Är Hyundai Azera en bra bil?

Är Hyundai Azera en bra bil?

Hyundai Azera är en av de mest intressanta bilarna som Hyundai erbjuder i dag eftersom Azera försöker vara lyxig, men utan lyxbilspris. Det är en mellanstor familjebil som erbjuder en bra motor och en bra helhetsupplevelse som ägare. Så är Hyundai Azera en bra bil?

Vi kan lätt säga att Hyundai Azera är en bra bil eftersom den kombinerar olika aspekter av vad som gör en bra bil till en enda. Till att börja med är den motor som erbjuds kraftfull, smidig och raffinerad, mycket mer än de flesta motorer från Hyundai. Bilen ser också snygg ut både invändigt och utvändigt utan att dra till sig för mycket uppmärksamhet eller kränka någon.

Körupplevelsen är uppenbarligen inställd på komfort eftersom bilen åker över gupp på ett värdigt sätt. Tillförlitligheten är också riktigt bra eftersom bilen lyckas hålla sig fri från de flesta problem. Visst finns det några problem som är värda att tala om, men överlag är Azera lika bra som alla andra Hyundai från det övre segmentet.

Värdet är riktigt bra eftersom Azera nu kan hittas för ett riktigt lågt pris. Du kan inte köpa dessa i USA längre eftersom de slutade sälja dem 2017. Praktiskt är riktigt bra eftersom Azera erbjuder fyra dörrar, mycket utrymme inuti och ett riktigt stort bagageutrymme.

Hyundai Azera – Drivkraften

Hyundai Azera drivs av en V6-motor på 3,3 liter som ger 293 hk och 255 lb-ft i vridmoment. Det är en motor med dubbla överliggande kammar som försöker vara både smidig och responsiv så att du alltid kan få kraft när du behöver den. Växellådan är en 6-växlad automatlåda kopplad till ett permanent framhjulsdrivningssystem.

  Hyundai Kona Tillförlitlighet

Den här motorn är verkligen smidig och kraftfull, men den är inte den mest ekonomiska. För en Hyundai 2017 skulle du förvänta dig bättre MPG-resultat eftersom Azera ger cirka 20MPG i staden och cirka 28MPG på motorvägen. Hyundai kunde dock ha gett Azera en mindre 4-cylindrig motor som inte är lika bränsletörstig, men då skulle bilen inte kännas som den gör nu.

På det hela taget är motorn, växellådan och resten av drivlinan i Azera riktigt bra och passande för en bil av den här storleken. Vi kan säkert säga att de flesta lyxbilsköpare kommer att uppskatta en större motor, men de som vill ha mer effektivitet kommer inte att göra det.

Hyundai Azera – Design och chassi

Hyundai Azera slutade säljas i USA för modellåret 2018 vilket innebär att 2017 års modell är den sista du kan köpa i USA. Azera från den tiden ser inte ut att vara något speciellt, det är bara en Hyundai med fyra dörrar. Azera finns dock på andra marknader världen över och den ser riktigt bra ut både på insidan och utsidan.

Körupplevelsen är skräddarsydd för komfort och enkelhet, vilket innebär att bilen åker riktigt bra över gupp. Azera är inte en sportbil och försöker inte heller omfamna en dubbel komfort/sportig personlighet, utan är bara en bekväm fyradörrars familjebil.

Hyundai Azera – Tillförlitlighet och vanliga problem

Hyundai är ett märke som är känt för att göra pålitliga bilar, vilket innebär att alla deras produkter tenderar att vara pålitliga. Azera är en högre modell, åtminstone vad gäller Hyundai, vilket oundvikligen innebär att den är mer komplex. Som sådan är den inte lika pålitlig som de flesta Hyundai-modeller, men den är inte heller särskilt annorlunda.

  Hyundai Elantra GT Tillförlitlighet

De vanligaste problemen med Azera är förknippade med ABS-systemet som kan brinna upp, sojatillverkade ledningar som tenderar att bli uppätna av gnagare, infotainmentsystemet, krockkuddarna och olika delar av utrustningen och inredningsdetaljerna.

Hyundai Azera – värde och praktiska egenskaper

Värdena på dessa är nu riktigt bra eftersom Azera lades ned i USA efter modellåret 2017. Det innebär att de nyaste tillgängliga Azera-modellerna i USA nu är fem år gamla. Därmed är det troligt att avskrivningskurvan nu mjuknar upp lite grann, vilket innebär att Azera är ett riktigt bra begagnatförslag.

Praktiken är i nivå med andra bilar från det här segmentet vilket innebär bekväma sittplatser för fyra eller till och med fem personer. Bakluckan är relativt stor och rymlig vilket innebär att du får plats med i stort sett allt i den. Sikten är också riktigt bra och det finns en hel del familjevänliga funktioner i hela bilen.

FAQ-avsnittet

Varför slutade Hyundai sälja Azera i USA?

Det finns några skäl till varför Hyundai beslutade att sluta sälja Azera i USA. För det första tar SUV:er och crossovers ledningen i USA när det gäller försäljningen. Detta innebär att alla biltillverkare, inklusive Hyundai, är villiga att koncentrera sig mer på SUV:er och crossovers än på mellanstora sedans.

Försäljningen av Azera minskade år efter år, och det faktum att Hyundai även erbjuder Sonata och Genesis G80 innebar att det helt enkelt finns för mycket överlappning i sortimentet. Hyundai beslutar därför att Azera inte längre behövs.

  Hyundai Elantra Touring Tillförlitlighet

Vad är skillnaden mellan Hyundai Sonata och Hyundai Azera?

Hyundai Sonata är den mindre bilen av de två vilket innebär att den också hamnar i en lägre prisklass. Det krävdes en höjning på 10 000 dollar för att uppgradera från Sonata till Azera 2017, vilket innebär att dessa bilar är ganska olika. Azera är större, bättre utrustad och den kommer med en mycket mer raffinerad och kraftfullare 6-cylindrig motor.

Azera är en mellanstor sedan vilket innebär att den är längre och bredare än Sonata som faller i segmentet kompakt till mellanstorlek.

Finns Hyundai Azera fortfarande tillgänglig?

Som nämnts ovan är Azera inte längre tillgänglig i USA. Azera säljs dock fortfarande på många andra marknader, särskilt i Mellanöstern, Kina och Sydkorea. Hyundai erbjuder nu en helt ny Azera-modell som ser ut och känns som en riktigt fin bil. Det är värt att nämna att Azera även är känd som Grandeur på vissa marknader.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts