar vilket är anledningen till att det inte finns alltför många rapporter om att den är opålitlig. Detta betyder inte att Creta är fri från fel, eftersom ingen bil är fri från fel.

De vanligaste problemen med Creta är förknippade med att tändspolarna går sönder, att turboladdaren går sönder, problem med infotainmentskärmen och eventuella problem med den inre byggkvaliteten. På det hela taget gör Hyundai riktigt pålitliga bilar och Creta är ingen skillnad.

Hyundai Creta – värde och praktiska egenskaper

Du kan räkna med att betala Rs.10,44 – 18,24 Lakh i Indien där Creta är mest framgångsrik. För det priset får du en pålitlig, rymlig och relativt modern SUV som kan tillfredsställa de flesta, särskilt om de bara vill ha en pålitlig maskin för transport från punkt A till punkt B.

När det gäller praktiska egenskaper är Creta bra eftersom den rymmer upp till fyra vuxna utan alltför stora problem. Lastutrymmet är också hyfsat, men den skulle kunna behöva lite mer benutrymme i den andra sätesraden.

FAQ avsnitt

Finns det en väntelista för Hyundai Creta?

Som nämnts är Hyundai Creta en riktigt populär bil i många delar av Asien, varför det inte går så snabbt att få tag på en som vissa skulle önska. Detta innebär att du bör vänta mellan 5-6 månader på att få ta emot Creta, vilket inte är förvånande för en så populär bil på en så stor marknad.

  Hyundai i10 vs Kia Picanto - Vilken är bäst?

Att gå via den begagnade vägen är snabbare och enklare, men om du vill ha en ny Creta omedelbart kommer du troligen att behöva betala påslag som inte alltid är på den förnuftiga sidan av saken.

Är Hyundai Creta en bra bil för långa sträckor?

Hyundai Creta är en bra långkörningsbil eftersom den erbjuder relativt kraftfulla och effektiva motorer, en tyst kupé och tillräckligt med bekvämligheter för att hålla dig underhållen i flera timmar. Det är inte en lyxbil på något sätt, men den känns mer än tillräckligt bra för långa slängar på motorvägen.

Är Hyundai Creta en säker bil?

Hyundai Creta är en säker bil överlag, men den är inte lika säker som många andra SUV:er från Hyundai. Det sägs att barnskyddet på Hyundai Creta inte är lika bra som på de flesta andra Hyundai-modeller, vilket kan vara en dealbreaker för vissa.

Detta betyder dock inte att Hyundai Creta presterade dåligt men att den inte är lika säker som många andra Hyundai-modeller är.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts