Är BMW E36 en bra bil?

Är BMW E36 en bra bil?

BMW E36 är en av de bästa kompakta ledarbilarna på marknaden. Det är en praktisk, bekväm, pålitlig och rolig bil. Dessutom är den här bilen bränslesnål och en av de mest avancerade bilarna i sin generation. Men är BMW E36 en bra bil?

Det beror på vad du letar efter. Om du önskar en högpresterande, pålitlig, praktisk och bränslesnål chefsbil är BMW E36 ett bra alternativ. Men om du vill ha en bekväm och underhållsfattig kompakt chefsbil får du leta på annat håll.

BMW E36:s historia

BMW E36 är en kompakt ledarbil som tillverkas av BMW. Den är en del av den tredje generationen av BMW 3-serien. Denna modell tillverkades mellan 1990 och 2002. Dessutom fanns den i olika karossvarianter, som inkluderar fyrdörrars sedan, coupé, cabriolet, vagn, hatchback och den sällsynta fyrdörrars cabriolet Baur TC4.

Det är också viktigt att notera att BMW E36 var den första 3-serien som erbjöds med en hatchback-kaross. Dessutom var det den första 3-serien som utrustades med en sexväxlad manuell växellåda, en femväxlad automatisk växellåda och en fyrcylindrig dieselmotor.

Funktioner hos BMW E36

Utseende

När du jämför BMW E36 med bilar i samma generation kommer du att upptäcka att den var en av de snyggaste bilarna på den tiden. Oavsett detta ser den här bilen fortfarande utmärkt ut, även om utseendet också skiljer sig åt beroende på vilken karossmodell du väljer.

På det hela taget är BMW E36 en snygg bil med många avancerade funktioner. Interiören är också mysig och den har avancerade säkerhetsfunktioner som håller passagerarna säkra. Av alla karossvarianter av BMW E36 är cabriolet den mest eleganta.

  Vanliga problem med BMW X3

Prestanda

BMW E36 finns med olika trims. Dessutom har den olika modeller att välja mellan, som inkluderar bensin- och dieselalternativ. Några av bensinalternativen är 316i, 318i, 320i, 323i, 325i, 328i och M3. Dieselalternativen är tvärtom 318 tds, 325 td, 325 tds och 325 tds automatisk.

Om du vill ha en högpresterande BMW E36 är M3 det bästa valet. Denna bil är utrustad med två motoralternativ, vilka är 3,0-liters inline6 S50- och 3,2-liters inline6 S52-motorer. S52-motorn producerar maximalt 240 hk och 36 lb-ft vridmoment.

Dessutom har den en maxhastighet på 155 mph och kan accelerera från 0 till 60 mph på 5,2 sekunder.

Komfort och lastutrymme

Ett av de mest säljande argumenten för den här bilen är dess rymlighet och praktiska egenskaper. BMW 36 hatchback erbjuder mest utrymme, följt av sedanen. Coupé och cabriolet är inte lika rymliga som den förstnämnda. Sedan- och hatchbackkarosserierna har plats för upp till fem personer och kan bära mycket bagage.

Däremot har cabriolet och coupé två dörrar och kan bara ta upp till två personer. Dessutom har de ett mindre bagageutrymme, vilket innebär att du får med dig mindre bagage jämfört med sedan- och hatchback-karosserierna.

Bränsleeffektivitet

BMW 36 är en av de mest bränslesnåla BMW:erna på marknaden. Den har ett EPA-värde på 18 mpg i staden, 26 mpg på motorvägen och ett kombinerat värde på 21 mpg. Observera att detta EPA-värde gäller för BMW E36 från 1995. Sammantaget är BMW 3-serien en högeffektiv bil, vilket innebär att användarna kommer att spendera mindre pengar på bränsle jämfört med BMW 5-serien.

  BMW X5 - Allt du behöver veta

Pris

Eftersom BMW E36 upphörde 2002 kan du bara hitta begagnade BMW E36-modeller av hög kvalitet på marknaden. Som väntat kommer priset på en begagnad E36 att variera beroende på bilens skick. De flesta begagnade BMW E36 går för omkring 21 000 dollar. Tvärtom kan en BMW E36 M3 i gott skick vara dyrare eftersom den långsamt blir en ikonisk bil.

FAQ

Är BMW E36 en bra bil?

Det beror på vilken typ av bil du tittar på. Om du behöver en högpresterande kompakt chefsbil med bra hantering och styrning är BMW E36 det bästa valet. Men om du vill ha en bil med färre problem och exceptionell komfort kan du behöva leta på annat håll.

Om du jämför Audi A4 och Mercedes-Benz C-klass med BMW E36 kommer du att upptäcka att de erbjuder mer komfort och lyx.

Vilka är de vanligaste problemen med BMW E36?

Om du planerar att köpa en begagnad BMW E36 är det viktigt att känna till några av de problem som du sannolikt kommer att möta på vägen. Vanliga BMW E36 är bland annat en defekt vattenpump, rost, grov tomgång, dålig ventilkåpapackning, fel på bromsljuskretsen, svag bakre underram och läckage i kylaren.

Hur länge håller BMW E36?

BMW E36 är en av de mest hållbara och pålitliga BMW-modellerna på marknaden. Om BMW E36 underhålls och körs på ett bra sätt kan den hålla över 200 000 mil. Allt ägaren behöver göra är att se till att följa BMW:s schemalagda underhållsservice.

  Vanliga problem med BMW E60

Hur snabb är BMW E36 M3?

BMW E36 är en högpresterande BMW med många enastående trimalternativ. Trots detta är det bäst presterande trimalternativet BMW E36 M3. Detta är en högpresterande trim hatt som är utrustad med en 3,2-liters S52 I6-motor. Dessutom ger den en topphastighet på 155 mph och kan accelerera från 0 till 60 mph på 5,2 sekunder.

Vilken bil är bäst – BMW 3-serie eller Mercedes C-klass?

BMW 3-serien är sportigare med bättre hantering och styrning. Den presterar också något bättre än Mercedes C-klass. Å andra sidan är Mercedes C-Klass bekvämare, mer avancerad och med en tystare körning. Den är också säkrare och lyxigare än BMW 3-serien.

Så om du är ute efter bättre prestanda är BMW 3-serien den bättre bilen. Men om du vill ha klass, komfort och lyx tar Mercedes-Benz C-klass hem dagen.

Slutsats

På det hela taget är BMW E36 en trevlig, pålitlig, bekväm och högpresterande bil. Liksom de flesta BMW:er har den här modellen också några problem som intresserade köpare bör känna till, men de flesta av dessa problem kan undanröjas med rätt underhåll.

Dessutom har BMW E36 en tillförlitlighet som ligger över genomsnittet och den är mycket praktisk. Och med sin höga bränsleeffektivitet kan den vara en bra daglig förare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts