Är BMW E46 tillförlitlig?

BMW E46 anses vara en pålitlig bil att köpa, även efter så lång tid.

BMW E46 är den fjärde generationen av BMW 3-serien, tillverkad 1997. Bilen är tillräckligt tillförlitlig för att köpas även efter ett decennium efter att den lades ned, år 2006. E46 hade flera modeller och var en av BMW:s mest framgångsrika lanseringar. Bilens framgång beror på dess höga byggkvalitet och tillförlitlighet.

BMW E46

E46 tillhör den kompakta executive-klassen i BMW 3-serien. Den lanserades 1997 och den hade flera olika karossvarianter tillgängliga under hela sin existens. De hade den tidens distinkta BMW-design, som också kunde ses i BMW 5-serien.

Den fjärde generationen, E46, hade ett mycket förbättrat chassi, som marknadsfördes som 70 % styvare än den föregående generationen. Bilen BMW:s flaggskeppsnivå i fråga om hantering och fanns även i ett alternativ med fyrhjulsdrift. E46 lades ned 2006 och ersattes av den femte generationen av 3-serien, BMW E90.

Modeller

E46 var en mycket framgångsrik bil, så BMW tillverkade många karossformer och modeller för att sälja under hela sin närvaro. Bilen erbjöds i fem karossformer:

 • 2-dörrars coupé
 • 2-dörrars cabriolet
 • 3-dörrars hatchback
 • 4-dörrars sedan
 • 5-dörrars kombi
  E46 hade många modeller, och den fanns både som bensin- och dieselmodell. Om du funderar på att köpa en begagnad E46 bör du titta på alla modeller av E46 och bestämma dig för vilken som skulle passa dig bäst. Det här är bensinmodellerna av bilarna med deras motorer:
 • 316i – hade en 4-cylindrig 1,8 L BMW M43-motor och en 4-cylindrig 1,8 L BMW N46-motor.
 • 318i – hade en 4-cylindrig 1,9 L BMW M43-motor och en 2,0 L 4-cylindrig BMW N46-motor.
 • 320i – hade en 6-cylindrig 2,2 L BMW M54-motor med 6 cylindrar.
 • 323i – hade en 6-cylindrig 2,5 L BMW M52 turbomotor.
 • 325i – hade en 6-cylindrig 2,5 L BMW M54-motor med 6 cylindrar.
 • 328i – hade en 6-cylindrig 2,8 L BMW M52 turbomotor.
 • 330i – hade en 6-cylindrig 3,0 L BMW M54-motor med 6 cylindrar.
 • M3 – hade en 6-cylindrig 3,2 L BMW S54-motor.
  Bilen fanns även i dieselmodeller och de var:
 • 318d – hade en 4-cylindrig 2,0 L BMW M47-motor.
 • 320d – hade en 4-cylindrig 2,0 L BMW M47-motor.
 • 330d – hade en 6-cylindrig 3,0 L BMW M57-motor.
  E46 erbjöds även i BMW:s M-serie, som till och med var med i många motortävlingar och var mycket framgångsrik också. Det fanns också en högpresterande Alpina-modell av denna bil som var känd som ”Alpina B3”. Den mest tillförlitliga av alla modeller anses dock vara 330i, på grund av dess sena introduktion och som gav BMW möjlighet att arbeta med vissa fel.
  Alfa Romeo Stelvio Tillförlitlighet

Prestanda

E46 är berömd för sin extremt högpresterande körning och överlägsna handlinjestyrning. Bilen hade en 6-cylindrig motor som var mycket snabb och är fortfarande ganska snabb. M3-modellen av bilen var till och med den högpresterande modellen och den är ännu snabbare än andra modeller. Bilen är fortfarande ganska pålitlig när det gäller prestanda, så du kan få en bra BMW-upplevelse.

Tillförlitlighet

Du kan fortfarande få ut mycket av den här bilen eftersom detta är en ganska pålitlig BMW. Vissa av dess modeller hade en del problem med ventilstamläckage, men om du vill ha den bästa modellen ska du satsa på en välkonditionerad 330i. Den byggda kvaliteten är riktigt robust och motorn är långlivad.

330i-modellen förbättrade också problemen med sprickbildning i underramen. Dessutom är E46 en berömd och välköpt bil, på grund av vilken du får all slags hjälp på nätet. Bilen är också välkänd av mekanikerna, så du får din bil lätt lagad om den får problem. i övrigt är bilen ganska pålitlig, så du behöver inte oroa dig för det.

Saker att leta efter

Varje bil efter cirka 10 år behöver lite vård. Om du funderar på att köpa den här skönheten bör du leta efter vissa saker, som skulle spara dig lite pengar. Du bör veta den första saken, ju fler mil, desto mer sårbar är bilen. Leta efter en bil med så lite körsträcka som möjligt.

  Vilka är de bästa elbilarna när det gäller säkerhet och tillförlitlighet?

Vissa äldre modeller som 323 och 328 hade problem med sprickor i underramen, så titta på det. 318 hade en del problem med läckande ventilstammar. Vårt bästa råd är att köpa 330i-modellen och försöka byta ut vattenpumpen, termostaten och fläktkopplingen om det är möjligt. I övrigt hade bilen inga större problem att leta efter.

Slutsats

Bilen är en av de mest pålitliga BMW:erna på marknaden. Den är ganska känd på marknaden också, så du kommer inte att få några svårigheter när det gäller underhåll och reparation av din bil. Motorn är också mycket solid och kommer lätt att hålla i många fler år, beroende på bilens körsträcka. Därför är E46 en pålitlig BMW.

FAQ

Vilken är den mest tillförlitliga modellen av BMW E46?

Enligt folks åsikter och personliga erfarenheter anses 330i vara den mest tillförlitliga modellen av E46. 330i hade mycket färre problem med sprickor i underramen och andra läckageproblem. Motorn är också bergfast och tillräckligt snabb för att slå många bilar i den här åldern.

Vann BMW E46 några tävlingar?

BMW E46 har deltagit i många motortävlingar. E46 320i vann 2004 års säsong i European Touring Car Championship och 2005 års säsongsmästerskap i World Touring Car Championship med Andy Priaulx som förare. Bilen vann även säsongen 2006 i Asian Touring Car Championship med Franz Engstler som förare. Överhuvudtaget var bilen med i många europeiska, brittiska, amerikanska och ryska tävlingar.

  Ska jag rostskydda min BMW?

Hur mycket skulle E46 kosta nu?

Bilen var dyr på sin tid, men som tur är värderas dessa bilar snabbt ned. M-modellen av bilen är dock fortfarande ganska dyr och den kan kosta dig över 15 000 dollar. Du kan dock få de vanliga modellerna för mindre än 10 000 dollar. Detta är ganska bra om du vill uppleva en BMW-bil och dessutom har en liten budget.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts