Är Audi S8 en bra bil?

Är Audi S8 en bra bil?

Audi S8 är Audis flaggskeppssedan i full storlek. Denna 4-dörrars koloss är utformad för dem som vill ha högsta möjliga komfort och teknik, men som ändå vill att bilen ska vara dynamisk och rolig att köra. Dessa bilar är utformade för att krossa motorvägsmiljoner i stil, komfort och säkerhet. Så är Audi S8 en bra bil?

Vi kan helhjärtat säga att Audi S8 verkligen är en riktigt bra bil eftersom den kombinerar allt du vill ha från en premium-sedan. Den har en kraftfull motor, den är fullmatad med teknik och den är rymlig, säker och riktigt bekväm. Dessa bilar är fantastiska att köra och fantastiska att bli körd i.

S8 har en turboladdad V8-motor som ger rejält med kraft, så mycket att den till och med konkurrerar med vissa sportbilar. Designen är diskret vilket innebär att du kommer att flyga under radarn och bara de som vet vad de ska titta efter kommer att veta att du inte kör en vanlig Audi A8.

S8 har ett otroligt sofistikerat luftfjädringssystem med antiroulllstänger som gör den bekväm men ändå styv när du vill ha den. Tillförlitligheten är hyfsad, men bara om du tar väl hand om den. Värdena på dessa är höga och de skrivs av ganska mycket, men S8 underskrider S63 AMG och BMW 7-serien med en hel del.

Audi S8 – Drivlinan

Audi S8 har en 4,0 l turboladdad V8 med 571 hk och 590 lb-ft vridmoment. Detta räcker för att driva S8 från 0-60mph på bara 3,7 sekunder. Bilen kan också nå en begränsad topphastighet på 155mph, men om du betalar Audi mer låter de dig köra 191mph. Dessutom kan den nya S8 klara kvartsmetern på bara 11,5 sekunder, vilket verkligen är imponerande för en så stor bil.

  2022 Audi Q5 vs Volvo XC60

Den här drivlinan är kopplad till en Tiptronic 8-växlad automatlåda som passar S8:s karaktär riktigt bra. Kraften skickas till alla fyra hjulen hela tiden tack vare Audis ikoniska Quattro AWD-system. Effektiviteten är inte perfekt, vilket innebär att S8 endast klarar cirka 20-23MPG kombinerat.

På det hela taget är S8:s drivlina perfekt för vad bilen är eftersom den är smidig, stark och ganska tyst när du vill att den ska vara det. Den matchar Mercedes S63 AMG, men S63 kostar ganska mycket mer pengar än S8.

Audi S8 – Design och chassi

Audi S8 skiljer sig från en vanlig A8 genom att använda sig av speciella Audi Sport-touch som en mer aggressiv frontgrill, en subtil karossutrustning, en uppsättning stora hjul, större bromsar och en fyrfältig avgasuppsättning. Bilen får också några diskreta S8-märken, en sportig interiör och kolfiber om du är villig att betala för det. Interiören i S8 är fantastisk som högkvalitativa material överallt där du tittar på.

Chassi- och fjädringstekniken i S8 är verkligen imponerande eftersom bilen har ett justerbart luftfjädringssystem och aktiva anti-rollbars. Detta gör att du kan skräddarsy S8:s körupplevelse på ögonblick vilket understryker hur flexibel S8 kan vara.

Audi S8 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Med en så komplex bil följer ett komplext underhåll som antingen kan göra eller stjälpa S8:s tillförlitlighetsresultat. De här bilarna behöver ett konsekvent och lägligt underhåll, annars kommer de att misslyckas. De vanligaste Audi S8-problemen är relaterade till motorn, fjädringen och utrustningen.

  Vilken Audi har bäst bensinförbrukning?

De elektriska komponenterna som finns i S8 är rikliga, och många av dessa kan också gå sönder efter ett tag. Slutligen kanske växellådan inte faller alla i smaken eftersom den inte är en dubbelkopplingslåda och eftersom den ibland kan kännas lite för långsam och tveksam.

Audi S8 – Värde och praktiska egenskaper

Audi S8 från 2022 kostar 117 000 dollar vilket är en enorm summa pengar, men det är trots allt en flaggskeppssedan från Audi. För att ge en liten bild av sammanhanget: Mercedes S-klass börjar på 112 000 dollar och S63 AMG, som konkurrerar med S8, börjar troligen på över 180 000 dollar. Hur som helst så värderas båda dessa ganska illa vilket gör dem tveksamma när det gäller värde.

Praktiken är stor med S8 eftersom det är en fullstor sedan. Det innebär att interiören i S8 är extremt rymlig. Bilen är lätt att ta sig in och ut ur och är sannolikt den bästa Audi familjesedan du kan köpa. På det hela taget kan den vara lite för stor för trånga stadsgator, men om du får tillvalet bakhjulsstyrning är bilen ett lätt spel att köra i staden.

FAQ-avsnitt

Är Audi S8 ett bra köp?

Ur ekonomisk synvinkel är den det inte eftersom den avskrivs sannolikt galet. Men ur komfort- och prestandasynpunkt är S8 ett bra köp. Dessa stora prestandasedaner är förvisso en marknadsnisch vilket innebär att efterfrågan på dessa inte är så stor.

  Audi RS5 tillförlitlighet

Det betyder att de värderas riktigt illa och att det inte finns många andra bilsegment som värderas lika mycket som lyxsedaner gör. Det kan vara en bra idé att vänta ett år eller två innan du bestämmer dig för att köpa S8 eftersom den kommer att bli mycket billigare, särskilt på andrahandsmarknaden.

Kommer Audi att upphöra med S8?

Audi S8 säljer inte lika bra som Mercedes S-klass eller BMW 760Li. Audi har aldrig riktigt klarat av uppgiften när det gäller S8 eftersom de aldrig erbjöd en Audi RS8 som potentiellt skulle kunna konkurrera med BMW:s och Mercedes bästa erbjudanden.

Det finns en stor chans att Audi kommer att avveckla S8 snart eftersom den egentligen inte säljer så bra, samtidigt som den kostar mycket pengar att utveckla.

Är Audi S8 den mest bekväma Audi?

Audi S8 är en av de mest bekväma Audi-modellerna, men den vanliga A8L med luftfjädring är den mest bekväma Audi eftersom den inte är inställd på prestandakörning. S8 är förvisso bekväm, men inte alls lika bekväm som den vanliga A8.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts