Använder Jaguar Ford-motorer?

Sedan Tata Motors tog över Jaguar 2008 har det spekulerats i om Jaguar fortfarande använder Ford-motorer. Jaguar använde ursprungligen Ford-motorer, men inte längre. Det fanns ett avtal mellan Ford och Tata motors om att Ford skulle sluta producera Jaguar-motorer i december 2020, men Jaguar slutade före den stipulerade tiden.

Övergång från Ford- till Jaguar-motorer

När Tata Motors förvärvade Jaguar från Ford Motors 2008 bytte de inte bara ut alla Jaguars komponenter omedelbart. Även om Tata Motors hade tillverkat bilar innan dess behövde de förstå konceptet med Jaguar-motorer.

Långt innan Ford sålde Jaguar till Tata Motors var Jaguar känd som en högpresterande bil. Tata Motors ville inte sänka standarden på något sätt, vilket kan vara anledningen till att de fortfarande höll fast vid Ford-motorer ett tag. De ville åtminstone förstå hur man tillverkar motorer som kan passa i Jaguars innan de byggde sina egna.

Med det sagt var Jaguar tvunget att komma överens med Ford Motors när Ford förväntades sluta producera motorer för Jaguar Motors. Detta avtal skulle löpa ut i december 2020, varefter Jaguar förväntades tillverka sina egna motorer. Jaguar vidtog dock djärva åtgärder för att vara redo i förväg.

Före 2020 hade Jaguar redan börjat producera motorer för att ersätta vissa av Fords motorer. Men vid den tidpunkten gällde avtalet mellan Jaguar och Ford fortfarande. Jaguar höll precis på att förbereda sig.

År 2017 meddelade Ford att motorleveranserna till Jaguars skulle upphöra i september 2020. Detta var tre månader tidigare än det ursprungliga överenskomna datumet. I september 2020 slutade Jaguar alltså att använda Fords motorer.

  Allt om oljebyte hos Jaguar

Det är alltså korrekt att säga att Jaguar inte längre använder Fords motorer i dag. Du kan dock hitta Ford-motorer i äldre modeller, bara inte i nyare modeller som 2021 års Jaguars.

Jaguar-motorer före september 2020

Den första föreslagna Jaguar-motorn var den 2,0-liters turboladdade motorn som ingick i Ingenium-familjen i varje aluminiumfabrik. Motorn tillverkades i Storbritannien och den då nya kraftanläggningen i Kina. Jaguar använde den här motorn för att ersätta Fords 2,0-liters turbomotor som fanns i många Jaguar- och Land Rover-bilar.

Jaguars turboladdade 2,0-litersmotor är vanlig i Kina, där det inte är tillåtet att köra bilar över 2,0-litersmotor. Vid den här tiden tillverkade Ford fortfarande V6-dieselmotorn och V6- och V8-kompressormotorer för bensinmotorer. Jaguar ersatte dock snart V6-motorn med sin 6-cylindriga utgåva av Ingenium-linjen.

Inom kort ersatte Jaguar Fords 2,2 med en 4-cylindrig 2,0-liters dieselmotor av Ingenium-familjen. År 2016 tillverkade Jaguar även en 4-cylindrig bensinmotor i Wolverhampton i centrala England. Enligt Jaguar är den här motorn bränsleeffektiv och kommer att förbättra bränsleekonomin med 15 procent jämfört med Fords motsvarande motor.

År 2017, när Ford meddelade att det ursprungliga avtalet skulle avslutas i förtid, uppgavs Jaguar producera den turboladdade 3,0-litersmotorn. Många trodde att en ordentlig laddning av denna motor skulle kunna ersätta den V8-motor som ursprungligen producerades av Ford Motors.

Och 2019 tillkännagav Jaguar (Jaguar Land Rover) den mycket omtalade inline-sex-motorn. Men istället för den vanliga motorn kombinerades inline-6, 3,0-liters bensinmotorn med en 48 Volt elektrisk konstruktion. Detta var för att hjälpa till att överladda motorn elektriskt och fördröja när motorn stängs av under körning eller stannar i en trafikstockning.

  Ford Maverick Tillförlitlighet

Ingenium-familjen

Ingenium-familjen betecknar alla moderna motorer som byggs av Jaguar Land Rover i diesel- och bensinvarianter. Dessa motorer använder sig av modulär konstruktion, vilket gör det möjligt att tillverkas i 3-, 4- och 6-cylindriga alternativ. De tillverkas vanligen med cirka 500 cc cylindrar, beroende på önskemål eller krav. Det var samma motorer som ersatte Ford-motorerna i slutet av 2015.

FAQs

Vilken motor tillverkades mest av Ford för Jaguar?

Den fyrcylindriga bensinmotorn var den mest producerade Ford-motorn som Jaguar använde. Den står för hälften av alla motorer som producerades av Ford och cirka 25 % av alla motorer som Jaguar någonsin har använt.

Har Jaguar och Land Rover samma motor?

Ja, Jaguar- och Land Rover-bilar har samma motorer, även när Ford fortfarande byggde dessa motorer. När Tata Motors köpte Jaguar av Ford 2008 köpte de även Land Rover. År 2013 slogs Jaguar och Range Rover samman till ett företag. För närvarande kallas Jaguar för Jaguar Land Rover.

Använder Jaguar fortfarande Ford-motorer?

Nej, Jaguar-fordon använder inte längre Ford-motorer. I september 2020 slutade Ford att leverera motorer till Jaguar Land Rover. Redan före 2020 hade Jaguar Land Rover dock börjat bygga sina egna motorer. På så sätt kunde de behärska vilken motor som passade till vilken bil direkt.

Vilka Jaguar-bilar använde Ford-motorer?

Du hittar Ford-motorer i de flesta Jaguars som tillverkades före 2015. XKR, XJS och AJs är bra exempel på bilar som använde en Ford-motor. Men alla Jaguars som tillverkas efter september 2020 har inte Ford-motorer. Varför? Ford har helt slutat leverera Jaguar-motorer från och med september 2020.

  Ford EcoSport Tillförlitlighet

Var tillverkas Jaguar-motorer?

Jaguar-motorer tillverkas i Jaguar Land Rovers motortillverkningsanläggning i Storbritannien, som har tillverkat motorer från 2015 fram till idag. De har också en annan tillverkningsanläggning i Kina som började motortillverkning 2017 och som fortfarande producerar idag.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts