Är Ford Escape en bra bil?

Är Ford Escape en bra bil?

Ford Escape är en kompakt crossover SUV som introducerades för första gången år 2000 och har funnits till försäljning sedan dess. Ford Escape utvecklades först i samarbete med Mazda, men modellerna från 2012 och framåt utformades helt under Fords paraply. Så är Ford Escape en bra bil?

Om du vill ha en hygglig, prisvärd, säker och rymlig familjecrossover/SUV finns det inte så många bilar som kan konkurrera med Ford Escape. Därför är Ford Escape en riktigt bra bil för detta segment och det är också därför som Escape är en sådan succé för Ford. Escape erbjuder en omfattande motorpalett med både FWD- och AWD-konfigurationer.

Escape ser också snygg ut, särskilt den senaste modellen som uppenbarligen lånar en del designdrag från Aston Martin. Interiören är också riktigt bra utformad med många komfort-, bekvämlighets- och säkerhetsfunktioner. Escape körs som alla crossover/SUV-bilar gör, vilket innebär att den är bekväm och lätt att köra.

Tillförlitligheten är hyfsad, men det finns några problem som är värda att tala om. Praktiskt sett verkar Escape tillfredsställa de flesta kundernas behov tack vare sitt stora bagageutrymme och en hel del utrymme i båda sätesraderna. Sikten är också bra och Escape är verkligen lätt att kliva in och ut ur.

Ford Escape – Drivlinan

Nya Ford Escape får några olika motorkonfigurationer som börjar med den 4-cylindriga 1,5L EcoBoost-motorn som ger 184 hk. Nästa i raden är 2.0L EcoBoost-motorn med 254 hk som är den mest kraftfulla Ford Escape-motorn du kan få och som endast finns med ett AWD-system.

  Är Ford Mustang Mach-E en bra bil?

Du kan också välja en konventionell hybrid Escape-modell som kombinerar en 2,5L-motor med en hybriddrivlina för att erbjuda antingen 163 hk eller 203 hk beroende på inställningstillstånd. Slutligen erbjuds Escape även som plug-in-hybrid med en 2,5 liters 4-cylindrig motor som är kopplad till en elmotor för en kombinerad effekt på 210 hk.

Som nämnts i början finns Escape tillgänglig som antingen en FWD- eller AWD-bil beroende på vilken modell och konfiguration du väljer. Escape levereras endast med en automatisk växellåda, och de två tillgängliga växlingsalternativen är antingen en CVT-låda för 2,5L Hybrid eller en 8-växlad automatisk växellåda för övriga Escape-modeller.

Ford Escape – Design och chassi

Ford Escape är en snygg bil och den delar en del av sin likhet med Aston Martin som allmänt anses vara ett märke som bara gör snygga bilar. Detta innebär att Escape får en stor oval frontgrill och en relativt slank profil. Interiören är snyggt utformad med allt du behöver. Kontrollerna är lätta att förstå och allt finns där det ska vara.

När det gäller fjädring och chassiinställning verkar Escape köra utan särskild betoning på något. Den körs som vilken annan kompakt familjecrossover/SUV som helst, vilket innebär att den är bekväm, lätt att köra och lätt att leva med.

Ford Escape – Tillförlitlighet och vanliga problem

Äldre Ford Escape-modeller var kända för att ha en massa problem, särskilt modellerna 2005-2014 som är de mest problematiska av alla utom en handfull modellår under den tiden. Den nya Escape är mycket bättre, men det finns fortfarande några problem som är värda att tala om.

  Ford Focus RS tillförlitlighet

Escape lider av motorrelaterade problem som spolfel och fel på spolen och fel på eldning/hesitation. AWD-systemets överföringslåda är ofta ett problem, liksom växellådan och servostyrningen. Slutligen bör du också ägna stor uppmärksamhet åt bromsarna som ibland kan kännas onaturliga och svåra att koppla in.

Ford Escape – Värde och praktiska egenskaper

Ford Escape 2022 börjar på 27 025 dollar för S-trim-modellen, 28 360 dollar för SE-trim-modellen, SEL kostar 30 735 dollar och toppmodellen Titanium börjar på 37 145 dollar. Dessa priser är ganska attraktiva för en bil av den här storleken och det är därför många är intresserade av att köpa en Ford Escape.

Praktiskt sett är Escape ett riktigt bra köp eftersom den erbjuder mycket utrymme i båda sätesraderna och den har även ett relativt stort bagageutrymme. Den har många familjevänliga funktioner i hela bilens kupé, den ökade markfrigången gör den lätt att ta sig in och ut ur och den övergripande sikten är riktigt bra.

FAQ-avsnitt

Hur effektiv är Ford Escape?

Om du tar en titt på motorerna som erbjuds i Ford Escape kan du direkt konstatera att de ska vara effektiva, särskilt den 4-cylindriga 1,5 l-motorn. Totalt sett kan alla Ford Escape-modeller ge en total avkastning på mellan 30MPG-35MPG kombinerat, vilket verkligen är en riktigt bra siffra för en så stor bil som Escape.

Om du vill ha den mest effektiva Ford Escape-modellen måste du dock satsa på Ford Escape PHEV-modellen som kan ge upp till påstådda 150MPGe och ett resultat för enbart bensin på 40MPG. Detta gör den till den mest effektiva Ford Escape-modellen genom tiderna.

  Vanliga problem med Ford Ranger

Är Ford Escape ett bra köp?

Ford Escape är definitivt ett bra köp eftersom den kombinerar ganska många fördelar i en enda bil. Escape är rymlig, effektiv, säker, bekväm, relativt lyxig och behåller sitt värde riktigt bra. Anledningen till att så många människor är intresserade av att köpa en Escape är att den befinner sig i det mest populära bilsegmentet nuförtiden.

Den konkurrerar med bilar som Toyota RAV4 och Honda CR-V som båda är några av de mest sålda bilarna i USA just nu. Därför är Ford Escape ett bra köp och bör övervägas av alla som vill köpa en crossover/SUV.

Är Ford Escape bättre än Honda CR-V eller Toyota RAV4?

De här tre är riktigt tätt matchade, men Escape erbjuder fler hästkrafter och mer utrymme än både CR-V och RAV4. Oavsett vilken av dessa tre du väljer kommer du sannolikt att bli nöjd. Det ser ut som om Escape erbjuder en hel del uppgraderingar jämfört med de andra två, men de är verkligen tätt matchade överlag.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts