Är en Aiways en bra första bil?

Att köpa en elbil som första bil har sina egna nackdelar och fördelar. Du kommer att köra en effektivare bil med mindre miljöpåverkan, men du måste också kompromissa mer när det gäller laddning och räckvidd än vad du annars skulle ha gjort om du valt en bil med elmotor.

Aiways är en nykomling EV Kinesiskt startup-varumärke som först nyligen har kommit in på bilmarknaden. På drygt tre år har de lyckats designa, utveckla och erbjuda Aiways U5 till allmänheten. U5 är en crossover/SUV som är utformad för att ge dig en grundlig EV-upplevelse utan att du behöver spendera enorma summor pengar.

När det gäller en bra första bil finns det två förhärskande tankeströmmar, den ena säger att du bör börja med en billig och kompakt bil eftersom dina försäkringskostnader kommer att bli höga och eftersom du bara börjar, så bör du alltså inte omedelbart gå över till en dyr helt ny bil.

Att välja en helt ny elbil som första bil har dock sina fördelar, t.ex. rätten till statliga bidrag för elbilar, billiga driftskostnader, överlägsen tillförlitlighet och det faktum att du rider på förändringens vindar. Oavsett vilket, se till att läsa den här artikeln för att ta reda på om Aiways U5 är något för dig.

Aiways U5 – I bästa fall en hygglig första bil

Aiways U5 är en bil som tillverkas av ett märke som är relativt okänt för de flesta människor där ute. Detta innebär att den attraktionskraft som Aiways-märket bär med sig är nästan obefintlig. Aiways U5 erbjuder dock en konkurrenskraftig prislapp som innebär att U5 till och med är klassledande i vissa aspekter, till exempel när det gäller innerutrymmet.

  Är Aiways ett bra val för hundägare?

Alla Aiways U5-modeller har en enkel elmotor med framhjulsdrift som ger 150 kW (201 hk) effekt. U5 har ett 63 kWh-batteri som kan laddas från 20 % till 80 % på drygt 30 minuter om du hittar en snabb likströmsladdare, medan långsam växelströmsladdning tar cirka 8-10 timmar.

Detta räcker för en WLTP-räckvidd på 250 mil, vilket också är mer än tillräckligt för dina dagliga pendlingsresor. U5 är fullmatad med alla möjliga tekniker som assistent för döda vinklar, automatisk nödbromsning, adaptiv farthållare och alla andra avancerade förarassistanssystem.

Det största problemet med U5 är dock den bristfälliga säkerheten då några ledande krocktestorganisationer gav U5 ett ganska dåligt 3-stjärnigt betyg. Detta är en stor röd flagga eftersom unga förare tenderar att ha en högre kollisionsfrekvens än alla andra åldersgrupper där ute.

En billig första bil med ICE är alltid den bästa idén

Även om U5 skulle kunna vara en bra första bil brukar många människor hålla med om att någons första bil bör vara en billig och redan välanvänd bil eftersom de allra första åren av aktiv körning vanligtvis är förknippade med bucklor, repor och alla möjliga stressiga situationer.

En billig och välanvänd bil kommer inte heller att kosta mycket pengar att försäkra, och det är viktigt för en förarstuderande. Det betyder inte att du ska köpa ett 20 år gammalt tågvrak med 200 000 mils körsträcka, utan snarare en hyfsad bil med bra säkerhetsbetyg.

  Aiways vs Audi - vilken är bäst?

Det är fördelaktigt för dig att börja med en ICE-bil eftersom du alltid kan uppgradera till en dyrare EV i framtiden. Skillnaderna mellan att äga en ICE-bil och en EV är stora, och du bör känna till båda.

Vad är en bra första bil?

En bra första bil kostar inte så mycket pengar eftersom dina allra första år som bilägare tenderar att vara stressiga och fyllda av alla möjliga kompromisser. Det ska också vara en praktisk bil eftersom du vill ha mycket utrymme för dig själv, ditt bagage och dina passagerare.

Tillförlitlighet är viktigt för alla bilar, oavsett vem som köper dem. En bra första bil bör inte heller vara för snabb av uppenbara skäl varför överlägsen kontrollerbarhet och massor av säkerhetsutrustning också är fördelaktigt för oerfarna förare.

Genom att köpa en begagnad bil har du möjlighet att få mer för pengarna, men en ny bil kommer med alla möjliga garantier och serviceförmåner. En bil som är billig att försäkra är också en nödvändighet för oerfarna förare.

FAQ-avsnittet

Vilka bilar är dåliga första bilar?

Det finns vissa typer av bilar som inte är gjorda för oerfarna förare. Superbilar är ofta svårare att köra eftersom de har sämre sikt, är för låga till marken och kostar mycket pengar att köra. De känns också oreflekterade och är alldeles för snabba för någon som bara är nybörjare.

  Aiways vs Volvo - vilken är bäst?

Fullstora sedans och 7-sitsiga SUV:er är också ett uppenbart no-go eftersom de är svåra att manövrera i lårutrymmen och är mycket svårare att parkera jämfört med mer kompakta bilar. Slutligen kan elbilar vara dåliga första bilar om du inte kan utnyttja elbilsplattformen fullt ut, vilket innebär att ladda bilen vid behov och veta vad som krävs för att äga en elbil.

Är Tesla Model 3 en bra första bil?

Tesla Model 3 är för närvarande en av de mest populära elbilarna på marknaden eftersom den erbjuder allt som en Tesla-bil erbjuder utan att kosta Model S pengar. Teslabilar är extremt eftertraktade just nu så det är logiskt att fråga sig om Model 3 kan vara en bra första bil, och svaret på den frågan är ja, Model 3 kan vara en bra första bil.

Det är om du kan utnyttja EV-plattformen till sin fulla potential och detta är lättare att göra i en bil som en Tesla eftersom du kan ladda din bil via Teslas superchargernätverk.

Vad är det största problemet för unga förare?

Enligt många folkhälsovetare är bilolyckor några av de allvarligaste problemen för tonåringar i allmänhet. Unga förare är alltid överrepresenterade i de flesta bilolyckor, vilket naturligtvis är ett stort problem.

Därför kan man ifrågasätta logiken bakom att köpa U5. Aiways arbetar verkligen på att lösa dessa säkerhetsproblem så du bör ta din tid och vänta innan dessa problem är helt lösta.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts