Är Aiways ett bra val för hundägare?

En hundvänlig bil måste vara rymlig, bekväm, lätt att rengöra och inte alltför hög. En väl avstämd fjädring med bekväm körning är också något du vill ha om du inte vill att din hund ska bli sjuk under längre resor.

Aiways U5 är den första serietillverkade elbilen från det kinesiska elbilsstartupföretaget Aiways. Aiways är fast beslutna att översvämma de västerländska marknaderna med billiga och hyfsat tillverkade bilar som inte snålar med kvaliteten på de områden som är viktigast, såsom byggmaterial, teknik och räckvidd.

Med tanke på att U5 är ett populärt val för många olika kunder tack vare sin crossover/SUV-design borde den också vara ett anständigt alternativ för hundägare. En av de bästa aspekterna av U5 är lastutrymmet, särskilt när du sänker ner den andra sätesraden.

Du får ett helt plant lastutrymme vilket innebär att du enkelt kan packa flera större hundar bakom den främre raden. U5 har också ett mindre bagageutrymme fram och mycket utrymme under det bakre lastgolvet, vilket innebär att du bör ha tillräckligt med utrymme även med ett par hundar i baksätet.

Aiways U5 – Hundvänliga egenskaper i bagageutrymmet

Aiways U5 är en ganska rymlig SUV/Crossover vilket innebär att den borde vara perfekt för både medelstora och även större raser. Lastkärlet är inte överdrivet högt för en SUV, men äldre och tyngre hundar kan eventuellt få problem när de klättrar in i baksätet.

  Aiways U5 vs Tesla Model 3

U5 erbjuder en bakluckad baklucka som innebär att din hund inte kommer att känna sig klaustrofobisk och att den alltid kommer att kunna se dig bakom den andra sätesraden. Det finns särskilda fästpunkter på vilka du kan montera hundsele och skiljeväggar, vilket också borde underlätta transporten av hundar.

Det finns redan några företag som specialiserat sig på att tillverka bagagemattor och foder för att hålla ditt bagageutrymme fritt från hundhår eller eventuella repor. Taklinjen på U5 är ganska hög vilket också innebär att din hund borde kunna stå upp utan problem.

Det bästa sättet att transportera din hund/hundar är dock att sänka ned den andra sätesraden. På så sätt kan du enkelt transportera flera större hundar samtidigt som du säkrar dem på plats. Lastutrymmet är helt plant vilket innebär att dina hundar kan njuta av ett plant och stort område.

Aiways U5 – Transport av dina hundar på baksätet

Många människor där ute föredrar att transportera sina hundar på de andra sätesplatserna eftersom de vill behålla allt bagageutrymme för bagaget. Detta är möjligt för mindre till medelstora hundar medan större hundar vanligtvis behöver mer utrymme.

Den andra sätesraden i U5 erbjuder dock mycket utrymme utan en central transmissionstunnel. Detta innebär att du enkelt kan placera din hund på sätet och använda en hundsele för att säkert säkra hunden under körning.

Om du äger en mindre hund kan du använda en krocktestad hundkorg och placera den direkt på fotutrymmet vid behov. Detta är endast för kortare stadskörning eftersom du alltid bör binda fast kassen om du vill köra i högre hastigheter eller längre sträckor.

  Aiways vs BMW - vilken är bäst?

Transportera en hund i en elbil

Elbilar är utmärkta för att resa med hundar eftersom de gör lite eller inget buller från motorn och det finns inte heller några motorvibrationer. Detta gör det lättare för biltillverkaren att göra bilen betydligt tystare, särskilt eftersom du kan höra andra ljud oftare utan en brummande motor i baksätet.

Eftersom elbilar inte har någon traditionell växellåda tenderar de också att vara mjukare när det gäller kraftöverföring. Även om du kan använda 100 % av vridmomentet vid varje given tidpunkt kommer bilen att belöna dig med linjär acceleration om du kör mjukt.

Detta är mycket fördelaktigt om du ofta transporterar hundar eftersom elbilar har mycket mindre sannolikhet att göra din hund sjuk. Hur som helst, om du ofta kör långa sträckor bör du alltid göra täta stopp så att din hund kan sträcka på benen och slappna av.

Om din hund är för nervös när den reser i en bil bör du börja långsamt genom att först ta korta resor och när din hund blir bekväm kan du gå över till längre resor.

FAQ-avsnittet

Vad är det bästa sättet att transportera en hund i en bil?

Det bästa sättet att transportera en hund i en bil är att använda en krocktestad låda. Du ska placera din hund i lådan och säkra lådan med säkerhetsbältet eller IsoFix-låsarna enligt tillverkarens rekommendationer.

Om du har en större hund bör du investera i en högkvalitativ sele och också säkra den enligt de anvisningar som anges med produkten. Se alltid till att välja högkvalitativa produkter tillverkade av kvalitetsmaterial för att hålla din hund säker hela tiden.

  Är Aiways ett lyxmärke?

Är det okej att mata hunden före längre resor?

Många människor där ute tror att om de matar sina hundar före längre resor blir de mindre nervösa. Detta är dock ingen bra idé eftersom din hund kan bli sjuk och till och med kräkas inne i bilen.

Det bästa är att anpassa måltiderna därefter och mata hunden minst tre timmar innan du åker på resa. På så sätt minskar du risken för att din hund blir sjuk när du är på väg.

Kan jag lämna hunden ensam i bilen?

Att lämna hunden ensam inne i bilen under längre perioder är en riktigt dålig idé, särskilt under sommaren. Om du måste lämna hunden bakom dig ska du se till att öppna fönstren en bit och hålla luftkonditioneringen igång kraftigt.

Om det är vinter är det också en bra idé att låta värmaren vara på. Se till att ta med hundens favoritleksaker och glöm aldrig hundkoppel var du än går.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts