Är Aiways ett lyxmärke?

Aiways är ett kinesiskt startup-elbilsmärke som specialiserar sig på att tillverka billiga massproducerade elbilar som inte hör till kategorin lyxiga elbilar. Detta beror på att Aiways fokuserar på att sälja så många Aiways-modeller som möjligt, och det är inte något man kan göra med en riktigt dyr bil.

Med tanke på att de flesta elbilar redan kostar mycket mer än en jämförbar ICE-bil är det svårt att sälja en lyxig elbilsprodukt om den inte är beprövad i viss mån. Aiways åtnjuter inte nästan någon varumärkesattraktion för tillfället eftersom de fortfarande är okända på de flesta marknader runt om i världen.

Lyxiga elbilar utstrålar stil, teknik, exklusivitet, prestanda och önskvärdhet, men U5 utmärker sig bara när det gäller pris, utrymme och användbarhet. U5 kostar faktiskt mindre än vissa japanska elbilar på ekonominivå, vilket innebär att även dessa japanska ekonomimärken tenderar att erbjuda mer åtråvärda och ”lyxiga” bilar.

Därmed inte sagt att U5 är en dålig produkt för det är den inte. U5 erbjuder mycket värde för pengarna och knappast någon elbil där ute kan matcha vad U5 kan erbjuda inom sin prisklass.

Vad gör en bil till en lyxbil?

En lyxbil tenderar att erbjuda många avancerade alternativ och funktioner som går långt utöver vad en genomsnittlig bil erbjuder. Detta inkluderar toppmodern teknik, innovationer, plyschiga interiörer med funktioner som uppvärmda, kylda och masserade säten, mycket ljudisolering och den senaste och bästa säkerhetstekniken.

En lyxbil erbjuder vanligtvis avancerade material som läder, aluminium, fullkornigt trä eller till och med kolfiber. Interiören i en lyxbil ska kännas som en speciell plats att tillbringa tid på, både för personer som gillar teknik och för dem som gillar design och högkvalitativ byggkvalitet.

  Aiways vs Audi - vilken är bäst?

Dessutom tenderar en lyxbil att erbjuda en raffinerad drivlina som erbjuder överlägsna möjligheter både när det gäller prestanda, räckvidd och laddningsteknik. Batterier som finns i lyxiga elbilar av hög kvalitet tenderar att vara mycket större än de som finns i billiga elbilar som U5.

Lyxbilar skiljer sig från vanliga bilar eftersom det är de som får den nyaste och bästa tekniken först, som senare sipprar ner till resten av bilindustrin.

Aiways U5 – Varför U5 inte är en lyxbil

När vi nu vet vad som gör en lyxbil till en lyxbil kan vi försöka bedöma U5 ur ett lyxbilsperspektiv. För det första erbjuder U5 en hel del toppmoderna alternativ, men den saknar också en del avancerade alternativ som skräddarsytt läder, högre nivåer av individualisering och toppmodern teknik för infotainmentsystem.

Materialen som finns i U5:s kupé är mjuka och snygga, men de är inte alls i närheten av en lyxbilsnivå. Inredningen är trevlig, men bara för att U5 kostar så mycket som den gör. Uppställningen med flera infotainmentskärmar ser också trevlig ut, men när man jämför med vad lyxiga elbilar erbjuder verkar den ligga några år efter.

U5 har ett 63 kWh-batteri som bara ger 150 kW (201 hk) i effekt, vilket är tre eller fyra gånger mindre än vad vissa lyxiga elbilar erbjuder. U5 har också brister när det gäller säkerhet, till och med för segmentet på ekonominivå.

  Aiways U5 vs Tesla Model 3

U5 erbjuder inte heller någon lyxig körupplevelse eftersom den saknar ljudisolering och fjädringen helt enkelt inte är lika raffinerad som i vissa dyrare elbilar.

Mercedes Benz EQS – den lyxigaste elbilen på marknaden

Mercedes Benz EQS är den överlägset lyxigaste elbilen man kan köpa för pengar just nu eftersom den erbjuder futuristiska funktioner till ett pris på över 100 000 dollar. Oavsett om det är Hyperscreen, den ambienta belysningen, byggmaterialen eller den ståtliga designen kommer ingen att förväxla EQS med en vanlig elbil.

Mercedes Benz EQS erbjuder ett 120 kWh-batteri med en maximal användbar kapacitet på nästan 108 kWh, vilket ligger långt över U5. EQS innehar också rekordet för flest kilometer som körts på en enda laddning eftersom EQS lyckades köra mer än 420 kilometer på en enda laddning.

EQS utmärker sig också när det gäller säkerhet och innovation eftersom den erbjuder mer än 350 olika sensorer som övervakar nästan alla aspekter av körningen. I samma ögonblick som du sätter din fot i EQS kommer du att bli imponerad av den fantastiska detaljrikedomen och de otroligt högkvalitativa materialen.

Prestandamässigt erbjuder EQS AMG 516 hk vilket säkert räcker för alla tänkbara tillfällen.

FAQ-avsnitt

Kan Aiways bli ett lyxmärke?

Det krävs en hel del arbete för att bli ett relevant tillägg på den nuvarande lyxbilsmarknaden. Även om Aiways potentiellt skulle kunna bli ett lyxmärke kommer detta inte att ske enligt vad Aiways har som mål.

  Är Aiways-bilar bra i snö?

De är inte intresserade av att tillverka lyxbilar eftersom de vill omfatta det lägre skiktet på elbilsmarknaden. Det finns helt enkelt för många fantastiska lyxiga elbilsalternativ för tillfället, men det finns bara några få anständiga elbilar i den lägre priskategorin, vilket innebär att det finns mer arbete som kan göras där.

Är lyxbilar meningslösa?

Svaret på denna fråga är mycket subjektivt eftersom lyx är något man upplever, inte något man behöver. Om du ser bilar som transportmedel från A till B kommer du troligen att anse att U5 är en fantastisk bil och att det inte finns något behov för någon att köpa och äga en Mercedes EQS.

Om du däremot är en bilentusiast, älskar de finare sakerna i livet eller spenderar mycket tid på vägarna kommer du troligen att uppskatta bilar som EQS mer. På det hela taget kan vi inte säga att de är meningslösa eftersom de är de allra bästa på det de gör.

Vilka är de bästa märkena för lyxiga elbilar?

Mercedes, Audi, Porsche, BMW, Tesla, Jaguar, Rivian, Lucid och Polestar är vad vi brukar kalla lyxiga elbilsmärken. Kia, Hyundai, Toyota och Honda tillverkar också elbilar, men de brukar klassas som japanska bilar på ekonominivå.

Porsche, Audi och Tesla tillverkar de bästa lyxiga sportelbilarna, medan Mercedes och Lucid tillverkar de mest bekväma elbilarna på marknaden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts