Är fristående mekaniker billigare än återförsäljare?

Oberoende mekaniker är faktiskt billigare än återförsäljare, men om du väljer att välja den oberoende vägen måste du vara medveten om alla de förbehåll som följer med det. Om din bil fortfarande är under garanti finns det absolut ingen anledning för dig att välja något annat än en återförsäljare.

På så sätt kan du försäkra dig om att alla de reparationer du stöter på kommer att följa vad tillverkaren rekommenderat. Men när tiden kommer och din bil inte längre omfattas av garantin måste du välja om du föredrar ett billigare pris eller om du föredrar en mer sammanhållen och pålitlig service eftersom du redan vet vad en återförsäljare erbjuder.

Om du däremot har köpt en begagnad bil kan du gå igenom indievägen utan att ens överväga återförsäljarens tjänster. Om så är fallet måste du se till att mekanikern i fråga är pålitlig och har hyfsad erfarenhet av att arbeta med liknande bilar.

Innan du fattar ditt slutgiltiga beslut, se till att läsa den här artikeln för att ta reda på varför man bör vara lojal mot en återförsäljare i stället för att gå till en oberoende mekaniker från början. På så sätt får du en bredare förståelse för vad du får med vart och ett av dessa alternativ.

Återförsäljare – Fördelar och nackdelar

Återförsäljare reparationsverkstäder är fördelaktiga eftersom de specialiserar sig på ett enda märke. Det innebär att de flesta mekaniker som arbetar på dessa verkstäder är särskilt utbildade för att arbeta med sådana bilar. Så om du till exempel äger en BMW kommer en BMW-återförsäljare sannolikt att vara det ställe som har mest erfarenhet när det gäller att arbeta med olika BMW-modeller.

  Vad är skillnaden mellan takskenor och takräcken?

Återförsäljare reparationsverkstäder är utrustade med sofistikerad utrustning som gör att de kan göra en djupgående analys av din bil för att avgöra vad din bil behöver. Återförsäljare använder alltid originaldelar, vilket inte alltid är fallet med oberoende verkstäder.

Du behöver inte oroa dig för om den service som din bil får är den allra bästa som finns. Återförsäljare är dock kända för att arbeta med hundratals bilar samtidigt, vilket innebär att din bil inte prioriteras, vilket också innebär att du måste vänta ganska länge innan du ens kan reparera din bil.

Dessutom är återförsäljare också kända för att ha sämre kundtjänstrelationer, vilket innebär att du kanske aldrig vet vem som arbetar med just din bil. Slutligen är verkstäderna hos återförsäljare dyrare än oberoende verkstäder.

Oberoende verkstäder – Fördelar och nackdelar

Oberoende verkstäder är vanligtvis mindre verksamheter jämfört med de flesta återförsäljare. Det innebär att du förmodligen kommer att kunna prata med den person som arbetar med din bil. Verkstäder som dessa är vanligtvis bemannade med tidigare tekniker från bilaffärerna, vilket innebär att de ofta är lika skickliga som de flesta tekniker från bilaffärerna är.

Det är dock inte alltid fallet, och du måste se till att du gör din research innan du väljer en oberoende verkstad. Oberoende verkstäder specialiserar sig inte så ofta på vissa märken eftersom de vill täcka ett bredare utbud av fordon.

Det som är bra med verkstäder som dessa är att de ibland till och med erkänner tredjepartsgarantier, vilket inte är fallet med återförsäljare. De är billigare och de erbjuder en mer handgriplig service vilket innebär att din nivå av potentiell inblandning i hela processen är mycket högre.

  Vilken är den snabbaste familjebilen?

Trots detta är det inte alltid lätt att hitta en verkstad som tillfredsställer din bils behov på ett optimalt sätt. Eftersom de inte är specialiserade på vissa märken kanske de inte ens har tillgång till originaldelar, vilket kan vara ett stort problem.

Specifika bilar kräver specifika behov – Oberoende specialister

Om du äger en sällsynt/gammal/dyr/begränsad upplaga av en bil bör du, även om en återförsäljare kanske verkar vara det rätta stället att gå till, också försöka hitta en oberoende specialiserad återförsäljare. Återförsäljare som dessa är specialiserade på specifika bilar, till exempel klassiska bilar, elbilar, lyxbilar, muskelbilar eller till och med superbilar och hyperbilar.

Om du till exempel äger en gammal luftkyld 911 kan det vara bäst att söka efter en oberoende Porsche-specialist som av Porsche erkänns som kompetent att arbeta med en sådan bil. På så sätt ser du till att din älskade 911 får bästa möjliga service.

Naturligtvis är bilar som dessa mycket dyrare att arbeta på och delarna är inte alltid lätt tillgängliga. Detta innebär att priset är ganska högt, men det är fortfarande billigare än att gå via återförsäljarens väg.

FAQ-avdelning

Är det bättre att köpa en utökad garanti från återförsäljaren eller att gå via en oberoende verkstad?

Det beror på vilken bil du har. Om du äger en högklassig bil som kan kosta enorma summor att reparera är det bäst att bara välja en utökad garanti och vara klar med det. Om bilen i fråga däremot inte är så dyr att arbeta med är det bättre att välja en oberoende verkstad.

Det bästa du kan göra är att gå igenom specifika märkesforum på nätet där man ofta diskuterar vilket alternativ som är bäst för en viss bilmodell. Ju mer du undersöker desto lättare blir det att fatta rätt beslut.

  Vilken liten SUV har flest hästkrafter?

Erbjuder både återförsäljare och oberoende verkstäder lånebilar?

Det är mycket mer sannolikt att en återförsäljare erbjuder dig en lånebil medan din bil repareras, särskilt om bilen fortfarande omfattas av garantin. Å andra sidan erbjuder oberoende återförsäljare sällan lånebilar till sina kunder.

Detta gör en enorm skillnad om din bil behöver omfattande arbeten som kan pågå i flera veckor. Om du inte har tillgång till en annan bil och inte har möjlighet att be om en lånebil kan du till och med behöva betala mer än 1 000 dollar för att hyra en bil på mellannivå i tre veckor.

Minskar min bils återförsäljningsvärde om jag åker till en oberoende verkstad?

Det beror på biltypen, men oftast kommer du att sänka bilens återförsäljningsvärde om du går till en oberoende reparatör. Detta beror på att de flesta människor som vill köpa en begagnad bil är mer benägna att välja en bil med en fullständig servicehistorik från återförsäljaren.

Det är dock inte alltid fallet. Allt beror på vad som gjorts med din bil. Om det är något mindre, som en liten buckla eller en repa, är det inget stort problem. Om du däremot har gjort mer omfattande arbeten på din bil som inneburit att du fått nya delar kan skillnaden vara lite mer överdriven.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts