Är Audi TT RS en bra bil?

Är Audi TT RS en bra bil?

Audi TT RS är en toppmodell av Audi TT sportcoupé/convertible för dem som vill ha det mesta som går att få ut av TT-plattformen. RS-modellen får en 5-cylindrig motor med 2,5 liter turboladdning som spårar sina rötter från Audi Sport-divisionens allra första år. Är Audi TT RS en bra bil?

Audi TT RS är definitivt en riktigt bra bil eftersom den erbjuder en högklassig prestanda bilupplevelse i en kompakt bil som känns som en baby Audi R8. TT RS ser riktigt häftig ut både inuti och utanför, särskilt eftersom TT RS får en mycket snyggare interiör med kolfiber, aluminium och kolfiber.

Det bästa med TT RS är dock körupplevelsen eftersom bilen är välbalanserad tack vare en mittmonterad motor. TT RS är märkbart styvare än TT, men den är inte straffande vilket innebär att den kan användas som daglig förare. Tillförlitligheten är riktigt bra, men det finns några problem som är värda att tala om.

Värdemässigt är TT RS inte billig, men den bör hålla sitt värde riktigt bra tack vare sin ikoniska femcylindriga motor. Praktiken är så bra som den kan vara för en bil av den här storleken, vilket innebär att du inte riktigt kan packa in så mycket i TT, men om du får plats i den bör du vara nöjd.

Audi TT RS – Drivlinan

Audi TT RS får en 5-cylindrig motor med 2,5 liter turboladdad 5-cylindrig motor med 400 hk och 354 lb-ft vridmoment. Den här motorn kan driva TT RS till 60mph från stillastående på cirka 3,5 sekunder, vilket är snabbt på superbilsområdet. Topphastigheten är begränsad till 155 mph, men om du tar bort begränsaren kan du nå hastigheter på upp till 175 mph.

  Audi A4 B8 - Allt du behöver veta

Den här motorn är kopplad till en 7-växlad dubbelkopplad S-Tronic-växellåda som passar TT RS-karaktären riktigt bra. Bilen har också en dedikerad startkontroll som gör att du kan göra en 3,5 sekunders 0-60mph-tid. Kraften skickas till alla fyra hjulen genom Audis egenutvecklade Quattro AWD-system.

Effektivitet är kanske inte TT RS:s starka sida, men det är att vänta för en bil som kan göra 0-60 på 3-5 sekunder. Som sådan kan du förvänta dig att bilen ger upp till 30MPG på motorvägen, vilket faktiskt är hyfsat med tanke på bilens tempo.

Audi TT RS – Design och chassi

Audi TT RS skiljer sig från en vanlig TT-modell eftersom den får massor av dedikerade Audi RS-uppgraderingar både på insidan och utsidan. Exteriören är mycket vassare tack vare en sportig karosserikit, en uppsättning lågprofilerade hjul, större bromsar och en fast bakspoiler. Interiören är packad med Alcantara, kolfiber och aluminium. Bilen får också klassiska två Audi RS ovala avgasrör.

När det gäller körupplevelsen är TT RS verkligen balanserad tack vare ett specialbyggt chassi. Fjädringen är styv, men inte överdrivet styv vilket innebär att bilen inte kommer att bryta ryggen på dig.

Audi TT RS – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet är TT RS hyfsad, men bara om du underhåller den tillräckligt bra. De här bilarna är verkligen underhållsintensiva, vilket är fallet med praktiskt taget alla europeiska premiumprestanda-bilar. Om du tar väl hand om dem kommer de att hålla länge. Om du däremot inte underhåller den kommer den att gå sönder så småningom.

  Är Audi Q8 en bra bil?

De vanligaste TT RS-problemen som du bör hålla ett öga på är relaterade till motorn, växellådan, elen, utrustningen och ökade nivåer av oljeförbrukning.

Audi TT RS – Värde och praktiska egenskaper

Audi TT RS börjar på cirka 75 000 dollar, vilket är cirka 25 000 dollar mer än den vanliga TT-modellen. De flesta håller dock med om att TT RS är en mycket bättre bil än den vanliga TT-modellen. TT RS behåller sitt värde mycket bättre än vad TT-modeller i instegsutförande gör, främst på grund av den femcylindriga turbomotorn.

Praktiken är ganska begränsad på grund av bilens kompakta storlek, vilket innebär att den endast har två dörrar, två säten och ett relativt litet bagageutrymme. Bilen är också riktigt låg till marken vilket är något att tänka på för dem med svagare knän.

FAQ-avsnitt

Hur snabb är Audi TT RS?

Audi TT RS är en riktigt snabb bil, vilket innebär att den lätt kan konkurrera med vissa superbilar. TT RS klarar kvarts-milen på cirka 13 sekunder, vilket definitivt är ett snabbt tempo. TT RS är dock snabbast från 0-60mph eftersom den klarar det på cirka 3,5 sekunder. Bilar med 3,5 sekunders 0-60mph anses vara några av de snabbaste bilarna på planeten.

Topphastigheten är begränsad till strax runt 180mph, men det är också ganska snabbt. Visserligen finns det egentligen inte så många platser på jorden där du kan utforska TT RS topphastighetsbegränsningar, förutom på den tyska motorvägen.

  Är Audi A7 en bra bil?

Vilken bil konkurrerar med Audi TT RS?

BMW M2 Competition är troligen den hårdaste konkurrenten till Audi TT RS eftersom den erbjuder en 6-cylindrig radmotor med 405 hk. Detta räcker för att M2 ska nå en 0-60mph-tid på cirka 4,2 sekunder vilket är långsammare än TT RS, men det beror främst på att M2 är en bakhjulsdriven bil.

M2 Comp är dock cirka en sekund snabbare på en kvartsmil tack vare sin lägre vikt. De här två kan utbyta slag i flera dagar, men det övergripande intrycket är att M2 är den mer förarfokuserade bilen medan TT RS är mer lyxig.

Varför lägger Audi ned TT RS?

Audi avvecklar hela TT-serien eftersom den inte är lika populär som den en gång var. Vi lever i en SUV/Crossover-eran, vilket innebär att de flesta biltillverkare fokuserar på att tillverka dessa eftersom de säljer mest.

Om man dessutom lägger till elbilar i ekvationen inser man plötsligt att det är lite eller ingen mening med att göra en kompakt 2-dörrars sportbil som inte alltför många är intresserade av.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts