Allt om 2023 Mercedes-Benz EQS SUV

2023 Mercedes-Benz EQS SUV

2023 Mercedes-Benz EQS SUV representerar vad Mercedes anser att en lyxig fullstor familje-SUV bör vara. EQS placerar sig högst upp i Mercedes EQ SUV-sortimentet och liknar mest flaggskeppet Mercedes EQS sedan. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om 2023 Mercedes-Benz EQS SUV och varför du eventuellt bör överväga en sådan i framtiden.

Som vi nämnde i början är EQS SUV löst baserad på EQS sedan. Det innebär att dessa två delar de flesta delar med varandra, men EQS SUV är en sju-sitsig och har mer interiörutrymme i allmänhet. Den är också högre från marken vilket gör att den kan ta sig an mild till måttlig terrängkörning.

I sortimentet ingår EQS 450+ och den mer kraftfulla EQS 580, som båda använder samma drivlina som EQS sedan. Designmässigt liknar EQS SUV:n den kompakta EQC, men dimensionerna är betydligt större. Interiören är klädd med material av högre kvalitet och bekanta imponerande Mercedes bredbildsskärmar.

Körupplevelsen är ganska kylig och bekväm, men en låg tyngdpunkt gör EQS SUV mer dynamisk än GLS SUV. Den må vara dyr och utseendet kanske inte faller alla i smaken, men EQS SUV är verkligen en genomgående fullstor lyxig elektrisk SUV.

2023 Mercedes-Benz EQS SUV – Drivlinan

EQS450+ erbjuder en 335 hk stark enkel elmotor som driver bakhjulen och gör EQS SUV till en bakhjulsdriven SUV. Den kraftfullare EQS580 ökar den effekten till 536hk och 630lb-ft vridmoment tack vare en extra motor som driver framhjulen vilket gör EQS580 till en AWD SUV.

  Mercedes W203 - Allt du behöver veta

Båda versionerna levereras med det ganska välbekanta 108 kWh-batteriet, men tack vare ökad vikt och mer luftmotstånd är EQS SUV inte lika effektiv som EQS sedan. Därför kan du förvänta dig att EQS450+ klarar cirka 305 mil på en full laddning medan den kraftfullare EQS580 bara klarar cirka 285 mil på en full laddning.

Det positiva är att båda versionerna stöder en maximal DC-snabbladdningshastighet på 200 kW, vilket innebär att du laddar batteriet från 10 % till 80 % på cirka 30 minuter. 0-60mph tar cirka 4,5 sekunder med EQS580, vilket är mer än tillräckligt för en så stor bil.

2023 Mercedes-Benz EQS SUV – Design och körning

Det är ganska uppenbart att EQS sedan och EQS SUV delar de flesta av sina delar med varandra så fort du lägger ögonen på dem. EQS SUV är märkbart högre, bredare och sitter mycket högre från marken vilket ger den en standard SUV-ställning medan EQS sedan är ännu mer strömlinjeformad och ser ut som en sedan.

Du kan få EQS SUV med specifika SUV-touch som till exempel fotsteg, plastskydd runt hjulen och andra mindre tillbehör. Interiören är i stort sett densamma, men det är bra eftersom ”Hyperscreen” på sätt och vis är meningsfullt i en bil som är så rymlig som den här. Allt är klätt i fint läder, aluminium, trä eller svart pianoplast.

När det gäller körning känns EQS SUV inte alls dynamisk, det är en avslappnad SUV med fantastisk ljudisolering och en riktigt bekväm körning. Den är utformad för att vara en trevlig plats att vara på, vilket innebär att den inte på något sätt försöker vara en elektrisk SUV med prestanda.

  2022 Mercedes GT vs Porsche 911

2023 Mercedes-Benz EQS SUV – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet finns det egentligen ingenting vi kan säga om EQS SUV ännu eftersom den ännu inte finns på vägarna. Vi måste dock nämna att EQS-sedanen som denna SUV är baserad på återkallades på grund av problem med styrsystemet, vilket potentiellt skulle kunna orsaka problem med EQS SUV också.

Vissa har också klagat på vissa strukturella komponenter, kollisionsundvikande system eller den centrala infotainmentskärmen. Vi får vänta och se om några av dessa problem överförs till EQS SUV.

2023 Mercedes-Benz EQS SUV – värde och praktiska egenskaper

2023 Mercedes-Benz EQS SUV bör börja på omkring 105 000 dollar för instegsmodellen 450+. Den billigaste EQS 580 kostar 127 100 dollar, vilket är 13 000 dollar mer än en fullt utrustad EQS450+ Pinnacle-trimmodell. I den absoluta toppen står EQS580 Pinnacle-trimmodellen som börjar på 134 000 dollar och som är utrustad med allt.

Praktiken är riktigt bra eftersom det finns plats för upp till sju personer i EQS SUV:n, vilket är perfekt för större familjer. Bagageutrymmet är också stort och mäter 31 kubikmeter bakom den andra sätesraden och det utrymmet krymper med upp till 7 kubikmeter när någon använder den tredje sätesraden.

FAQ avsnitt

Är Mercedes-Benz EQS SUV värt det?

Ett utgångspris norr om 100 000 dollar är något som inte behöver någon introduktion, men alla är inte sålda på hur EQS SUV ser ut både från utsidan och insidan. Den maximala räckvidden på 305 mil är inte heller något perfekt. Men om du gillar Mercedes EQ-seriens design och vill ha en lyxig EV SUV kan EQS SUV lika gärna vara ditt bästa val.

  Vanliga problem med Mercedes C350e

Om du däremot inte behöver den tredje sätesraden skulle jag välja EQS sedan eftersom den ser lite mer acceptabel ut och erbjuder mer räckvidd.

Finns Mercedes EQS SUV ute ännu?

Ja, Mercedes EQS SUV är helt ute just nu med alla sina drivlinor och utrustningsalternativ. Det innebär att du kan förbeställa EQS SUV idag och de flesta kunder kommer att få tag på EQS SUV i slutet av 2022 och början av 2023.

Kan Mercedes EQS SUV köra sig själv?

Mercedes säger att alla EQS-modeller kommer med autonom körning på nivå 3 och Mercedes erbjuder dessa i Tyskland för ett pris på cirka 7 000 euro. Som sådan kan EQS faktiskt köra sig själv på samma sätt som Tesla kan, men ingen bil där ute är helt automatiserad eftersom det är olagligt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts