2022 Mercedes GT vs Porsche 911

Mercedes AMG GT närmar sig slutet av sin livstid eftersom den snart kommer att ersättas av den helt nya Mercedes SL. Detta betyder dock inte att AMG GT inte är en toppmodern superbil som inte kan stå sig mot Porsche 911, tvärtom eftersom dessa två är huvudkonkurrenter när det gäller tyska sportbilar.

Även om de försöker tillfredsställa samma kundkrets gör de det på mycket olika sätt. AMG GT är en fram-mellanmotor monterad BiTurbo V8 som kommer som bakhjulsdriven bil exklusivt. 911 å andra sidan är en bakmonterad turboladdad flat 6-sportsbil som finns både med AWD och bakhjulsdrift och som även finns med manuell växellåda.

Designmässigt är det en riktigt jämn match eftersom båda ser fantastiska ut. 911 är en del av ett 70-årigt arv som bibehåller en klassisk 911-silhuett medan AMG GT har en tydlig doft av gamla tiders hot rod-sportbilar blandat med den omisskännliga essensen av Mercedes 300SL.

911 kommer med en uppsättning baksäten som är mer eller mindre värdelösa för alla med ett par ben. Värdemässigt behåller båda dessa bilarna sitt värde väl. Prestandamässigt är 911 Turbo S den snabbaste på en raksträcka medan den hårda AMG GT Black Series och 911 GT2 RS MR är de två snabbaste bilarna på Tysklands legendariska Nürburgring-bana.

Mercedes AMG GT – en heta racerbil

Mercedes AMG GT finns i några olika varianter. Den kommer antingen som en 4-dörrars lyxig sportcoupé eller en 2-dörrars superbil. Den tvådörrars GT kan också fås som en AMG GT på ”instegsnivå”, men du kan också välja en kraftfullare AMG GT S, AMG GT R, AMG GT R PRO eller den toppmodellerade AMG GT Black Series.

  Mercedes Benz A-klass Tillförlitlighet

En cabrioletversion finns också tillgänglig för de flesta 2-dörrars AMG GT-varianter. Alla dessa kommer med en variant av AMG 4.0L BiTurbo V8 med upp till 730 hk i Black Series. En snabbväxlande automat med dubbelkoppling är ett enda alternativ för alla AMG GT-versioner, inklusive coupé- och cabrioletvarianterna.

Black Series är den snabbaste och dyraste av alla eftersom den börjar på löjliga 325 000 dollar. Den 4-dörrars lyxkupén erbjuder en perfekt blandning av AMG-huliganism och tillräckligt med utrymme för upp till 4 passagerare.

Lyxmässigt är AMG GT en bättre bil än 911 eftersom den erbjuder mer utrymme, en bekvämare körning och även mer lastutrymme. AMG GT låter också utan tvekan bättre än de flesta 911-modeller, med undantag för 911 GT-modellerna.

Porsche 911 – en ikon för sportbilar

Porsche 911 är en sportbilsikon och den senaste 992 911-generationen behåller samma essens. Den finns antingen som coupé, cabriolet, speedster eller som Targa. Alla 911-modeller har den legendariska 911 flat-six-motorn medan GT3, GT3 RS och Speedster har en härlig N/A-motor som är bättre än alla motorer som erbjuds i AMG GT.

En stor fördel som 911:an har jämfört med AMG GT är tillgången till en manuell växellåda och de flesta som tenderar att köpa 911 GT-produkter är mer intresserade av racing än bara stil och dramatik. Som nämnts kommer 911 med ett par baksäten men dessa kan endast användas för shoppingkassar eller liknande.

  Vilken Mercedes har mest benutrymme?

Porsche PDK-växellådan med dubbelkoppling är branschstandard eftersom den erbjuder de snabbaste växlingstiderna utan att vara ryckig både i stan och på banan. När det gäller byggmaterial är 911 kungen eftersom ingen annan tysk tillverkare där ute erbjuder jämförbart högkvalitativa byggmaterial.

På det hela taget är 911 mer av en prestandabil eftersom alla 911-varianter delar 911:s racingessens som inte kan ses med någon annan sportbil på planeten, särskilt den löjliga GT2 RS MR för 645 000 dollar.

Slutsats – Det är helt oavgjort

911 och AMG GT kan utbyta slag i nästan alla kategorier. AMG GT är bättre när det gäller användbarhet i vardagen eftersom den finns som en 4-dörrars lyxsedan. Den ser också utan tvekan lite mer spännande ut, särskilt den mattgröna AMG GT R.

911 är en av de mest ikoniska sportbilarna som finns och 911 finns med en sugmotor, manuell växellåda och fyrhjulsdrift. Som sådan kan 911 kanske erbjuda dig mer när det gäller prestanda eftersom 911 är den främsta prestandabilen i årtionden.

AMG GT R är den direkta konkurrenten till GT3, men GT3 tar överhanden tack vare en flat 6-motor med naturlig insugning och ett manuellt växellådsalternativ.

FAQ-avsnitt

Erbjuder Mercedes AMG GT bättre värde än Porsche 911?

Om du är ute efter prestanda men inte vill spendera orimliga summor pengar är 911:an på 100 000 dollar i ”instegsnivå” den rätta, eftersom den är perfekt balanserad och erbjuder fantastiska prestanda med tanke på effekten.

AMG GT börjar på 154 550 dollar, och även om den erbjuder mer kraft känns den inte alls lika balanserad eller säker på fötterna som 911:an. Högre AMG GT-modeller är verkligen bättre än de flesta icke-GT 911:or, men de tenderar alla att kosta mycket mer också.

  Kan Mercedes använda vanlig bensin?

Håller Porsche 911 sitt värde bättre än AMG GT?

Med tanke på att alla dessa bilar som nämns i den här artikeln kostar över 100 000 dollar är det viktigt att köpa en bil som inte förlorar pengar. Ingångsmodellerna 911 och AMG GT har redan skrivits ned en hel del och det är inte dem du ska köpa om du köper från fabriken.

Porsche 911 GT3 och 911 Speedster är de två bästa 911-modellerna att köpa om du vill använda dem i några år och sedan sälja dem, eftersom de håller sitt värde bättre än alla andra AMG GT-modeller förutom det toppmodellerade odjuret från Black Series.

Är Porsche 911 GT2 RS MR snabbare än AMG GT Black Series?

Högst upp på listan över bästa banbilar ligger AMG GT Black Series och 911 GT2 RS. Båda dessa kostar löjliga summor och är utformade och byggda för att tillbringa större delen av sin livstid på den berömda tyska Nürburgring-banan.

Mellan de två är GT2 RS MR den snabbare bilen, men AMG GT BS ligger inte långt efter. 911:an har helt enkelt mer grunt både när det gäller raksträcka, toppfart och flest varvrekord.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts