Allt om 2023 års VW-sedanmodeller

Volkswagen Arteon

Sedanen har aldrig varit så osäker som nu när SUV:er och crossovers tar över marknaden med storm. SUV:er och crossovers är så populära att de flesta biltillverkare numera är beredda att avveckla sina äldsta modeller för att istället investera pengarna i en ny stads-, familje-, lyxcrossover och SUV.

Volkswagen är inte annorlunda eftersom de beslutade att dumpa VW Passat sedan som har funnits i mer än ett halvt sekel. Hur som helst är Volkswagen ett av de märken som fortfarande i viss mån tror på sedans och det är därför de kommer att fortsätta att erbjuda Jetta och den eleganta coupé-sedanen Arteon.

Men eftersom VW fokuserade de flesta av sina ansträngningar på att minska koldioxidutsläppen från hela sitt sortiment, kom de också ut med det helt nya VW ID. Aero som är den tredje sedanen i VW:s sedanuppsättning 2023. Arteon är flaggskeppssedanen med mest utrymme, den bästa tekniken och de mest kraftfulla motorerna medan Jetta är instegssedanen.

ID. Aero öppnar ett nytt kapitel i boken av VW-sedaner eftersom det är den första helt elektriska sedanen som bär VW-märket, men vi är säkra på att det inte kommer att vara den sista. Därför ska vi berätta allt om 2023 års VW-sedanmodeller, varför du bör överväga dem och hur de står sig mot varandra.

2023 VW Arteon

VW Arteon kostar minst 40 000 dollar medan modeller med högre specifikationer kan gå mycket högre än så. 2023 Arteon kommer att finnas tillgänglig i trimmen SE R-Line, SEL R-Line och SEL Premium R-Line. I 2021 års Arteon fick man se en ny 4-cylindrig motor med 2,0 l turboladdning som höjde effekten till 300 hk och 295 lb-fft vridmoment samt den 7-växlade DSG-växellådan.

  Vanliga problem med Volkswagen Amarok

Arteon startar med FWD, men AWD finns som tillval. Designmässigt är Arteon den snyggaste VW-sedanen med ganska stor marginal samtidigt som den är den mest rymliga och bekvämaste. Passat finns inte längre för modellåret 2023, men det är inte alltför svårt att svälja eftersom Arteon 2023 är en riktigt bra bil.

2023 VW Jetta

Om du ser dig själv köra en VW-sedan, men inte kan tänka dig att betala mer än 21 000 dollar, är VW Jetta bilen för dig. Jetta finns i trimmningarna S, Sport, SE och SEL medan Jetta GTI endast finns i trimmningen GTI. Den fyrcylindriga turbocylindern på 1,5 liter med turbo är den motor som väljs för alla Jetta-modeller utom GTI, eftersom den ger 158 hk och 184 lb-ft vridmoment jämfört med den fyrcylindriga 2,0 liter i GTI med 228 hk och 258 lb-ft vridmoment.

FWD och en sexväxlad manuell växellåda är standard, men du kan uppgradera till en 7-växlad DSG om du vill. Designmässigt ser Jetta ganska följsam ut i sin normala utstyrsel och ganska fruktig i sin GTI-utstyrsel. Det är också en relativt bekväm sedan, men den kan inte mäta sig med Arteon när det gäller utrymme, åtråvärdighet, lyx, komfort eller teknik.

2023 VW ID. Aero

VW ID. Aero kommer sannolikt att börja någonstans mellan 40 000 och 50 000 dollar, vilket gör den ganska konkurrenskraftig med Arteon. ID. Aero är ett helt annat djur eftersom det är en helt elektrisk VW-familjebil. Du kommer att kunna få ID. Aero med antingen FWD eller AWD beroende på modell, men det sägs att den kommer att ha det välbekanta 77kWh-batteriet som finns i andra ID.-modeller.

  Aiways vs VW - vilken är bäst?

VW säger att ID. Aero kommer att kunna köra 385 mil på en enda laddning, vilket gör den ganska konkurrenskraftig till detta pris. ID. Aero ser också riktigt futuristisk ut och kommer säkert att dra till sig mer uppmärksamhet än till och med coupén Arteon. VW kommer troligen också att erbjuda den i någon prestandaklass så småningom, vilket kommer att göra den till den snabbaste VW-sedanen, kanske till och med den snabbaste VW-sedanen genom tiderna.

FAQ-avsnitt

Vilken VW-sedan från 2023 är bäst?

Vi är inte 100 procent bekanta med hur ID. Aero kommer att klara sig när den når kunderna, vilket är anledningen till att vi kommer att kröna 2023 års VW Arteon som den bästa 2023 års sedanen ur VWs sortiment. Anledningarna till att vi väljer Arteon är att den ser bäst ut, har den bästa tekniken, har mest utrymme, är den mest åtråvärda, säkraste och överlägset mest bekväma.

Den enda aspekt där Arteon brister jämfört med Jetta är att den inte får en riktig GTI-modell och att den kostar nästan dubbelt så mycket pengar. Det är dock väntat eftersom Arteon befinner sig i ett mycket högre segment än Jetta.

Varför lade VW ner Passat-sedanen 2023?

Anledningen till att VW gjorde sig av med den nya Passat-sedanen är att det helt enkelt inte finns plats för den längre. Till att börja med är Arteon en mycket coolare och mer iögonfallande version av Passat sedan, vilket är anledningen till att man beslutade att behålla den framför Passat. För det andra är Passat-vagnen en mer populär bil än Passat-sedanen på många marknader, varför det var vettigt att behålla vagnen och lägga ned sedanen.

  Är Volkswagen T-Roc en bra bil?

För det tredje fokuserar VW på SUV:er, crossovers och elbilar, vilket är anledningen till att de var tvungna att släppa vissa modeller så att de kan investera i nyare modeller. Även om många människor sörjer att det inte blir någon Passat sedan 2023 är det ett tecken i tiden, och det vet VW.

Är VW-sedaner bra?

I Europa har VW-sedaner länge varit bryggan mellan BMW-, Audi- och Mercedes-sedaner och vissa billigare ekonomimärken som Skoda, Peugeot och Renault. B8 Passat var dock så bra när den först kom ut att många föredrog den framför BMW-, Audi- och Mercedes-sedaner.

Som sådana är VW-sedaner verkligen riktigt bra, och de verkar ofta vara för bra eftersom de kan konkurrera med några mycket dyrare sedaner på marknaden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts