Är en svart bil varmare än en vit bil?

Den inre och yttre färgkombinationen på din bil betyder mycket. I första hand är det ett uttryck för vad du gillar och vad du inte gillar. Förutom detta finns det många förgreningar som är förknippade med de inre och yttre färgkombinationerna, till exempel värmeavledning, återförsäljningsvärde och underhåll.

Ja, en svart bil behåller mycket mer värme än vad en vit bil gör, men det finns sätt man kan förneka detta på. Om du till exempel väljer fönstertoner kommer du sannolikt att sänka innetemperaturen avsevärt, så mycket att en mörkfärgad interiör egentligen inte spelar någon roll.

Både de yttre och inre färgalternativen spelar en stor roll när det gäller värmeavledning. En svart läderratt i svart läder behåller till exempel mer värme än en vit ratt. Men om du använder solskydd för instrumentbrädan och ratten bör du inte oroa dig.

Detta beror på att en ljusfärgad yta reflekterar mycket mer ljus/värme, vilket en mörkfärgad yta inte gör. Det kallas en termodynamisk princip. Om du inte tror på det, gå ut i en svart skjorta på sommaren, så kommer du att göra det.

Termodynamisk färgprincip

Innan vi fördjupar oss i skillnaderna mellan svart- och vitfärgade interiör- och exteriörbilar är det viktigt att du förstår hur termodynamikens lagar gäller i den här situationen. Färg är i huvudsak en ljusreflektion. Närmare bestämt reflekterar en röd bil varje ”färg” ur ljusspektrumet förutom rött.

Det är samma sak med till exempel blått som reflekterar allt ljus förutom blått. Naturligtvis är detta inte en ”svart och vit” sak (ordvitsen är avsedd), och dessa är inte lika exakta. Men i allmänhet gäller denna regel för alla färger förutom vit, silver och svart som är något avvikande.

  Vad betyder det när en motor är överladdad?

Vita färger reflekterar hela ljusspektrumet, silverfärger reflekterar en majoritet av ljuset och mörkare färger, särskilt svart, absorberar hela ljusspektrumet. Det absorberade ljuset överförs till värme, vilket innebär att ju mer ”ljus” den absorberar, desto mer av det omvandlas till värme.

Därför absorberar en ljus färgad yta mindre energi, och därför är ytan inte lika varm. Å andra sidan behåller svart nästan all energi, vilket leder till en högre yttemperatur. Detta är universellt, så oavsett om det är en skjorta eller en bil gäller sådana regler.

Bilars inre och yttre termodynamiska egenskaper

Om du går ut i en svart skjorta på sommaren kommer du definitivt att känna värmen mer än om du hade en vit skjorta. Men bilar är annorlunda eftersom de är gjorda av metall som är en utmärkt värmeledare. Detta innebär att denna termodynamikregel påverkar bilar exponentiellt.

Färgen på inredningen är inte den enda anledningen till att vissa bilar absorberar värme bättre än andra. En annan viktig aspekt är själva materialet. Läder är till exempel mycket tätare jämfört med tyg, och som sådant absorberar och leder läder mer värme jämfört med en tyginteriör.

Om du någonsin har suttit i ett lädersäte medan bilen stod i solen har du definitivt känt det. Om din ratt och ditt växelspak är klädda med läder kommer de sannolikt att bli oerhört varma om de utsätts för solen under en tid.

Med detta sagt, se till att investera i en uppsättning ordentliga fönsterskydd eller ett ordentligt yttre/innre bilskydd. Om du parkerar din bil i solen regelbundet ska du se till att täcka över instrumentbrädan eftersom solen kan skada ytan på grund av kontinuerlig solexponering.

  Ska jag rostskydda min nya bil?

Återförsäljningsvärdet förknippat med en bils inre och yttre färg

Människor är unika och många av oss älskar många saker. Men undrar du någonsin varför det inte finns så många rosa, orange, gula, ljusblå eller ljusgröna bilar? När allt kommer omkring köper vi ofta skor, skjortor, mobiltelefoner och annat i alla möjliga färger, men inte bilar.

I vissa områden i världen, till exempel Förenade Arabemiraten, är de allra flesta bilar vita. Detta beror delvis på den tidigare nämnda termodynamiska principen, men också på grund av återförsäljningsvärdet. När det är dags att sälja din bil spelar färgen en enorm roll, och om du målar din Focus i ljusrosa är det troligt att du aldrig kommer att sälja den.

Det är anledningen till att den stora majoriteten av bilarna där ute är antingen vita, svarta eller grå. Ibland stöter du på en röd eller blå bil, men det är oftast en mer dämpad färg. Förutom superbilar som Lamborghinis till exempel är de flesta bilar antingen svarta, vita eller grå.

FAQ-avdelning

Vilken är den vanligaste färgkombinationen för interiör och exteriör?

Om du någonsin har undrat vilken bilfärgskombination som är vanligast är det svart på svart. Det är värt att nämna att majoriteten av bilarnas interiörer är svarta.

Detta beror på att återförsäljning spelar roll och på att det utan tvekan ser bäst ut. Förutom detta reflekterar inte svarta interiörer på vindrutan, vilket färgglada ytor gör. Endast en liten andel av bilarnas interiörer är antingen vita, grå, beige, bruna, gräddiga eller röda.

  Ska jag köpa en bil med rost?

Borde vi vara mer kreativa med våra bilfärgsval?

Ja, det borde vi definitivt. Bilar är inte bara verktyg, och det är ett faktum. Bilar är uttrycksmedel, status och framgång. De är också ett sätt att behandla sig själv för att man har lyckats göra en bra affärsuppgörelse. Dessutom är bilar en fantastisk resekompis och en bank med ovärderliga minnen.

Som sådana borde vi uttrycka oss mer. Som människor gillar vi individuella saker, saker som är och känns ”våra”. En bilentusiast är till exempel mer benägen att måla en bil i en ovanlig färg än en ”vanlig” person. Men gå inte ut och köp en lila och guldfärgad bil om du inte är Snoop Dogg.

Vad händer om min bil inte är varken svart eller vit?

Temperaturskillnaderna mellan en vit och en svart bil är tillräckligt märkbara för att vara värda att nämna. Om din bil däremot är orange eller röd eller vad som helst är temperaturskillnaderna inte så märkbara och därmed inte värda att nämna.

Oavsett färg finns det många sätt att hålla bilen sval. Ett biltäcke, skuggad parkering, filtar på instrumentbrädan, fönstertoner, monokromt glas … Alla dessa tekniker gör en enorm skillnad när det gäller bilens temperatur.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts