Allt om problem med urladdning av BMW-batteriet

Problem med BMW-batteriet

Problem med batteridränering är vanliga i de flesta BMW-modeller. Dessutom kan det här problemet vara jobbigt om det inträffar vid fel tidpunkt och plats, till exempel i en offentlig park eller när du behöver bilen som mest. Om batteriet är helt urladdat kan du tvingas ladda det innan du startar motorn.

Några av de saker som orsakar batteridränering i en BMW är inkopplade externa enheter, extremt väder, gammalt batteri, defekt generator, defekt slutstegsresistor, många korta körningar, BMW Intelligent Battery Sensor och inkopplad OBD-II-diagnostikskanner.

Vad orsakar att BMW-batteriet töms?

Inkopplade externa enheter

Den främsta orsaken till att BMW-batteriet töms snabbare är anslutna externa enheter. Eftersom bilar använder en generator, en pryl som laddar batteriet medan bilen körs, töms inte batteriet snabbare när det körs eftersom det laddas.

Men när motorn är avstängd töms batteriet snabbare eftersom det inte laddas. De anslutna enheterna drar bara ström från batteriet och ingenting kommer att ladda batteriet. Det är därför som det kan dränera batteriet snabbare om du låter strålkastarna vara på när du parkerar bilen.

Så innan du stänger av tändningen ska du se till att det inte finns några adaptrar eller laddare i cigarettuttaget.

Extremt väder

Om du bor i områden med extrema väderförhållanden kan vädret också påverka hur batteriet presterar. Extrema vinter- eller varma sommardagar kan leda till att batteriet töms snabbare. Det är också viktigt att notera att nyare batterier ger större motståndskraft mot extrema väderförhållanden jämfört med gamla batterier.

  Vanliga problem med BMW X6

Gamla batterier kan prestera dåligt eller dö helt och hållet i extremt kallt eller varmt väder. Därför är det viktigt att installera ett pålitligt och hållbart batteri till din BMW.

Inkopplad OBD2-diagnostikscanner.

En OBD2-skanner hjälper till att diagnostisera problem när kontrollampan för motorn tänds. Trots att det här verktyget är livsviktigt är det ändå ingen bra idé att låta det vara inkopplat i bilen över natten eller under långa perioder. Dessutom använder OBD2-diagnostikskannern mer batteriström när bilen står på tomgång än när den är igång.

När du diagnostiserar din bil ska du se till att använda OBD2-skanningsverktyget när bilen är igång och inte på tomgång för att spara batteriström för att spara batteriström.

Felaktig generator

Som tidigare nämnts är en generator en pryl som laddar batteriet medan bilen är igång. Om generatorn är defekt eller inte fungerar som avsett kommer den därför inte att ladda BMW:s batteri effektivt. Om du har en trasig generator bör du byta ut den innan du tar till att köpa ett nytt batteri.

BMW intelligent batterisensor

BMW:s intelligenta batterisensor (IBS) är en anordning som är fäst vid batteriets minuspol. Denna enhet har en mikroprocessor som övervakar olika batteritillstånd, t.ex. ström, startström, ström i sluten krets, spänning och temperatur.

IBS finns i BMW 3-serien (E90/E91/E92/E93) och 5-serien (E60/E61). När bilen är parkerad eller avstängd förbrukar IBS mycket ström som i slutändan dränerar batteriet. Detta beror på att den stiger upp med några sekunders mellanrum och går tillbaka till vila för att förhindra energiförlust.

  BMW 4-serien Tillförlitlighet

Gammalt batteri

Oavsett om du har en ny eller gammal BMW-modell är livslängden för ett BMW-batteri mellan 3 och 5 år. Dessutom håller nyare batterier bättre mot väder och vind än äldre batterier. Så ju äldre bilens batteri är, desto mindre effektivt kommer batteriet att vara. Om ditt batteri töms väldigt snabbt kan det vara en indikation på att batteriet är väldigt gammalt och behöver bytas ut.

Tar många korta körningar

Att starta din BMW-motor tar mycket ström från bilens batteri. Men eftersom generatorn laddar upp batteriet när bilen är igång behålls mycket ström. Men om du ofta gör korta körningar kanske generatorn inte hinner ladda batteriet ordentligt. Efter en tid kommer detta att förkorta batteriets livslängd i din BMW.

Defekt slutstegsresistor

Ägare av BMW E39, E46 och E53 har haft flera problem med batteridränering på grund av ett felaktigt slutstegsresistor, även kallat den ökända ”igelkotten”. Vissa BMW-användare kallar det för ett motstånd för värmefläkten eller ett motstånd för fläktmotorn. Ta bilen till ett BMW-servicecenter och låt byta ut det felaktiga slutstegsresistorn.

FAQ

Vad är BMW:s intelligenta batterisensor?

BMW:s intelligenta batterisensor, även kallad IBS, har en mikroprocessor som övervakar olika batteritillstånd, t.ex. temperatur, spänning, ström, startström och ström i sluten krets.

När bilen är igång är IBS ständigt aktiv och övervakar olika batteritillstånd. Men när bilen är parkerad vaknar IBS med några sekunders mellanrum, utför testerna och går sedan tillbaka i vila för att hjälpa till att bevara batteriet.

  Vilket läder använder BMW? Är det äkta?

Hur åtgärdar jag problem med batteridränering i BMW?

Först och främst måste du identifiera det problem som orsakar att batteriet töms. Några av de saker som du ändå kan göra för att undvika batteridränering är att minska antalet korta körningar, inte lämna tillbehör inkopplade, åtgärda felaktiga delar som regulatorn och IBS-enheten och byta ut gamla batterier.

Är frekvent batteridränering dåligt för ditt BMW-batteri?

Ja, frekvent batteridragning är dåligt för bilens batteri. Det kan orsaka permanenta skador på batteriet. Dessutom kan det hända att batteriet inte längre kan laddas fullt ut och att den fulla laddningen inte räcker länge. Så för att förlänga batteriets livslängd och se till att det fungerar optimalt är det viktigt att undvika att tömma det helt och hållet.

Hur vet jag om mitt BMW-bilbatteri behöver bytas?

Du bör byta eller byta ut bilens batteri om strålkastarna är svaga, om det förekommer oväntade effektfluktuationer, om det finns ett större behov av motorvarv och om det tar längre tid för bilen att starta motorn.

Slutgiltiga tankar

Innan du drar slutsatsen att ditt BMW-batteri är dåligt när du har problem med batteridränering, testa och ta reda på vad som orsakar strömförbrukningen. Det finns flera saker som kan orsaka att ditt BMW-batteri tappar ström som diskuterats ovan. Om batteriet ändå är gammalt ska du låta byta ut det mot ett nytt och hållbart batteri.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts