Är Audi Q5 eldriven?

Audi erbjuder för närvarande en plug-in hybridversion av Q5 kallad Q5 55 TFSI e och även en helelektrisk Audi e-Tron SUV som mer eller mindre är en helelektrisk version av Q5 med tanke på dess storlek och marknadspositionering. Båda dessa är utformade som effektivare och miljövänligare versioner av Q5.

Q5 55 TFSI e lanserades 2020 och den erbjuder ett relativt litet elbatteri och den vanliga Audi 2,0L 4-cylindriga turbon för en kombinerad effekt på 362 hk och 369 lb-ft vridmoment. Det fina är att Q5 55 TFSI e inte offrar något lastutrymme för att få plats med elmotorn och batterierna.

Å andra sidan finns Audi e-Tron SUV i två liknande versioner beroende på batteriets storlek. Audi e-Tron var den allra första riktiga serietillverkade Audi SUV:n, vilket innebär att den konkurrerar direkt med Mercedes EQC, Tesla Model Y, Jaguar I-Pace och den elektriska BMW X3.

Båda dessa två är äkta Audi SUV:er vilket innebär att de erbjuder en snyggt utformad exteriör och interiör, mycket utrymme, mycket teknik och ett ganska högt instegspris.

Audi Q5 55 TFSI e – Den plug-in Q5

Med en startpris på 52 995 dollar placerar sig den plug-in Audi Q5 55 TFSI e mellan instegsmodellen Q5 45 TFSI och toppmodellen Audi SQ5. Den nyligen genomförda ansiktslyftningen av Q5 fick Q5 att se mer i linje med alla andra befintliga Audi-modeller eftersom den nu har en större grill och ett par mer aggressiva strålkastare.

55 TFSI e kombinerar en 2,0 l fyrcylindrig turbo med en elmotor för en sammanlagd effekt på 362 hk och 369 lb-ft vridmoment. Den levereras också med en standard 7-växlad S-Tronic-växellåda som sköter växlingarna utan att du ens märker det. Quattro AWD är också standard vilket gör att 55 TFSI e kan göra en 0-60mph-runda på 5 sekunder vilket är nästan lika snabbt som SQ5.

  Är Volvo mer pålitlig än Audi?

55 TFSI e är 550 pund tyngre jämfört med den vanliga 2,0L Q5, men den extra massan gör inte avkall på körupplevelsen. 55 TFSI e levereras med ett blygsamt 14,1 kWh-batteri som ger en räckvidd på cirka 20 mil helt elektrisk.

De totala MPG-resultaten ligger på cirka 27 MPGe, men med hjälp av batteriet kan 55 TFSI e faktiskt göra cirka 50 MPGe. Förutom detta är Q5 identisk med en Q5 utan laddning, vilket innebär att den är bekväm, lyxig och tyst att köra.

Audi e-Tron SUV – Audis första elektriska SUV

Om du vill ha en elektrisk motsvarighet till Q5 måste du gå Audi e-Tron-vägen, eftersom den visserligen dyrare e-Tron SUV:n mer eller mindre är en elektrisk Audi Q5. e-Tron börjar på 67 095 dollar vilket gör den ganska mycket dyrare än Q5.

För det priset får du dock en mer speciell behandling eftersom Audi har sett till att e-Tron och e-Tron Sportback ser ut som de ska. Audi säger att e-Tron ska kunna klara en adekvat 218-222 mil mellan laddningarna, men det positiva är att laddningstiderna är snabba över hela linjen.

e-Tron har 355 hk och 414 lb-ft vridmoment i vanligt körläge, men om du ställer om den till sport ökar e-Tron effekten tillfälligt till 402 hk och 490 lb-ft vridmoment. Alla versioner av e-Tron kan laddas med en snabbladdning på 150 kW, vilket innebär att e-Tron kan laddas fullt ut på cirka 40 minuter.

  Vilken Audi suv är bäst?

e-Tron har en kapacitet på 78 MPGe medan Sportback-versionen har en kapacitet på 75MPGe. Förutom kraftverket är e-Tron mer eller mindre likadan som Q5.

Audi Q5 55 TFSI e vs Audi e-Tron SUV?

Q5 kostar mycket mindre än e-Tron, vilket innebär att du kan spendera en hel del pengar på extrautrustning och ändå ligga långt ifrån e-Trons prisbasbelopp. Med det sagt bör du lägga pengar på tillvalsutrustning om du vill att din Q5 ska se ut och kännas så premium som möjligt.

Mellan de två är e-Tron lite snyggare, särskilt i Sportback-form eftersom den har ett mer självsäkert formspråk. Om du övergår från en ICE-bil bör du först prova Q5 eftersom den ger dig möjlighet att driva dig med både en ICE- och en elmotor.

Men om du vill njuta av en helt elektrisk bil är e-Tron en av de bästa elektriska SUV:erna du kan köpa just nu. På det hela taget är båda dessa bilar fantastiska, men dina preferenser för en plug-in hybrid eller en elbil kommer sannolikt att avgöra det slutliga resultatet.

FAQ-avsnittet

Kommer Audi att släppa en elektrisk Q5?

Som tidigare nämnts är e-Tron mer eller mindre en elektrisk version av Q5, så det är inte troligt att Audi kommer att släppa en elektrisk Q5 i sig. Kanske kommer Audi längre fram att separera e-Tron-grenen från vanliga Audis eftersom det verkar som om elektriska Audis inte nödvändigtvis använder sig av samma formspråk.

  Är Volvo eller Audi bättre?

Hur som helst finns det helt enkelt inget behov för Audi att släppa en elektrisk Q5 så länge SUV:n e-Tron finns till salu. Audi kommer troligen att komma ut med en elektrisk sedan snart som kommer att konkurrera med Mercedes EQS och Lucid Air.

Är plug-in hybrider bättre än elbilar?

En plug-in-hybrid är ett mellanting mellan en vanlig bil med förbränningsmotor och en helt eldriven bil, vilket innebär att den använder både en förbränningsmotor och en elmotor. En laddhybriddrivlina är den mer flexibla drivlinan, vilket innebär att du inte alltid behöver köra i rent elbilsläge.

En elbil är dock det naturliga nästa steg efter en plug-in hybrid och det är därför de flesta är så intresserade av dem. Som sådan är EV bättre, men bara om du kan utnyttja dem fullt ut.

Vilken är den bästa elbilen från Audi?

Audi e-Tron är verkligen en riktigt fin bil, men den bästa Audi-elbilen är utan tvekan e-Tron GT eftersom den enligt min mening är den snyggaste elbilen på marknaden. e-Tron GT är baserad på samma plattform som Porsche Taycan, vilket innebär att den i sig är sportig och dynamisk.

Många biljournalister anser dock att e-Tron RS GT är en mer dynamisk version av Porsche Taycan, vilket är en överraskning för många. På det hela taget är e-Tron GT den klara vinnaren när det gäller en överlägsen Audi EV.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts