Är Aiways en bra bil för en kort person?

Aiways U5 är ett populärt val för många människor som är på marknaden för en billig, men hyfsad elbil som erbjuder mycket utrymme och bra allroundfunktioner. Det är inte ofta man stöter på en elektrisk SUV/Crossover som erbjuder mer utrymme än Audi e-Tron SUV och samtidigt kostar mycket mindre pengar i processen.

Som sådan är Aiways verkligen en bra bil för både kortare och längre förare eftersom den erbjuder mycket benutrymme och huvudutrymme med många justeringsmöjligheter i både ratten och sittpositionen. Detta gör att nästan alla kan få det bekvämt i U5 genom att bara justera några knappar och växlar.

U5 är en verkligt konkurrenskraftig bil i segmentet eftersom den erbjuder så mycket för pengarna. Många sätter U5 mot bilar som VW ID .4 eftersom de erbjuder liknande storlek, effekt och räckvidd, men U5 kostar mycket mindre än ID .4.

En annan anledning till att U5 verkar vara ett bra alternativ är tekniken och den övergripande byggkvaliteten. Den ser ut och känns ganska högklassig från insidan, men bara tiden får utvisa om detta kommer att vara fallet efter 10 eller 20 års användning.

Aiways U5 – Utrymme, ergonomi, körställning och komfort

Om interiör- och lastutrymme är vad du är ute efter i en elbil är det en självklarhet att överväga U5 eftersom den erbjuder klassledande interiörutrymme för både de främre och de bakre passagerarna. Den har också två bagageutrymmen, ett fram- och ett bakre, som tillsammans är i linje med konkurrenterna.

  Aiways vs VW - vilken är bäst?

U5 är en hyfsat väldisponerad bil vilket innebär att alla reglage är lätta att nå och ganska lätta att förstå också. U5 fortsätter den nuvarande trenden att rensa interiören från alltför många knappar och strömbrytare samtidigt som man behåller en separat konsol för klimatkontrollen.

Körställningen är i linje med alla andra SUV:er/crossovers från segmentet vilket är bra eftersom du kan justera den genom flera olika parametrar. Det är lätt att känna sig bekväm inuti U5 tack vare plyschiga säten och fina byggmaterial.

Det är också värt att nämna att U5 inte är så välisolerad från yttre däck- och vindbrus och det är något du definitivt kommer att märka i högre hastigheter.

Aiways U5 – Utrustning, drivlina, räckvidd, laddning

Det finns två olika trimnivåer av U5, Standard och Premium trim och båda är nästan identiska bar några premiumalternativ som panoramatak, trådlös telefonladdare eller fjärröppnad baklucka.

Både Standard- och Premiumutrustningen har en enda elmotor som kan leverera upp till 150 kW (201 hk) effekt från ett 63 kWh litiumjonbatteri. Detta bör räcka för en WLTP-räckvidd på cirka 250 mil mellan laddningar.

U5 kan laddas från 20 % till 80 % på drygt 30 minuter om du hittar en snabb DC-laddare, medan långsam AC-laddning tar cirka 8-10 timmar. U5 är hyfsat utrustad från fabriken, men om du uppgraderar till Premium-utrustningen får du lite fler bekvämlighets- och lyxfunktioner som verkligen gör att U5 känns mycket mer högklassig.

  Använder Aiways speciella däck?

Aiways U5 – Säkerhet, varumärkesattraktion och återförsäljningsvärde

De flesta moderna EV-bilar är mycket stolta över att vara några av de säkraste bilarna på planeten. Säkerheten har blivit en gigantisk försäljningsfaktor, vilket innebär att biltillverkarna är angelägna om att göra allt säkrare bilar för varje ny generation.

Detta är dock inte fallet med U5 eftersom Euro NCAP, den ledande europeiska organisationen för krocktester, gav U5 ett dåligt 3-stjärnigt betyg. U5 klarade sig inte så bra i krocktestet vid sidokollisioner medan de aktiva säkerhetsfunktionerna i mjukvaran också lämnar en hel del att önska.

En annan stor nackdel med U5 är märket eftersom nästan ingen vet att Aiways-märket ens existerar. Därför är många människor angelägna om att avfärda U5 redan innan de har bekantat sig med vad U5 kan erbjuda.

U5:s återförsäljningsvärde är också ett stort mysterium eftersom efterfrågan på U5 inte är fastställd på samma sätt som för andra mer framstående elbilar. Du ska dock inte förvänta dig att återförsäljningsvärdet ska vara hyfsat eftersom marknadens efterfrågan på U5 är ganska inkonsekvent.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa Aiways U5?

Du bör köpa Aiways U5 om du är på marknaden för en rymlig, bekväm och ganska stor elbil som klarar både motorvägar och stadskörning hyggligt. Om du inte är villig att spendera några premiumnivåer av pengar är U5 bilen att köpa eftersom den erbjuder det bästa värdet av alla större EV:er på marknaden.

  Är en Aiways en bra första bil?

Aiways hoppas kunna översvämma de västerländska marknaderna med massproducerade och billiga, men ändå anständiga elbilar och det verkar som om de är på god väg att nå det målet.

Varför är Aiways U5 inte en lyxbil?

Det finns inga regler där ute som specifikt anger om en specifik bil är en lyxbil eller inte, men de övergripande nivåerna av förfining, byggkvalitet, byggmaterial, effekt och pris avgör hur lyxig en specifik bil är.

Aiways U5 är verkligen långt ifrån en lyxbil även om byggmaterialen verkar bättre än vissa av dess dyrare tyska rivaler. Men med endast 150 kW effekt, lite eller ingen lyxig innovation och ett billigt pris är U5 i bästa fall en elbil på ekonomisk nivå.

Är Aiways U5 en bra bil för en Uber?

Aiways U5 kan faktiskt vara en bra bil för persontransporter eftersom den erbjuder mycket utrymme på andra raden. U5 kan lätt ta emot tre vuxna passagerare utan alltför mycket krångel, och det är viktigt för en Uber.

Lastutrymmet är också hyfsat medan räckvidden räcker för de flesta dagliga behov. Med tanke på att U5 kan ladda från 20 % till 80 % på drygt 30 minuter är U5 definitivt ett bra alternativ för en Uber.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts