Är Fiat 124 Spider en bra bil?

Är Fiat 124 Spider en bra bil?

Fiat 124 Spider är en snygg, ikonisk, högpresterande och rolig bil att köra. Den delar också flera egenskaper med Mazda MX-5 Miata, som är en av de mest populära cabrioleterna. Men är Fiat 124 Spider en bra bil?

Ja, Fiat 124 Spider är en fantastisk bil. Den bygger på samma plattform som Mazda MX-5 Miata och är elegant konstruerad, pålitlig, billig att underhålla, kompakt, bränslesnål, säker och trevlig att köra i staden. Personer som önskar en mer praktisk, kraftfull, snabbare och rymlig bil kanske däremot inte gillar 124 Spider.

Historia om 124 Spider

Fiat 124 Spider är en gammal bil eftersom den först tillverkades mellan 1966 och 1981. Den första Fiat 124 Spider var en cabriolet och den designades och tillverkades på den italienska fabriken Carrozzeria Pininfarina. När den debuterade 1966 hade den en monocoque, frontmotor med bakdrift.

Efter att ha varit borta från marknaden under en mycket lång tid återuppstod Fiat 124 Spider 2016 men som roadster. Den hade en frontmotor med bakdrift. Dessutom var det en bil med två passagerare som tillverkades av Mazda för FCA. Denna senaste generation av Fiat 124 Spider är till stor del baserad på Mazda MX-5 Miata.

Funktioner hos 124 Spider

Utseende

Fiat 124 Spider är en vackert utformad bil med en distinkt stil och sportighet. Interiören är också vackert utförd men den är något trång, precis som i Mazda MX-5 Miata, SÅ om du är mer än 1,80 m lång kommer du att ha svårt att njuta av den här åkturen. Trots detta erbjuder den en exklusiv körupplevelse med förbättrad teknik och snygg hantering.

  Vanliga problem med Fiat 124 Spider

Prestanda

Som väntat är Fiat 124 Spider en välpresterande bil jämfört med sina kompakta syskon som 500-serien. Utrustad med en 1,4-liters turbo inline-4-motor kan den här bilen leverera upp till 164 hk och 184 lb-ft vridmoment. Den har också bakhjulsdrift och 6-växlad automatisk växellåda.

När det gäller prestanda klarar den sig därför ganska bra men inte bättre än Mazda MX-5 Miata.

Komfort och lastutrymme

Detta är ett av de områden där Fiat 124 Spider sviker. Den här sportbilen har en trång kupé och kan bara ta med upp till två passagerare. Trots att detta är normen för de flesta roadsters är kupén ganska trång. Dessutom har den ett mycket litet lastutrymme med totalt 4,9 kubikfot lastutrymme.

Så om du är ute efter komfort eller om du är en lång person är detta en bil som du bör hålla dig borta från.

Bränsleeffektivitet

Fiat 124 Spider är bland de mest bränslesnåla bilarna på marknaden. Den har en EPA-bränsleekonomi på 26 mpg i staden, 35 mpg på motorvägen och en kombinerad 30 mpg. Detta är till och med bättre än dess närmaste konkurrent, Mazda MX-5 Miata, som har ett EPA-värde på 26 mpg i staden och 34 mpg på motorvägen.

Säkerhet

Även om de flesta Fiat-modeller inte är särskilt säkra är Fiat 124 Spider extremt säker. Tack vare toppsäkerhetsfunktioner som varning för lågt däcktryck, sidokrockkrafter, elektronisk stabilitetskontroll, traktionskontroll, Parkview-backupkamera, krockkuddar och elektronisk stabilitetskontroll.

  Är Fiat 500e en bra bil?

Pris

Fiat 124 Spider är en prisvärd sportbil. Priserna varierar dock beroende på vilket trimalternativ du väljer. Den här modellen erbjuder fyra trimalternativ, bland annat Classica, Urbana, Lusso och Abarth. Den billigaste trimvarianten är Classica som går för cirka 26 885 dollar och den dyraste trimvarianten är Abarth med ett prisintervall på cirka 30 885 dollar.

FAQ

Är det värt att köpa Fiat 124 Spider?

Det beror på vad du letar efter. Om du vill ha en kompakt, högpresterande, pålitlig, snygg och snabb sportbil till ett överkomligt pris är Fiat 124 Spider värd att köpa. Om du däremot vill ha en praktisk, kraftfull och rymlig sportbil är Fiat 124 Spider inte bra för dig.

Vilka är de vanligaste problemen med Fiat 124 Spider?

Fiat 124 Spider är bland de finaste Fiat-modellerna som någonsin skapats. Trots sitt exceptionella utseende och sin prestanda har den här bilen några problem som köpare bör vara medvetna om. De viktigaste problemen är ett felaktigt elsystem, obalanserad fjädring, dålig sikt, problem med växellådan, motorfel, fel på kamaxeln och problem med vattenpumpen.

Hur snabb är Fiat 124 Spider?

Liksom många sportbilar är Fiat 124 Spider supersnabb och den har en topphastighet på 144 mph. Dessutom kan den här bilen accelerera från 0 till 60 mph på bara 6,3 sekunder. Observera att 124 Spider har fyra trims och den sportiga Abarth-trimmen är den snabbaste. Den är också den dyraste.

  Vanliga problem med Fiat 500e

Varför lades Fiat 124 Spider ned?

Fiat 124 Spider är en av de äldsta Fiat-modellerna på marknaden. Den tillverkades mellan 1966 och 1981 samt 2016 och 2020. På grund av låg försäljning lades Fiat 124 Spider dock ned år 2020. Så om du önskar denna vackra och välpresterande sportbil måste du skaffa en från begagnatmarknaden.

Är Fiat 124 Spider samma sak som Mazda MX-5 Miata?

Nej, Fiat 124 Spider är inte samma sak som Mazda MX-5 Miata. Trots detta har de mycket gemensamt eftersom de bygger på samma plattform. Interiören är nästan identisk och de erbjuder liknande tekniska funktioner. Dessutom är båda bilarna ganska sportiga och roliga att köra.

Den största skillnaden mellan dessa två sportbilar är att Mazda MX-5 Miata har en mjukare och högre varvtalsmotor och den erbjuds i både mjuk och hård konfiguration. Dessutom är Mazda säkrare med funktioner som till exempel en varning för kollisioner framåt.

Slutsats

Om du är på marknaden för en snygg, pålitlig, kompakt, effektiv och prisvärd cabriolet är Fiat 124 Spider ett utmärkt alternativ. Men om du letar efter en större, kraftfullare, rymligare och mer praktisk bil ska du titta bort. På det hela taget är 124 Spider en utmärkt bil eftersom den också är prisvärd och billig att underhålla, precis som Mazda MX-5 Miata.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts