Allt om 2023 Ford Edge

2023 Ford Edge

Ford Edge 2023 är mestadels en carry-over-modell, vilket innebär att den inte har några större förändringar. De flesta källor uppger att Edge-modellerna på instegsnivå nu kommer att få bättre utrustning från fabriken, men det kommer mestadels att vara det. Detta beror sannolikt på att Ford vill fokusera mer på el- och hybrid-SUV:er vilket innebär att detta mycket väl kan vara den sista Ford Edge-modellen någonsin.

2023 års modell kommer troligen inte att erbjuda några förändringar av drivlinan vilket innebär att vi kan räkna med de redan välbekanta V6- och 4-cylindriga motorerna. Transmissionen förblir också densamma precis som fallet är med drivlinan då du fortfarande kan välja antingen en FWD Ford Edge eller en AWD Ford Edge för dem som vill ha extra dragkraft.

Designmässigt är det fortfarande oklart om den nya Edge kommer att förändras för den amerikanska marknaden, men den förändrades för den kinesiska marknaden (Ford Equator). Körupplevelsen kommer sannolikt att förbli oförändrad vilket inte är något dåligt eftersom Edge körs riktigt bra. Den kanske inte är lika dynamisk som vissa andra SUV:er i detta segment, men Edge ST är tillräckligt balanserad.

Tillförlitligheten kommer också att förbli i stort sett densamma som i tidigare modeller, vilket innebär att alla potentiella problem sannolikt också kommer att kvarstå. Det kommer inte att bli några betydande prisökningar om Edge förblir oförändrad, men om Ford bestämmer sig för att förändra den kommer priset att stiga.

2023 Ford Edge – Drivlinan

Instegsmodellen 2023 Ford Edge kommer att ha en 4-cylindrig 2,0L-motor med 250 hk och 275 lb-ft vridmoment, vilket är en hygglig siffra för en instegsmodell. Bränsleeffektiviteten är beräknad till 28MPG på motorvägen och 21MPG i staden vilket ger oss en total siffra på 23MPG kombinerat.

  Vanliga problem med Ford Mustang Ecoboost

Om du vill ha mer vridmoment och kraft, och inte bryr dig om den bästa bränsleekonomin, måste du uppgradera till 2,7L EcoBoost V6-motorn som finns i många Ford-modeller, till exempel Mustang. Den här motorn erbjuder 335 hk och 380lb-ft vridmoment som är kopplad till Fords 7-växlade växellåda. MPG är beräknad till 19MPG i staden, 25MPG på motorvägen och 21MPG kombinerat.

Den senare modellen vi talar om är den ”högpresterande” ST-modellen som är den verkliga toppmodellen av Ford Edge som du kan köpa. På det hela taget är dessa två motorer sofistikerade och kraftfulla men skulle kunna behöva en hybridpush.

2023 Ford Edge – Design och körning

Som vi nämnde i början kom Ford ut med ”Equator” för den kinesiska marknaden och många var snabba med att tro att det kommer att bli den nya Edge. Detta bekräftades dock inte av någon så det är fortfarande en gissning om det verkligen kommer att vara den nya Edge. Det verkar snarare som att Ford kommer att låta 2023 års Edge vara som den är och fokusera på elbilar.

Interiören är ganska daterad och skulle behöva en rejäl uppfräschning. Körmässigt är ST-modellen spännande och rolig att köra medan den vanliga Edge körs som vilken annan SUV som helst i sitt segment. Det är inte alls dåligt eftersom det innebär att Edge är säker, bekväm och avkopplande.

2023 Ford Edge – tillförlitlighet och vanliga problem

Ford Edge var känd för att ha en genomsnittlig tillförlitlighet vilket inte är något att vara särskilt stolt över men är ändå bättre än många andra bilar i sitt segment. De vanligaste Edge-problemen är förknippade med växellådan, bränslesystemet, luftkonditioneringen, krockkuddarna och olika elektriska problem i hela bilen.

  Vanliga problem med Ford Ranger

Om du tar väl hand om Ford Edge kommer den säkerligen inte att lämna dig strandsatt. Vi måste dock vänta och se vad Ford faktiskt gör med 2023 års Edge innan vi kan göra en ordentlig bedömning.

2023 Ford Edge – värde och praktiska egenskaper

Det uppskattas att nya Ford Edge kommer att börja på 36 000 dollar, vilket är mer eller mindre detsamma som den tidigare modellen. Modeller med AWD kommer att lägga till ytterligare en tusenlapp eller två ovanpå det medan toppmodellen ST sannolikt kommer att kosta närmare 50 000 dollar eller ännu mer än så.

Praktiken förblir densamma vilket innebär plats för upp till sju personer och stort bagageutrymme. Ford Edge är lätt att se ut ur och har massor av familjevänliga funktioner genomgående. På det hela taget är det en riktigt praktisk Ford SUV som är perfekt för familjen.

FAQ-avsnitt

Är Ford Edge 2023 bättre än Ford Edge 2022?

Just nu kan vi inte hitta några skillnader mellan de här två modellerna, vilket innebär att de i princip är likadana. Som sådan, om du kan hitta en något begagnad 2022-modell, satsa på det eftersom du kommer att spara en hel del pengar på det sättet.

Istället kan du välja en helt ny Ford Edge som kommer att kosta en hel del mer pengar men som inte kommer att erbjuda dig något nytt eller något speciellt. Visst känns det skönt att gå vidare och köpa en helt ny bil och inte behöva oroa sig för någonting, men certifierade program för begagnade bilar är också en riktigt bra idé.

  Vanliga problem med Ford Mustang Mach-E

När kommer 2023 års Ford Edge ut?

Du kan förbeställa 2023 Ford Edge redan nu, men du kommer troligen inte att få se den förrän i slutet av det här året, möjligen i början av nästa år. Ford är inte överdrivet upprörda över den nya Edge, åtminstone verkar det så, särskilt eftersom den nuvarande Ford Edge faktiskt säljer hyfsat bra.

Kommer Ford att upphöra med Ford Edge?

På senare tid verkar det alltmer uppenbart att Ford kommer att avveckla Ford Edge nu eller om ett år eller så för att fokusera på sitt elbilsutbud. Edge kommer sannolikt att ersättas av en modell som är något större än Mustang Mach-E under de kommande åren.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts