Är Apple CarPlay värt det?

Apple CarPlay är ett system som Apple har utvecklat och som gör att du kan använda dina iPhone-appar direkt i bilens centrala infotainmentsystem. Nästan alla nyare bilar är tillgängliga med Apple CarPlay och vissa av dem erbjuder dig till och med dessa funktioner direkt från fabriken.

Det står utan tvekan klart att Apple CarPlay är ett användbart system som har många fördelar jämfört med de flesta moderna infotainmentsystem. För det första kan du också använda samma system oavsett vilken bil du kör, och du har möjlighet att använda de bästa apparna för vissa ändamål.

Alla dagens infotainmentsystem erbjuder inte alls lika många funktioner som dagens iOS- och Android-enheter. Det betyder att om du förlitar dig på Apple CarPlay får du ett smidigare och bekvämare sätt att dra nytta av din telefon under körning utan att hamna i trubbel.

Apple CarPlay är dock vanligtvis ett dyrt tilläggsalternativ, och ibland är det inte ens tillgängligt för vissa bilar. Om du köper dig en dockningsstation för din telefon och fäster den på vindrutan kan du använda din telefon för navigering och bilens infotainmentsystem för underhållning.

Fördelar med Apple CarPlay

För att komma fram till en sund slutsats om huruvida Apple CarPlay är värt det eller inte måste vi titta på de positiva och negativa aspekterna. Det främsta positiva är en enkel anslutning eftersom de flesta moderna bilar erbjuder trådlöst Apple CarPlay. Även om din bil inte gör det är allt du behöver göra att aktivera Siri och ansluta via en lightning-kabel.

Som tidigare nämnts gör Apple Car Play det möjligt att använda Siri när du kör bilen, vilket är en stor fördel eftersom de flesta moderna bilars röststyrningssystem inte alls är lika avancerade som Siri och Google Assistant är. Du kan enkelt ringa och svara på samtal och du kan hantera dina kontakter på samma sätt som du brukar göra.

  Kan man köra hybrid utan batteri?

Att sms:a under körning är både extremt farligt och mycket straffbart. Apple CarPlay gör det dock möjligt att läsa och diktera textmeddelanden, vilket innebär att du praktiskt taget kan sms:a under körning utan att ens titta på skärmen.

Slutligen är den största fördelen med Apple CarPlay möjligheten att använda dina iOS-appar direkt på bilens centrala infotainmentskärm. Du kan använda alla populära appar som Spotify eller Waze som nästan alltid är mycket mer användbara än vad bilens inbyggda alternativ är.

Nackdelar med Apple CarPlay

Apple CarPlay är inte perfekt, så du måste vara väl medveten om alla för- och nackdelar innan du kan fatta ett välgrundat köpbeslut. För det första är Apple CarPlay fortfarande till övervägande del tillgänglig som en dyr extrautrustning som ibland kan kosta mer än tusen dollar.

När du använder Apple CarPlay byter du i huvudsak ut bilens infotainmentskärm mot CarPlay, vilket innebär att du inte kan styra vissa aspekter av din bil, till exempel ändra den omgivande belysningen eller justera dina säten.

Detta är extremt nervöst eftersom många nyare bilar förlitar sig på infotainmentskärmen även för att justera grundläggande bilfunktioner som klimatkontroll. Slutligen gör Apple CarPlay det bara möjligt att använda ett visst antal iOS-bakgrundade appar, vilket innebär att allt som finns på din telefon inte kan visas på bilens skärm.

Hur du använder din bil är en viktig faktor

För att avgöra om Apple CarPlay är användbart för dig eller inte måste du väga samman de positiva och negativa aspekterna och försöka komma fram till en slutsats som är både logiskt och ekonomiskt hållbar. Om du övervägande använder din telefon på en dockningsstation under körning kan det vara bättre att hoppa över Apple CarPlay.

  Varför är hybridbilar dåliga?

Om du hatar att använda dockningsstationer och tycker om att ha allt på fingertopparna eller om du använder flera bilar samtidigt är det bättre att välja Apple CarPlay. Om du dessutom är taxichaufför och någon som kör mycket och du brukar förlita dig på appar som Waze för att vägleda dig är CarPlay ett värt att överväga.

Ur återförsäljningssynpunkt är det bättre att välja CarPlay eftersom funktioner som dessa blir allt viktigare. Om du köper begagnat är CarPlay dock inte en funktion som dikterar bilens nuvarande återförsäljningsvärde, så det är bättre att välja det än att hoppa över det om det finns tillgängligt.

FAQ-avsnitt

Hur mycket kostar Apple CarPlay?

Det beror på bilen i fråga och om CarPlay ens finns med i katalogen för extrautrustning eller inte. Vissa bilar erbjuder CarPlay som standard medan vissa bilar inte ens erbjuder CarPlay alls. Båda dessa är naturligtvis i minoritet jämfört med resten av bilindustrin.

För mer prisvärda bilar som japanska ekonomibilar förväntas du betala några hundra dollar om du vill ha Apple CarPlay, men märken som Ferrari eller Porsche kan ta ut fem gånger så mycket för exakt samma system.

Är Android Auto bättre än Apple CarPlay?

Det beror på vem du frågar, eftersom en vanlig iPhone-användare sannolikt föredrar CarPlay medan en vanlig Android-användare förmodligen är mer angelägen om att använda Android Auto. Apple Maps är dock inte en app som är tillräckligt avancerad som Waze eller Google Maps, så om du inte använder Waze och du använder Google Maps är Android Auto ett bättre val mellan de två.

  Vilken bil är Bumblebee?

Hur man än ser på saken beror det på vad du vill att systemet ska göra. Det är värt att nämna att båda dessa erbjuder mer eller mindre samma funktioner och allt handlar om vilket operativsystem du använder dagligen.

Hur avancerade är dagens infotainmentsystem för bilar?

De flesta av dem ligger efter den nuvarande generationens smartphone-teknik, och detta kommer sannolikt inte att förändras eftersom nya telefoner släpps varje år medan nya bilar släpps vart 4-6:e år. Detta betyder dock inte att vissa infotainmentsystem inte är tillräckligt sofistikerade och avancerade.

Tesla, Audi, BMW och Mercedes är för närvarande ledande när det gäller avancerade och sofistikerade infotainmentsystem av hög kvalitet, men de är inte alls lika avancerade som den nuvarande generationens iOS- och Android-enheter. Hur som helst, för att kunna utnyttja en bils infotainmentsystem i sin helhet måste du använda det utan CarPlay.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts