2022 Genesis GV80 vs Mercedes GLE

I början av det här århundradet släppte Mercedes ML-klassen som var en av, om inte den allra första lyxiga mellanstora SUV:n på den tiden. Vi spolar fram 25 år och GLE-klassen (den nya ML-klassen) är fortfarande en av de, om inte den bästa mellanstora lyxiga SUV:n på marknaden.

Mercedes har årtionden av erfarenhet när det gäller att utforma och tillverka några av de lyxigaste bilarna som världen någonsin sett. Alla nuvarande Mercedes SUV:er bygger på ett arv av överlägsen produktteknik, placering och filosofi, och det är därför GLE ligger i toppen av detta segment.

För några år sedan dök dock Genesis upp som ett nygammalt lyxmärke med fokus på att tillverka bilar som borde kunna konkurrera med Mercedes, Audi, BMW, Volvo och Jaguar. GV80 är Genesis mellanstora SUV som är utformad för att konkurrera med GLE samtidigt som den är mer prisvärd.

Även om GV80 ser lovande ut kommer Genesis troligen att behöva årtionden av tillverkning av lyxbilar för att kunna konkurrera med GLE. GLE är mer åtråvärd, lyxigare, mer tekniskt avancerad, rymligare och kan fås med mjukare, effektivare och kraftfullare motorer.

2022 Genesis GV80 – Den nya mellanstora lyxiga SUV:n

Genesis GV80 börjar på 50 200 dollar för RWD 2.5T-modellen som erbjuder en 2,5 liter 4-cylindrig motor med 300 hästkrafter. Om du betalar ytterligare 6 000 dollar kan du uppgradera till AWD-versionerna som också kommer med en något bättre utrustningslista som innehåller saker som ventilerade säten, trådlösa laddare och en uppvärmd ratt.

Genesis toppmodell GV80 3.5T för 60 800 dollar erbjuder en V6 på 3,5 liter med 375 hästkrafter, men för 8 000 dollar mer kan du få toppmodellen 3.5T Advanced som kommer med 3:e säte och nästan allt Genesis har att erbjuda. Designmässigt ser GV80 autentisk ut och är en frisk fläkt jämfört med de befintliga märkena som Mercedes, BMW, Volvo och Audi.

  Vanliga problem med Mercedes W126

Detta tema fortsätter på insidan, men GV80 är inte alls lika påkostad som GLE även om den erbjuder en riktigt fin interiör. Basmodellen GV80 är billigare och kraftfullare jämfört med basmodellen GLE medan GLE tar hem kakan med kraftfullare prestandamodeller, ett mer tilltalande märke och mer passagerarutrymme.

Man kan lugnt säga att GV80 är ett imponerande paket eftersom den erbjuder ganska mycket värde för pengarna. Att gå huvud mot huvud med ett märke som Mercedes är dock en svår uppgift, särskilt för ett nykomlingsmärke som bara har börjat sin lyxbilsresa.

2022 Mercedes GLE-klass – den bästa delen av Mercedes SUV-sortimentet

Mercedes GLE350 börjar på 56 150 dollar och erbjuder en 2,0 liter 4-cylindrig turbomotor med 255 hästkrafter. GLE350 kommer också i RWD-utförande som standard, och för 2 000 dollar mer kan du uppgradera till 4MATIC-systemet, men Mercedes kräver inte att du betalar för extra utrustning om du bara vill ha 4MATIC-systemet.

GLE450 drivs av en 3.0L turbo V6 med 362 hk med en prislapp på 63 950 dollar. GLE finns även som AMG-modell där de betydligt dyrare modellerna GLE45 AMG och toppmodellen GLE 63 AMG S har motorer med 429 hk respektive 600 hk, men de säljs ofta för över 120 000 dollar.

Det är också värt att nämna att GLE även finns i en mer sportig Coupe-form. GLE ser mer ordinär ut jämfört med GV80, men ordinär i Mercedes termer betyder fortfarande imponerande. Interiören i GLE är mer tekniskt avancerad och den känns och ser dyrare och lyxigare ut.

  Vilken är den största Mercedes sedan?

9G-automatiken i GLE är bättre än den automatik som finns i GV80 och den övergripande körupplevelsen är mycket mer raffinerad med GLE, särskilt om du väljer luftfjädringen AIRMATIC. GLE är bättre, men GV80 är en värdig konkurrent.

Slutsats – GLE tar det med lätthet, men GV80 är en lovande start.

Det är ganska djärvt av ett nykomlingsmärke att plötsligt dyka upp från ingenstans och konkurrera med det potentiellt mest imponerande lyxmärket av dem alla. Vi har sett otaliga försök från många andra nykomna märken att konkurrera med Mercedes och man kan lugnt säga att knappt något av dem lyckas rucka på någon Mercedes lyxfjädrar.

GV80 är dock utan tvekan en av de mest lovande nykomlingarna av lyxiga mellanstora SUV:er hittills. Även om den inte kan mäta sig med GLE eller någon annan tysk lyxig mellanstor lyx-SUV är det ändå en lovande start, och om Genesis fortsätter att förbättra GV80 kommer GLE att få en värdig konkurrent.

FAQ-avsnittet

Är Genesis GV80 2020 effektivare än Mercedes GLE?

Både instegsmodellen 2.5T RWD GV80 och GLE350 non-4MATIC-versionen ger ett kombinerat MPG-resultat på 23MPG. GLE350 verkar erbjuda en mer effektiv upplevelse på motorvägen medan GV80 är mer hemma i staden.

När du rör dig uppåt i sortimentet lyckas GLE450 erbjuda effektivare motorer tack vare ett kombinerat MPG-resultat på 23MPG medan GV80 ligger närmare 20MPG. På det hela taget är båda liknande när det gäller effektivitet i instegsutbudet, medan GLE verkar effektivare med en 6-cylindrig motor.

  Vilken är mest prestigefylld, Mercedes eller BMW?

Är 2022 Genesis GV80 mer pålitlig än Mercedes GLE?

På varumärkesnivå rankas Genesis bland de allra bästa lyxbilsmärkena när det gäller tillförlitlighet medan Mercedes ligger någonstans i mitten. Det innebär att GV80 också har ett bättre prognostiserat värde jämfört med GLE, men om du sköter ditt underhåll ordentligt är skillnaderna inte så stora.

Som sådan kostar GLE också mer pengar att underhålla vilket är ganska väntat eftersom det trots allt är en Mercedes.

Är Genesis lika bra som Mercedes?

Som tidigare nämnts har Genesis en bra start när det gäller deras allra första lyxbilar men de har en lång väg framför sig innan de verkligen kan hota märken som Mercedes, BMW och Audi.

Dessa tre tyska lyxmärken har varit med och tillverkat lyxbilar ett tag nu medan Hyundai/Kia (ägare till Genesis) inte har så stor erfarenhet när det gäller att tillverka lyxbilar. Som sådan är Genesis inte alls lika bra som Mercedes, men bara tiden får utvisa om detta kommer att förändras eller inte.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts